HABER

2008 gelir vergisi 4 eşit taksitte ödensin

2008 gelir vergisi 4 eşit taksitte ödensin

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf için Mart ayı dert ayı. Mevcut derdimize yenisi eklenmesin. Bunun için gelir vergisi beyanları yaz aylarına ertelenmelidir. Ödemeler 4 eşit taksitte olmalıdır. Bu gelir vergisi mükelleflerinin krizde rahat bir nefes alması için gereklidir" dedi.

Esnaf ve sanatkarların büyük bölümünün önümüzdeki ay 2008 yılına ait kazançlarını beyan edeceklerini ve verginin ilk taksitinin Mart ayı içinde ödeneceğini hatırlatan Palandöken, esnaf ve sanatkarlar için 2008 yılının, 2007'den kötü ama 2009'dan daha iyi bir yıl olduğunu ifade etti. 2008 yılında büyük sıkıntılar yaşayan esnafın 2009'da çok daha olumsuz koşullarda ayakta kalma mücadelesi verdiğini ve bu nedenle de gelir vergisi beyanlarının yaz aylarına kadar ertelenmesi gerektiğini savundu.

Esnaf ve sanatkarların büyük bir kısmının 2007 yılının vergi borçlarını bile ödeyemediklerini söyleyen Palandöken, "Bunun üstüne bir de 2008 yılının beyanları eklenince sorun kartopu gibi büyüyerek devam edecek. Bu nedenle Mart ayında beyan edilmesi gereken gelir vergisinin beyan süresinin yaz aylarına ertelenmesi, esnaf ve sanatkarlarımız için zaruri bir ihtiyaçtır. Vergilerde 2008 yılı içinde 4 eşit taksitte ödenmelidir. Böyle bir uygulama yapılmaması halinde hem esnafın birikmiş borçları, hem de maliyenin tahsil edemediği alacaklar daha da artacaktır. Mart adı dert ayı derler. Derdimize yeni dertler eklemeyin" dedi.

Gerçek işsizlik rakamlarının yüzde 20'lere çıktığını vurgulayan Palandöken, işsiz kalan vatandaşların esnaftan alış veriş yapmasının mümkün olmayacağını ve iş yapamayan esnafın bu krizde para bulup da vergisini ödemek için zorlanacağını kaydetti. Bütçe hedeflerinin tutmayacağının daha ilk aylarda kesinleştiğini dile getiren Palandöken, "Kriz öyle derinleşti ki, Maliye'nin bütçe hedefini tutturma gibi bir lüksü kalmadı. Dolayısıyla kriz zamanında Maliye'nin, esnafın zararına ortak olması gerekmektedir.

Biz vergimizi ödemeyelim demiyoruz. Ancak hiç değilse kriz döneminde vergi beyanları ertelenmeli ve basit usulde dahil olmak üzere 2008 yılı vergilerini 4 eşit taksitte ödenmelidir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler