YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2013 yılı Aydın'ın atılım yılı olacak

Aydın Valisi Kerem Al, Aydın Polis Evi'nde düzenlenen bir sabah kahvaltısı ile basın mensupları ile bir araya geldi.

2013 yılı Aydın'ın atılım yılı olacak

Aydın Polis Evi'nde gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısına Aydın Valisi Kerem Al başta olmak üzere, tüm daire amirleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Vali Al, 2013 yılının Aydın'ın atılım yılı olacağını ifade ederek "Aydınspor 1923 kentin önemli bir unsurudur. Kulübe kalıcı gelirler bulmak gerekiyor. Bizlerin gayretleriyle toplanan paralar zaman zaman yetersiz kalabiliyor. Yönetimde de bu sebepten dolayı kriz yaşanıyor. Kuşadası Kongre Merkezi 2013 yılı içerisinde faaliyetine başlayacak. Ramazanpaşa esnafının yaşadığı park problemi konusu incelenecek" dedi.

Vali Al'ın konuşmasının devamında şunları söyledi:

Jeotermal Konusu

Bugüne kadar somut bir adım atılamamış. Yer altının MR fotoğraflarını çektik. Bu alandaki çalışmalar için yeterli kaynak ayırdık. İl Özel İdare olarak İncirliova'dan Aydın'a kadar ruhsatlı saha Aydın'ın ısıtılması için tasarlandı. Kuyu açılabilecek lokasyonları tespit edildi. Ödenek 2013 bütçesinde yer aldı. Aydın'ın ısıtılması ve soğutulması çalışmaları başlatılacak. Aydın'ın ısınma ihtiyacı 3 ay. 3 ay için pahalı bir yatırım olarak görülmüş. Günümüz teknolojisinde termal suyla soğutma da mümkün. Öyle olunca yatırımı göze aldık. Kuyu açma noktasına geldik. Belediyemiz de önce pilot alan belirledi. En yakın zamanda 1 ay içinde ihaleye katılan olur. 1-2 ay içinde kuyularımızı açmış olacağız.

Forum'un yanında AYTER'e ait arsamız var. 5 yıldır ancak sonuç alınamamış.Orayı da ihaleye çıkardık. Tasarımız şu, birden fazla davet yazıları yazdık. 450-500 yataklı otel rehabilitasyon, fizik tedavi merkezi olacak. Üniversiteyle işbirliği yaptık. İhale aşamasındayız. Afyon nasıl bir sağlık turizmi açısından üs olduysa Aydın'ın potansiyeli bundan daha iyi.

Tralleis'in durumu...

Tralles ile ilgili yoğun çalışmalar var. Kazı Başkanıyla Kültür Bakanı arasında bir takım problemler yaşanmış. Şu an 12 ay boyunca üniversiteden bir hocamızla işlerimiz yürüyor. Yeterli ödenek aldık. Kısa sürede orası canlılık kazanacak.

Yimpaş binasının akibeti ne olacak?

Milli Emlak ile Defterdarlığın çalışması oldu. Yimpaş binasının kararını yukarıya bırakmıştık. Defterdarlık, sağlık ve emniyetin öncelği vardı. Sağlığın ihtiyaçları ağır bastı. Yimpaş binası Sağlık'a verilecek. Anlaşmaya varıldı.

Adliye binası...

Adliye konumu itibariyle kendisine yakışırbir araziye kurulacak. Başsavcımızla beraber, Serçeköy, cezaevi mevkiinde değerlendirme gezisi yaptık. Cezaevinin bulunduğu bayır hoşumuza gitmişti. Ancak bir takım görüşmelerle vazgeçildi. Cezaevine yakınlık dezavantaj olarak değerlendirildi. Belediyenin gösterdiği alanda trafik sorunu var.

Özel idare kapanınca gelirleri nereye aktarılacak?

Jeotermal gelirlerimiz arttı. Örneğin bazı yatırımlarımıza el konulmuştu. Ankara'da yaptığımız görüşmelerde 40 milyon TL'mizi geri getirdik. Bütçemiz de arttı. İhalelerimizi 2013 yılı itibariyle gerçekleştireceğiz. Özel İdare'de olan kaynakların hepsi belediyeye geçmeyecek. Kısa bir süre sonra bununla ilgili çalışmalara başlayacağız.

Havalaanı konusu...

Çıldır Havaalanı için pistin uzaması için Özel İdare kaynağıyla bütçe ayırdık. Kamulaştırma çalışmaları başladı ancak, buraya pilot yetiştireceğiz, THY'ye devredeceğiz diye çalışmalarımıza fazla destek verilmedi. Sonuçta da Devlet Hava Meydanları, THY burayı kiraladı. Pilot yetiştirmek için çalışmalar devam ediyor. Ancak görüşmeler devam ediyor. Hiç olmazsa küçük uçakların alana inmesiyle ilgili çalışıyoruz.

Özel İdare'nin Aydın dışındaki yerleri var. Bunların akıbeti ne olacak?

2 yıl önce karar alınmış. Bu yerlerin satılmasıyla ilgili. Kiralar ödenememiş sıkıntılar olmuş. Biz bir süre idare ettik. Çocuklarımız mağdur olmasın diye. En son ben görevde değildim. O süreçte satış işlemi olmuş. Aydın'ın her kesiminden çocuklar perişan olmasın diye talepler geldi. Baktık ki ihaleye katılım olmamış. Her daire için bir kişi katıldı diye bir defaya mahsus iptal ettik. Geçici bir nefes aldırdı. Yarın yine ihale yapıldığında gerekli şartlar oluşursa yapacak bir şey yok. İdare fazla bir şey yapamaz. Bu Meclis'in aldığı bir karar uygulandı o alanların ihale edilmesiyle ilgili. Kağıt üstünde oralar tahliye edilmiş görünüyor. Alınan karar geri çekilsin diye önerge verildi ama önerge karara bağlanmadı.

Mukan Perinçek Stadı ne durumda?

Tesisin 10 yıllığına tahsis etme talebi kabul edildi. Genel Müdürlük 49 yıllığına tahsisini talep etti. Şu anda zemin etüdleri tamamlandı. Bakanlığın haberi var. İhale süreci Bakanlık tarafından yapılacak.

Kampüs alanı ilgili çalışmalar sürüyor

Çeştepe'de 164 dönüm üzerine kampüs alanının proje çalışmaları tamamlandı. Bakanlığın yürüttüğü ilk 8 proje içine girmesi sağlandı. Mart ayında proje çalışmaları tamamlanıp, Nisan-Mayıs ayında temelinin atılması planlanıyor. Diğer kampüs alanı Kardeşköy'de olacak. 140 dönüm alana sahip olacak.

Bölge hastanesi konusu...

En son TOKİ bu işi yapacaktı. TOKİ bir takım alacaklarını Bakanlık'tan alamadığı için o süreç biraz sarktı. İhaleye hazır durumda. TOKİ alacağını aldıktan sonra bu işi yapabileceğini söyledi. Biraz para verinki bunu yapabileyim diyor TOKİ.

Aydınspor1923'deki kriz

Spor hususu sıkıntılı bir alan. Kulübe kimse talip olmayınca gönlümüz elvermedi. Bu değerlerin heba olmasını istemedik. İlgilenmek durumunda kaldık. Tüm kesimleriyle istişare ettik. Herhangi bir kişinin, kuruluşun değil, ilin takımı olması hususunda çatı oluşturduk. Takım şu ana kadar başarılı. Ancak yeterli geliri yok. Rahatlıkla 2. ligde oynayabilecek bir takım durumunda. Sürekli bir gelire kavuşamadı. 3-5 kişinin desteği değil de, kente yayılması lazım desteğin. Kurumsallaşması lazım. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Zaman zaman maddi dar boğazda olunca sinirler geriliyor. Borçla gelen sıkıntı bunlar. Aşılır sanıyorum. Kulübün istikrarlı gelire kavuşması lazım.

Menderes nehrinin kirliliği nasıl çözülecek?

Aydın atılım içindedir. Potansiyeli var. Muhteşem ovası var Aydın'ın. Özellikle Menderes nehrini atık taşıma kanalı olmaktan kurtarmamız lazım. Elimizde birikmiş fon vardı. Kurulan birliğimiz vardı. Onun da yaşama şansının olup olmadığı tartışılır hale geldi. Menderes'i Uşak ve Denizli'nin kirletmesinden kurtarmak lazım. Belki Aydın tarihinde yapılan göletler kadar yeni gölet yapma hedefimiz var.

2012 yılı değerlendirmesi

2012 fena geçmedi. Birçok yatırım gerçekleşti. 2013 yılında 165 milyon TL'lik Özel İdare bütçemiz var. 100 milyon TL'den fazlası yatırım olacak. Bu Türkiye'de çok az Özel İdare'ye nasip olan bir bütçedir. 2013 atılım yılı olacak.

Aydın'daki yüksek intihar oranıyla ilgili çalışma var mı?

Bazı olaylar var ki hemen çözümü kolay değil. Elbette tabiplerden oluşan bir çalışma sonucu yol haritası çıkartacağız.

Kuşadası Kongre Merkezi ne zaman tamamlanacak?

KOMER bu il için yüz ağartıcı bir proje. Önce dipsiz bir kuyuya benzetmiştim. Sayın Bakanla beraber gezdik. Muhteşem tesis ortaya çıkmış. En kısa sürede gezmenizi isterim. KOMER belki Türkiye'nin en büyük kongre merkezi olacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler