HABER

2015 YLSY tercihleri 28 Temmuz'da sona erdi

Yurt dışında lisansüstü eğitim görecek adayların merakla beklediği 2015 YLSY tercihleri sona erdi. YLSY tercihlerinin ardından adayların belirtilen bankalara 15 TL yatırması gerekiyor.

2015 YLSY tercihleri 28 Temmuz'da sona erdi

Yurt dışında lisansüstü eğitim görmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 2015 YLSY Başvuru ve Tercih işlemleri 21 Temmuz'da başladı. 28 Temmuz 2015 tarihine kadar devam eden YLSY tercih işlemleri https://ais.osym.gov.tr üzerinden gerçekleştirildi. Adaylar internet üzerinden yapacakları YLSY tercihlerini tamamladıktan sonra 29 Temmuz saat 23.59'a kadar belirtilen bankalara 15.00 TL ücret yatıracak. Daha sonra adaylar sözlü sınava girecekler. Sözlü sınav sonuçları http://rebus.meb.gov.tr) adresinden açıklanacak. Adayların sözlü sınav puanlarının %40’ı, ALES puanlarının %40’ı ve lisans mezuniyet notunun %20’sinin hesaplanmasıyla YLSY Puanı (yerleştirme puanı) oluşturulacaktır.

[

****](http://yyegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_07/21021540_2015ylsytercihtablosu.pdf)

MEB'İN GÜNCELLEME DUYURUSU

Aşağıdaki değişiklikler yapılarak 2015 YLSY Tercih Tablosu güncellenmiştir:

1) Ülke Bölge Çalışmaları Lisansüstü Öğrenim Grubuna başvurabilecek lisans programlarına Coğrafya ve Coğrafya Öğretmenliği bölümleri eklenmiştir.

2) Akustik ve Optik Lisansüstü Öğrenim Grubuna başvurabilecek lisans programlarına Astronomi ve Uzay Bilimleribölümü eklenmiştir.

3) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Lisansüstü Öğrenim Grubuna başvurabilecek lisans programlarına Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü eklenmiştir.

4) İnsan Beyni ve Nörobilim Lisansüstü Öğrenim Grubuna başvurabilecek lisans programlarına Biyoloji, Tıp, Kimya, Psikoloji, Kimya/Biyoloji Kimya, Kimya-Biyoloji Mühendisliği, Tıbbi Biyolojik Bilimler, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya, Biyokimya, Kimya ve Proses Mühendisliği, Kimya ve Süreç Mühendisliği bölümleri eklenmiştir.

5) Müzik Eğitimi Lisansüstü Öğrenim Grubuna başvurabilecek lisans programlarına Devlet Konservatuvarı, Devlet Türk Musikisi Konservatuarı / Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, Türk Din Musikisi, Türk Halk Müziği, Türk Halk Müziği Çalgı Eğitimi, Türk Halk Müziği Ses Eğitimi, Türk Musikisi, Türk Musikisi Temel Bilimleri, Türk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Sanat Müziği Ses Eğitimi, Türk Sanat Müziği Temel Bilimler, Geleneksel Türk Müziği, Geleneksel Türk Müzikleri, Müzik (Piyano, Yaylı Çalgılar, Nefesli Çalgılar Ve Vurma Çalgılar, Koro, Teori-Komposizyon, Ritmik Müzik), Müzik (Piyano, Yaylı Çalgılar, Nefesli Çalgılar Ve Vurma Çalgılar,Şan, Teori-Komposizyon), Müzik Bilimleri / Müzik Bilimler, Müzik teknolojileri / Müzik teknolojisi, Komposizyon ve Müzik Teorisi / Kompozisyon ve Müzik Teorisi, Müzik Teorisi, Müzikoloji / Genel Müzikoloji, Müzikoloji ve Kompozisyon, Müzik Toplulukları, Ritmik Müzik, Teori-Kompozisyon (Müzik), Folklor ve Etnomüzikolojibölümleri eklenmiştir.

6) Temel İslam Bilimleri Lisansüstü Öğrenim Grubunda ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa, Kanada, İtalya, Malezya öğrenim görülebilecek ülkelere eklenmiştir.

7) Nükleer Enerji ve Nükleer Teknoloji Lisansüstü Öğrenim Gruplarında Rusya öğrenim görülebilecek ülkelere eklenmiştir.

Adaylara duyurulur.

YLSY TERCİH DEMELERİ

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra başvuru/seçme ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar 15,00 TL olan başvuru ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatıracaklardır. Başvuru ücreti ödeme işlemleri 29 Temmuz 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Bu ücreti yatırmayan adayların tercihleri işleme alınmayacaktır. 2015-YLSY Kılavuzuna göre yapılacak yerleştirmeye başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Adaylara duyurulur.

YLSY BAŞVURU ŞARTLARI

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Başvuru tarihi bitimine kadar yurt içinde en az 4 (dört) yıllık eğitim veren fakülte/yüksekokul veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak (Yurt dışında bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların denklik işlemlerini başvuru tarihinden önce tamamlaması gerekmektedir.),

c) 2012 Sonbahar, 2013 İlkbahar-Sonbahar, 2014 İlkbahar-Sonbahar ve 2015 İlkbahar dönemlerinde yapılan ALES’te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak,

d) 1985 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak, (Her ne sebeple olursa olsun 18 yaşından sonra yaş düzeltmesi yaptırmış olanların yaşlarının hesabı, düzeltmeden önceki doğum tarihine göre yapılır. Adayların yaş kontrolü başvuru aşamasında ÖSYM tarafından MERNİS’ten alınan bilgiler doğrultusunda yapılacaktır. Yaş düzeltmesi yaptırmış adaylardan yaş düzeltmesi yapılmadan önceki yaşı bu kurala uymayanların yerleştirmesi yapılsa bile yerleştirme sonuçları MEB tarafından geçersiz sayılacaktır.)

e) Yükseköğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

f) Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış
veya erteletebilecek durumda bulunmak),

g) Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenecektir.),

h) Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması “4 üzerinden 2.50”, “100 üzerinden 65,00" veya daha yukarı olmak (5’lik notlar için “5 üzerinden 3,13”, 10’luk notlar için “10 üzerinden 6,50”),

ı) Daha önce resmi bursluluk hakkı kazanıp herhangi bir nedenle bu hakkını kullanmayanlar da başvurabilirler.

i) Daha önce resmi burslu statüde yüksek lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış olup (doktora öğrenimini tamamlayanlar hariç) mecburi hizmetlerini ifa etmiş ya da para borcunu ödemiş olan adaylar da başvurabilirler. Ancak bu adaylar daha önce öğrenim gördükleri aşamanın bir üst basamağı için burstan yararlanabilirler. Bu adaylardan resmi burslu statüde öğrenim görmeye hak kazananlar, yurt içinde veya yurt dışında öğrenime başlamadan önce mecburi hizmetini yaptığını veya parasal karşılığını ödediğini belgelendirmek zorundadır. Doktora öğrenimini resmi burslu statüde tamamlamış olanların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

SÖZLÜ SINAV

Sözlü sınav işlemleri MEB tarafından yürütülecektir.

Sözlü sınav işlemlerine ilişkin duyurular http://yyegm.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır. Adayların sözlü sınava giriş bilgileri REBUS (Resmi Burslu Öğrenci Sistemi - http://rebus.meb.gov.tr) üzerinden ilan edilecektir. Adaylara posta ile tebligat yapılmayacaktır. Duyurularda belirtilen iş ve işlemleri zamanında yapmayan adaylar, haklarından vazgeçmiş sayılacaktır.

Sözlü sınav yeri ve tarihleri http://yyegm.meb.gov.tr adresinden ilan edilecektir.

Adayların sözlü sınava girerken aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir;

a) Nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport
b) Sözlü sınav giriş belgesi
c) Aday bilgi formu

Adaylar Sözlü sınav giriş belgesi ve aday bilgi formunu REBUS’ta açılacak kişisel sayfalarından alacaklardır. Adayların, sözlü sınav giriş belgesinde yer alan sözlü sınava giriş yeri, tarihi ve saati ile sınava girilecek komisyon bilgilerini dikkate alarak sınav yerinde bulunmaları gerekmektedir.

Sözlü sınavda adaylar,

a) Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan),
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan),
c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan),
d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan),
e) Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan),

yönlerinden sözlü sınav komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Her adaya komisyon başkan ve üyeleri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilecektir. Verilen puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil edecektir.

ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile lisans mezuniyet notunun %20'si (100’lük sistemdeki karşılığı) dikkate alınarak YLSY puanı hesaplanacaktır. YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, sözlü sınava tabi tutuldukları lisansüstü öğrenim alanı için yerleştirme tercihi yapmaya hak kazanacaklardır. Sözlü sınav sonuçları REBUS (Resmi Burslu Öğrenci Sistemi - http://rebus.meb.gov.tr) üzerinden açıklanacaktır.

Sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların MEB tarafından internet ortamında açıklanmasını izleyen ilk 5 (beş) iş günü içerisinde dilekçe ile MEB’e yapılır. İtirazlar en geç 10 (on) iş günü içerisinde itiraz komisyonlarınca karara bağlanır ve sonuç yazılı olarak adaya bildirilir. Süre hesaplamasında Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar kesinlikle işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

YLSY NEDİR?

YLSY; Üniversitelerin öğretim elemanı ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü (TPAO), T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarının uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nca verilen resmi burstur.

YLSY adayları öncelikli olarak -her sene üniversitelerin ve kurumların ihtiyaçlarına göre güncellenerek yayınlanan- kılavuzda yer alan bir üniversite ya da kurumun kadrosuna yerleştirilmek için başvuruda bulunurlar (Başvuru koşulları, yerleştirme öncesi yayınlanan kılavuzda ayrıntılı olarak belirtilmektedir). Adayların seçilmesi ve kadrolara yerleştirilmesi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilir. Yerleştirmesi yapılan bursiyer adayları kendilerinden istenilen diğer evrak işlemleri yapılana kadar aday bursiyer durumundadırlar. Gerekli tüm işlemlerini yapan adaylar artık YLSY kapsamında resmi burslu statüsündedirler ve yurtdışında eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye döndüklerinde çalışacakları kurumların kadrolarına yerleştirmeleri yapılmış durumdadırlar. Bursiyerler, bursu kazanmadan önce bir işte çalışıyorlarsa yurtiçinde ya da yurtdışında öğrenimlerine başlamadan önce istifa etmeleri gerekmektedir.

En Çok Aranan Haberler