YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2012 SODES başvuruları başladı

Şırnak’ta 2012 Sosyal Destek Programı(SODES) projelerinin başvuruları başladı. Güneydoğu illerine verdiği desteklerle bölgeyi kalkındıran Sosyal...

2012 SODES başvuruları başladı

Şırnak’ta 2012 Sosyal Destek Programı(SODES) projelerinin başvuruları başladı.
Güneydoğu illerine verdiği desteklerle bölgeyi kalkındıran Sosyal Destek Projeleri, her geçen gün yeni yeni projelerle bölge insanına yardımcı oluyor. İnsanın yararına her türlü desteği sağlayan SODES, özelikle Şırnak ve çevresinde önemli faaliyetlerde bulundu. Beşeri sermayenin geliştirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına yönelik Sosyal Destek Programının (SODES) uygulanması, koordinasyonu ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. SODES, öncelikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki iller olmak üzere Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenecek illerdeki valiliklerin, il/ilçe özel idareler, kamu kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, belediyelerin, mahalli idare birliklerinin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının istihdam, sosyal içerme, kültür, sanat ve spor alanındaki projelerine tahsis edilecek ödeneğin harcanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesine dair hükümleri kapsıyor.
Sosyal Destek Programı (SODES), uygulandığı illerde yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla istihdam, sosyal içerme ve kültür, sanat ve spor alanlarındaki projeleri destekliyor.
SODES kapsamında şu tür projelere destek sağlanıyor: "Sosyal içerme projeleri, istihdam projeleri, kültür, sanat ve spor projeleri, kurumsal kapasite geliştirme ödeneği."
Sosyal içerme konusunda hazırlanacak projeler: "İlde yoksulluğun azaltılması, sosyal yardım alan yoksul kesimin kendi geçimini temin edecek duruma getirilmesine destek olunması; yaşlı, özürlü, kadın ve çocuklar gibi toplumun öncelikli kesimlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi, bunlara götürülen hizmetlerin kalitesinin artırılması ve toplumsal bütünleşmenin sağlanması amacına yönelik projelerdir."
İstihdam konusunda hazırlanacak projeler: "İlde istihdam edilebilirliğin artırılması, ildeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve kendi işini kurabileceklere destek olunmasına yönelik projelerdir."
Kültür, sanat ve spor konularında hazırlanacak projeler: "İlde toplumun ihtiyaç duyduğu kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesi ile özellikle çocukların ve gençlerin bu tür faaliyetlerden yararlandırılmasına ve yönlendirilmesine yönelik projelerdir."
SODES kapsamında proje başvurusu yapabilecek kuruluşlar şöyle sıralanıyor: "Kamu kuruluşları, il/ilçe özel idareleri, belediyeler, mahalli idare birlikleri, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları. Okul, halk eğitim merkezi, kütüphane, gençlik merkezi, çocuk yuvası, huzurevi gibi kamu kuruluşlarının proje teklifleri bağlı bulundukları il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapılır ve kabul edilmeleri halinde bunlar tarafından yürütülür. Valilikler tarafından bakanlığa teklif edilecek projelerin toplam bütçesinin en az yüzde 25’i kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan projelerden oluşur. Desteklenen projelerin süresi, sözleşme imza tarihinden itibaren en fazla bir yıldır. Projenin çeşitli nedenlerle öngörülen sürede tamamlanamaması durumunda proje yürütücüsü valilik makamına tamamlanamama nedenlerini yazılı olarak bildirerek projenin bitiş tarihinden geçerli olmak üzere en fazla üç aya kadar ek süre talep edebilir. Ek süre, valiliğin uygun görmesi durumunda bir defaya mahsus olmak üzere verilebilir. Bu usul ve esaslar kapsamında teklif edilecek projelerin SODES destek tutarının bütçe büyüklüğünün alt sınırı 60.000 TL, üst sınırı ise 600.000 TL’dir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler