Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

2015 Genel Seçimlerinde Sadece Yurt Dışı Oylar Sayılsa Parlamento Nasıl Olurdu?

Sadece yurt dışında yapılan seçimler esas alınsaydı ne olurdu? Görünüşe göre sürpriz bir parti baraj dışı kalıyordu... İşte o parti:

2015 Genel Seçimlerinde Sadece Yurt Dışı Oylar Sayılsa Parlamento Nasıl Olurdu?

Yurt dışı seçim sonuçları: AKP %49.3 - HDP %21.03 - CHP 17.02 - MHP %9.15

Yurt içinde olduğu gibi birçok ülkede yaşayan vatandaşlarımız da 7 Haziran genel seçimleri için oy verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre:

AKP: Fransa, Belçika, Cezayir, Almanya, Danimarka, Hollanda, İran, Romanya, Ürdün, Avusturya, Norveç, Avustralya, S. Arabistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelerde birinci parti çıktı.

CHP: İspanya, Katar, Bulgaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Kuveyt, Katar, Rusya, Çin, Macaristan, İrlanda, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde ilk sırada yer aldı.

HDP: Birleşik Krallık, İtalya, Finlandiya, Polonya, İtalya, Ukrayna, Finlandiya, Kazakistan, Kanada, Yunanistan, Japonya'da birinci parti olarak seçimlerden çıktı.

MHP: Arnavutluk'ta ilk sırada yer aldı.

Mısır, Yeni Zelanda, Gürcistan'ın da yer aldığı ülkelerde ise diğer partiler önde çıktı.

Bu sonuçlara göre AKP: 341 milletvekili çıkarabiliyordu.

HDP ikinci parti olarak: 110 vekil ile TBMM'de temsil ediliyor.

CHP %17.02 ile 99 milletvekilinde kalıyor.

Yurt dışı milliyetçi oyların azalması ile MHP %9.15 ile meclis dışı kalıyordu.

Yurt dışı seçimlerde en ilginç sonuç ise Hollanda'dan

Eğlence hayatı ile ünlü; uyuşturucunun yasal olduğu ve eşcinsellerin evlilik için ilk tercihi olan Avrupa'nın özgürlük ülkesi Hollanda'dan; Türkiye'nin muhafazakar partilerinden AKP: %61.89 oy alarak ilk sırada çıktı. Yine en çok oyun kullanıldığı Almanya'da da 53.61 ile birinci oldu. HDP'nin İngiltere'de aldığı 59.42 oy oranı da yine yurt dışı seçimin ilgi çekici sonuçlarından birisi.

En Çok Aranan Haberler