YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2011'de uluslararası doğrudan yatırım 15.7 milyar doları geçti

2011'de uluslararası doğrudan yatırım yüzde 74 artışla 15,7 milyar dolar oldu. Geçen sene yapılan uluslararası...

2011'de uluslararası doğrudan yatırım yüzde 74 artışla 15,7 milyar dolar oldu. Geçen sene yapılan uluslararası doğrudan yatırımın yüzde 71’i Avrupa Birliği (AB) ülkesi kaynaklı oldu.
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Hem güvenli limanız, hem de yıldızı parlayan ülkeyiz.” dedi. Dünyanın yaşadığı pek çok soruna rağmen Türkiye yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ettiğini aktaran Çağlayan, "Bunun en güzel kanıtı da 2011 yılında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişidir. Geride bıraktığımız senede uluslararası doğrudan yatırım girişi 2010 yılına göre yüzde 74 oranında artarak 9 milyar dolardan 15.7 milyar dolar olmuştur. Aralık ayında 3,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşmiştir. 2011 yılı uluslararası doğrudan yatırım girişi, cumhuriyet tarihinin dördüncü en büyük uluslararası doğrudan yatırım girişidir. 2006 yılında 20,2 milyar dolar, 2007 yılında 22 milyar dolar, 2008 yılında 19,5 milyar dolar uluslar arası doğrudan yatırım söz konusuydu." dedi.
AB ülkelerinin Euro krizi ile uğraşırken, gelişmiş ülkelerin krizle mücadele ederken, Türkiye'nin yatırımcılar için cazibesini koruduğunu aktaran Çağlayan, "2011 yılında gelen 15.7 milyar dolar uluslar arası doğrudan yatırım miktarının yüzde 71’i AB ülkeleri kaynaklıdır. Türkiye’de doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında sıralama yapıldığında Avusturya (2,24 milyar dolar), İspanya (2,23 milyar dolar) ve Hollanda (1,6 milyar dolar) ilk üç sırada yer almaktadırlar. Ayrıca, ABD, Rusya ve Azerbaycan Türkiye’deki diğer önemli yatırımcı ülkeler olarak öne çıkmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık sektörü 5,9 milyar dolar ile uluslararası doğrudan yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği sektör olurken, 4,2 milyar dolar ile enerji sektörü ve 3,4 milyar dolar ile imalat sanayi takip etmektedir. İmalat sanayi içerisinde ise 1,3 milyar dolar ile petrol ürünleri imalatı, 648 milyon dolar ile gıda–içecek sektörü ve 428 milyon dolar ile elektrikli ve optik donanım sektörü önde gelen faaliyet alanlarıdır. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), 2011 yılında tüm ülkeler için henüz kesinlik kazanmayan rakamlara ilişkin bir öngörü çalışması yapmıştır. Bu kapsamda küresel çapta uluslararası doğrudan yatırımların 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 17 yükselerek 2011 yılında 1,5 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş olacağı öngörülmektedir." dedi.
2011 yılında Türkiye’de, 3 bin 278 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu ve 556 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki ile toplam 3 bin 834 adet şirket faaliyete geçtiğine dikkat çeken Çağlayan, şu açıklamaları yaptı:
"Türkiye’nin yatırımcılara sunduğu fırsatlar sayesinde uluslar arası doğrudan yatırım girişlerine paralel olarak şirket kuruluşu ve ortaklıklar artmıştır. Şirket kuruluşu ve yerli sermayeli şirketlere iştirak rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış kaydetmiştir. 2011 Aralık sonu itibarıyla Türkiye’de 29 bin 283 adet uluslararası sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Son aşamaya geldiğimiz yeni teşvik sistemimizin uygulamaya başlanması ile birlikte 2012 yılında daha fazla uluslar arası doğrudan yatırım çekebileceğimize inanıyorum. Uluslar arası doğrudan yatırım girişlerinin artması cari açığın azalmasında en büyük katkıyı sağlayacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler