YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'2012 Büyüme Rakamı Iş Kazası Ama Acı Frenin Devamı 2013’ü Tehlikeye Atar'

İşdünyasının Ankara'daki temsilcileri yüzde 2,2'lik büyüme rakamını temkinli iyimser karşıladı. Geçen yıl yaşanan belirsizlikler çerçevesinde...

İşdünyasının Ankara'daki temsilcileri yüzde 2,2'lik büyüme rakamını temkinli iyimser karşıladı. Geçen yıl yaşanan belirsizlikler çerçevesinde alınan tedbirlerin ortaya çıkan rakamla ne kadar acı bir fren olduğunun görüldüğüne dikkat çeken iş dünyası temsicileri, karamsarlığa kapılmamak gerektiğini, ancak ekonomi yönetiminin de acı frenin devamı halinde ne olacağını iyi görmesi gerektiğini vurguladılar.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2012'de GSYH cari fiyatlara yüzde 9,2 artışla 1,41 trilyon lira olurken, sabit fiyatlarla yüzde 2,2'lik artışla 117,7 milyar lira oldu. Bu verilerde 2012 son çeyreğinde büyüme rakamlarının beklentilerin çok altında kalması etkili oldu. İnşaat sektörünün büyüme içindeki payı yüzde 4,4 olarak belirlenirken, 2011’de yüzde 11,5 gibi yüksek oranda büyüyen inşaat sektörünün geçen yıl ki, büyüme oranı yüzde 0,6’da kaldı.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, konuyla ilgili olarak Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na verdiği demeçte, açıklanan büyüme rakamının; gaz-fren tartışmalarının, ‘acı fren’ uygulamasıyla sonuçlandığının en önemli göstergesi olduğunu kaydetti. Acı frenin devamı halinde 2013’ün tehlikeye gireceğini belirten Koçoğlu, "Bu veriler, çok önemli bir döneme girdiğimizi gösteriyor. Demek ki artık gaz-fren ayarının iyi yapılması gerekiyor. Acı frenin devamı 2013’ü tehlikeye atar." dedi. Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörünün ekonominin hafif canlanmasıyla üzerine düşeni fazlasıyla yapacağını sözlerine ekledi.

"2012 RAKAMLARINI İŞ KAZASI OLARAK GÖRELİM"

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Barış Aydın, büyüme rakamlarının beklenenin altında kalmasında dış etkenlerin etkili olduğunu dile getirdi. Aydın, Cihan'a yaptığı açıklamada, ekonomiyi yönetenlerin yıllardır tarihi başarılar elde ettiğini, bu son verilerin ise iş kazası olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Aydın, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hemen karamsarlığa kapılmamak gerekir. Bardağın dolu kısımlarını da görmek gerekir. Büyüme istediğimiz gibi çıkmadı ancak, geçen yıl cari açık 28 milyar dolar daraldı, enflasyon yüzde 6’lara geriledi, faizler düştü, Türkiye’nin notu yükselişe geçti. Bunlar dikkate alındığında, Türkiye’nin 2013’ten itibaren yeniden yüksek büyüme rakamlarını yakalayacağı ortadadır. Türkiye ekonomisini yönlendirenler, büyümede yıllardır bize tarihi başarılar yaşattılar. Bugünkü rakamı iş kazası olarak görüp, yılmadan yola devam etmemiz gerekir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler