YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2011'in ilk sekiz ayında 10,1 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi oldu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011'in ilk sekiz ayında 10,1 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011'in ilk sekiz ayında 10,1 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu açıkladı. Türkiye'ye en çok AB ülkelerinin rağbet ettiğini söyleyen Bakan Çağlayan, yabancı yatırımcılar için en güvenli limanlardan biri olan Türkiye'ye gelecek doğrudan yatırım miktarının daha da artmasını beklediklerini kaydetti.
Uluslararası doğrudan yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Çağlayan, “2011 yılında olumlu bir tablo çizen uluslararası doğrudan yatırımlar, Ağustos ayında da hız kesmedi. 2011 yılı ağustos ayı ödemeler dengesi verilerine göre, Ağustos ayında uluslararası doğrudan yatırım girişleri 2010 yılı ağustosuna göre yüzde 10 artarak 951 milyon dolar oldu." bilgisini verdi.
Ağustos ayı girişleriyle birlikte, 2011 yılının ilk sekiz aylık döneminde Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişinin 10,1 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkat çeken Çağlayan, böylece söz konusu tutarın 2010 yılının tamamında gerçekleşen 9,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım miktarını geçtiğini vurguladı. Çağlayan, "2011 yılının ilk sekiz ayında gerçekleşen 10,1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım miktarı, 2010 yılının ilk 8 aylık döneminde ulaşılan 5,1 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yaklaşık iki katıdır. 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde gerçekleşen sermaye girişlerinin yaklaşık yüzde 90’ı AB ülkeleri kaynaklıdır ve Avusturya ve İspanya öne çıkan iki ülkedir. Avrupa Birliği’nin pek çok ülkesi ekonomik kriz ile uğraşırken AB’li yatırımcıların Türkiye’yi tercih etmesi, Türkiye’nin emin adımlarla yoluna devam ettiğini gösteriyor." dedi.
2011 yılının ilk 8 ayında 5 milyar dolar ile uluslararası doğrudan yatırım girişi ile bankacılık ve sigortacılığın ilk sırada yer aldığını kaydeden Bakan Çağlayan, 2,6 milyar dolarlık yatırım girişi ile enerji sektörü ikinci sırada, 1,2 milyar dolar ile imalat sanayi üçüncü sırada bulunduğunu bildirdi. İmalat sanayi içerisinde 511 milyon dolar ile gıda-içki sektörü ve 246 milyon dolar ile kimya sektörünün ön plana çıktığına dikkat çeken Çağlayan, şunları ifade etti:
"Uluslar arası doğrudan yatırımların bankacılık sektörünü tercih etmesinin en önemli nedeni 2001 krizi sonrasında bankacılık sisteminde gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerdir. Bankacılık sektöründe gerçekleştirdiğimiz yapısal, reformların, düzenlemelerin, denetim ve gözetimin meyvelerini alıyoruz. Bankacılık sektörümüz dünyanın en gözde sektörü haline gelmiş durumdadır. 2003 yılı başından 2011 ağustos sonuna kadar bankacılık sektörüne 36,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi olmuştur. Bugün dünyanın pek çok ülkesinde bankacılık sektörü krizlerle boğuşurken, kredi notları düşürülürken Türk bankacılık sistemi sağlam adımlarla yoluna devam etmekte."

ŞİRKET KURULUŞLARI ARTTI
2011 yılının ilk 8 ayında şirket kuruluşu ve şirketlere iştirak rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında arttığını vurgulayan Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre Ocak-Ağustos 2011 döneminde, 2 bin 183 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu ve 369 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki ile toplam 2 bin 552 şirket faaliyete geçmişti. Ağustos 2011 sonu itibarıyla Türkiye’de 28 bin 500 uluslararası sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Ocak-Ağustos 2011 döneminde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 203 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştirak gerçekleşmiş durumda. Bu şirketlerin 65'i toptan ve perakende ticaret sektöründe, 36'sı imalat sanayi, 24'ü ise ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Ocak-Ağustos 2011 döneminde kurulan 2 bin 552 uluslararası sermayeli şirketin, 992'si AB ülkeleri, 796'sı Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 327'si ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketlerden oluşuyor.
Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımlarda yakalanan bu yükseliş trendinin, Türk ekonomisine uluslararası yatırımcıların duyduğu güvenin devam ettiğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Çağlayan, Türkiye'nin yatırımcılar için en güvenli limanlardan biri olduğunu, yıl sonuna kadar uluslar arası doğrudan yatırım miktarının daha da artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler