HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2009 Türkiye'nin AB üyeliği açısından belirleyici

Londra (AA)- İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 yıl aradan sonra Brüksel'e yaptığı ilk ziyaretin dün başladığına dikkati çekti ve 2009'un Türkiye'nin AB üyeliği açısından "belirleyici" bir yıl olacağı görüşünü dile getirdi.

"Başbakan Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinin amacının Türkiye'nin AB üyeliği hedefini canlandırmak olduğunu" da yazan Guardian, "2009'un Türkiye'nin üyeliği konusunda belirleyici bir yıl olacağına" dair görüşünü Brüksel'deki diplomatlara dayandırdı. Gazete, "Başbakan Erdoğan'ın üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana AB'nin karargahını ilk kez ziyaret etme kararının, iç politikada mücadeleyle geçen iki yıl ve AB ile bozulmaya başlayan ilişkilerin ardından, Türkiye'nin Avrupa politikasında bir değişimin işareti sayılabileceği" yorumuna yer verdi.

"Başbakan Erdoğan'ın yakın çalışma arkadaşlarından Egemen Bağış'ı başmüzakerecilik görevine getirdiğine" işaret edilen haberde, "AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusunda bölünme yaşadığı, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu bir grup üyenin Türkiye'ye karşı bir tutum takındıkları" savunuldu, "Erdoğan'ın reformlar yaparak bu konudaki kararlılığı vurgulaması gerektiği" belirtildi. "2000'li yılların başlarında ortaya konulan radikal reformların ardından Türkiye'de hükümetin bu adımlardan geri döndüğü ya da reformları askıya aldığı izleniminin ortaya çıktığı" görüşü dile getirilen yazıda, istikrarın da "askeri darbe tehditleri", "suikastlar", "liberallere, yazarlara, gazetecilere yönelik davalar" ve "Kürtlere yönelik baskılarla" sarsıldığı iddia edildi.

"Erdoğan'ın Kıbrıs'taki bölünmüşlüğün giderilmesine yönelik taleplere karşı oyalama taktiklerine başvurduğu yönünde bir inanç bulunduğu" ileri sürülen haberde, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye ile ilgili raporlarında da ağır eleştirilerin bulunduğu savunuldu. "Genişleme ve Türkiye'nin AB üyeliğinden yana bir tutum içinde olan AB Komisyonu'nun, Erdoğan'a yardımcı olabileceğini" de yazan Guardian, "halen dönem başkanlığını elinde tutan Çeklerin de genişlemeden yana olduğunu ve Ankara ile görüşmelerin ilerletilmesinden yana tutum takındığını" hatırlattı.

En Çok Aranan Haberler