HABER

2010'da kayıtlı veremli 16 bin

Sağlık Bakanlığı, 1-7 Ocak 2012 tarihleri arasında “65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası” çerçevesinde illerde konuyla ilgili çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini bildirdi.

ANKARA (ANKA) – Sağlık Bakanlığı, 2010 yılı itibarıyla Türkiye'de verem savaşı dispanserlerine (VSD) kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısının 16 bin 551, yeni vaka sayısının ise 15 bin 183 olduğunu bildirdi. Bu hastaların yüzde 60’ının erkek, yüzde 40’ının kadın olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, 1-7 Ocak 2012 tarihleri arasında “65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası” çerçevesinde illerde konuyla ilgili çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar gününden başlayan hafta Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlendiği, bu yıl da 1-7 Ocak 2012 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini bildirildi.

-VEREMİN BELİRTİLERİ-

Verem hastalığının genel belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Akciğer tüberkülozunda öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka birçok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle, bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir.”

-DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE VEREM-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, günümüzde, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin (2 milyar kişi) tüberküloz mikrobuyla enfekte olduğu hatırlatılan açıklamada, bu insanların yüzde 10’unun, yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunduğu aktarıldı. DSÖ’nün verilerine göre, her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve 2010 yılında 1,5 milyon insanın bu hastalıktan öldüğü vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Dünya genelinde tüberküloz insidans, prevalans ve mortalitesinin en yüksek olduğu bölgeler; Afrika ve Güney Doğu Asya bölgeleridir. Verem, dünyada bir tek etkene bağlı olup tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir.

Ülkemizde, 2010 yılında verem savaşı dispanserlerine (VSD) kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 16 bin 551, yeni vaka sayısı 15 bin 183’tür. Bu hastaların yüzde 60’ı erkek, yüzde 40’ı kadındır. Hastaların yaklaşık yüzde 65’inde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 35’inde akciğer dışındaki organlarda (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.) tutulma görülmektedir. Türkiye’nin, 2009 yılı yeni yayma (+) olgularda tedavi başarısı yüzde 91’dir. Yeni yayma (+) olgularda tedavi başarısı konusunda Türkiye DSÖ Avrupa Bölgesi’nde yer alan 53 ülke arasında başarı sıralamasında 3. sırada yer almaktadır.”

-TEŞHİS VE TEDAVİ-

Veremin tedavisinde, ortalama 6 ila 8 aylık bir tedavi süresiyle yüzde 95-99 iyileşme sağlandığına, ilaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılığın ortadan kalktığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Çünkü tedavinin yarım bırakılmasıyla birlikte hastalar etrafa basil yaymaya devam edeceklerdir. Tedavi süresinde ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşmeyecek aksine kullanılan ilaçlara direnç geliştirebilecektir. Bu durumda hastalığın tedavisinde daha fazla ilaç kullanmak gerekecek ve tedavi süresi iki yıla kadar uzayabilecektir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavide kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz olarak verilmektedir.”

En Çok Aranan Haberler