YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2013 İstihdam Ve Yatırım Yılı Olacak

İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Başkanı İnanç Kabadayı, 2013 yılının artık çarkların dönmeye başladığı, yatırımların...

İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Başkanı İnanç Kabadayı, 2013 yılının artık çarkların dönmeye başladığı, yatırımların artacağı ve işsizlik sorununun daha azalacağı bir yıl olmasını beklediklerini belirterek, “2013'te ayaklar frenden kalkarak gaza basılacak” dedi.

Yumuşak iniş ve ekonomide soğutma tartışmalarıyla geçirilen 2012 yılının ardından iş dünyası 2013'ten oldukça umutlu. Yerli ve yabancı yatırımların daha cesur kararlar verebileceği ve ekonomide olumlu büyüme rakamlarının yakalanacağı bir yıl beklediklerini anlatan İSGİD Başkanı İnanç Kabadayı, "2012 nispeten sisli bir yıldı. Tedirginliklerin hakim olduğu iş çevrelerinin yatırım kararlarında temkinli davrandığı bir yılı geride bıraktık. 2013 yılı ise artık çarkların dönmeye başladığı, yatırımların artacağı ve işsizlik sorununun daha da azalacağı bir yıl olmasını bekliyoruz. Tüketim ve yatırım harcamalarının artmasıyla ekonominin daha da canlanmasını ve yıl sonunda yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme rakamına ulaşılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

2013 yılında en büyük sorunun gene işsizlik ve cari açık olacağının altını çizen İSGİD Başkanı İnanç Kabadayı, "Maalesef yüksek cari açık ekonomimizin yumuşak karnı. Elde edilen başarılar her zaman cari açığın gölgesinde kalıyor. Büyük kısmı enerji ithalatından oluşan cari açığa çözüm bulmak için Türkiye, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji yatırımlarında topyekun bir seferberlik başlatmalı. Ekonomideki soğutma çalışmaları nedeniyle askıya alınan pek çok yatırım kararının yeniden gündeme alınması ve iş dünyasının üzerindeki belirsizlik ortamının kaybolmasını bekliyoruz. Global ekonomide yaşanan sancılı dönemden sonra Türkiye ekonomisi dış şoklara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu bir defa daha ortaya koydu. Ekonomi yönetimi ve iş dünyasının dikkatli adımları sayesinde dünya ekonomilerinden pozitif yönde ayrışmayı başardık. 2013 dünyada hala riskli olarak algılanan bir yıl. Fakat Türk iş adamları artık bekleme dönemini sonlandırarak yatırım ve istihdam atılımını başlatacak. 2013 yılında gerek cari açıkta gerekse de işsizlik sorununda ciddi azalmalar yaşanmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler ışığında sanayici ve iş adamları olarak kapasitelerimizi genişletip yeni yatırım planlarını devreye soktuğumuz bir döneme girdik. Bölgede siyasal ve askeri bir olumsuzluk yaşanmaması ve global emtia fiyatlarında çok ciddi bir artış olmaması durumunda hedeflerin rahatlıkla tutacağını düşünüyoruz. Elde edilen başarılar kredi derecelendirme kuruluşlarının da dikkatini çekiyor. Her ne kadar Türkiye'ye karşı cimri davransalar da elde edilen başarı kredi kuruluşlarını not artışına mecbur bırakıyor. Fitch'in ardından diğer kuruluşlarının da not artışının yakında gelmesini bekliyoruz" dedi.

KONUT VE OTOMOTİVE TALEP ARTACAK

İnşaat, Otomotiv, imalat sanayi gibi sektörlerde olumlu bir yıl olacağını belirten İnanç Kabadayı, şunları kaydetti:

"Faizlerin düşmesi ve istikrar ortamı piyasaya ciddi bir hareketlilik getirecek. Döviz ve mevduatın eski cazibesini yitirmesi birikimleri konut ve otomotive yönlendirecek. Yabancıya konut satışı, kentsel dönüşüm ve faiz oranlarındaki gerilemenin de etkisi ile gayrimenkul yatırımcıların liste başı enstrümanlarından biri olacak. 2013'te ayaklar frenden kalkarak gaza basılacak. Global ekonomide veya Türkiye ekonomisinde yaşanacak olası riskleri, olumsuz senaryoları da göz ardı etmeden çarkları döndürme zamanı gelmiştir. Elde edilen fırsatlar değerlendirilerek büyüme, istihdam ve yatırım imkanları desteklenmeli. 2013 yılında girişimciliğin desteklenmesi adına devletin bir takım destekler vermesi gerekiyor. Ekonominin geleceğine yatırım yapmak istiyorsak, uzun vadeli bir istikrar ortamı istiyorsak girişimcilere vergi avantajı gibi destekler sağlamalıyız."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler