Ankara (AA)- Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında kota uygulamasına karar verdi.
Konuya ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.Buna göre, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nün yaptığı inceleme çerçevesinde, "Çin Halk Cumhuriyeti'nde mevcut tekstil ve konfeksiyon kapasitesinin artmaya devam ettiği" ve "Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ithalatın, pazar bozulması ve pazar bozulması tehdidi nedeniyle ticaretin düzenli gelişimini tehdit ettiği" belirlendi. Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, ÇHC menşeli belirli tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında miktar kısıtlaması (kota) uygulamasına karar verdi.
Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti ile danışma görüşmeleri başlatılacak. Tebliğ ekinde yer alan 44 kategoride, ÇHC menşeli ürünlerin ithalatında tek taraflı kota uygulanacak.
Listede yer alan tekstil ve konfeksiyon ürünleri, bir gümrük beyannamesi kapsamında 25 kilogram ve 50 adet/çift/takımdan daha az miktarda ithal edilecek ise kota miktarından düşürülmeksizin ithal lisansı ile ithal edilecek. Söz konusu kota muafiyeti, her firmaya bir defaya mahsus olmak üzere uygulanacak.Kota dağıtımı, başvuru sırası dikkate alınmak suretiyle "ilk gelen ilk alır" yöntemiyle yapılacak. Her bir kategoriden 2006 yılında gerçekleştirilmiş olan kotaya tabi ithalatın yüzde 40'lık bölümü geleneksel ithalatçıya ayrılacak, kalan bölümü serbest olarak dağıtılacak.
1 Ekim 2007 tarihi itibariyle geleneksel ithalatçılara ayrılan bölümdeki dağıtılmamış kotalar, serbest bölüme aktarılacak.
Kotaların dağıtımı ve yönetimi konusunda İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İTKİB) görevli olacak. Başvuru sırasının belirlenmesinde, İTKİB evrak giriş tarihi esas alınacak.Tekstil ve konfeksiyon ürünleri için ithal lisansı talebinde bulunacak ithalatçıların da başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için başvuru formunu ve ilgili belgeleri, İTKİB'e iletmeleri gerekecek.
İthal lisanslarının geçerlilik süresi, 2007 yılı kota dönemi içinde kalmak kaydıyla, düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay olacak.Tebliğ, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek.