HABER

2015'te cinsiyet eşitliği için mücadele eden 10 erkek

BBC bu yıl da dünyanın dört bir yanında hayatları ve çalışmalarıyla çevrelerine ilham veren 100 kadını seçti. Peki cinsiyet eşitliği için verilen mücadelede hangi erkekler öne çıktı? Listedeki Türk kim?

2015'te cinsiyet eşitliği için mücadele eden 10 erkek

BBC dünyanın dört bir yanında 2015 yılında hayatları ve çalışmalarıyla çevrelerine ilham veren 100 kadınını seçti.

Üçüncü yılına giren 100 Kadın projesi BBC'nin bütün dünyaya yaptığı televizyon, radyo ve internet yayınlarında kadınların daha iyi temsil edilmesini hedefliyor. İki hafta sürecek sezon boyunca sizlere dünyanın dört bir yanından düşündürücü, heyecan verici hikayeler aktarmaya çalışacağız

TIKLAYIN - BBC'NİN İLHAM VEREN 100 KADIN LİSTESİ

TIKLAYIN - TÜRKİYE'DE KADINLAR BOŞANMAK İÇİN ÖLÜYOR

TIKLAYIN - KADIN VE ERKEK NE KADAR EŞİT?

BBC,projesi kapsamında cinsiyet eşitliğine bayraktarlık eden 10 erkeği de seçti. Listede bir Türk de var:

Ali Erkazan

Şubat ayında 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın katledilmesi sonrası protesto gösterilerine öncülük eden Türk aktör

Özgecan Aslan'ın ona tecavüz etmeye çalışan bir minibüs şöförünce öldürülmesinin ardından Türk erkekler bu cinayeti sosyal medyada ve sokaklarda mini etek giyerek protesto etti. Ali Erkazan da onlara katıldı.

Erkazan, "Mini etek giyen bir kadının tecavüzü hakettiği düşüncesi, hastalıklı bir düşüncedir" dedi.

Justin Trudeau

Kanada'nın yeni başbakanı

Kanada'nın 23. başbakanı kendisini, "feministliğinden gurur duyan" bir kişi olarak nitelendiriyor.

Justin Trudeau'nun kabinesinde Kanada tarihinde ilk kez kadın ve erkek bakan sayıları eşit (15).

Trudeau, "Sizce bu neden önemli?", "Çünkü 2015'teyiz" yanıtını verdi.

Ryan Gosling

Filmlerde kadın ve erkeklerin cinsellik tasvirlerine farklı ratingler verilmesine tepki gösteren Amerikalı aktör

Ryan Gosling, kadının erkeğe oral seks yaptığı filmlerin sinemalarda gösterilme şansını artıran ABD'deki rating sistemini eleştirdi.

Gosling bu zihniyetin Amerikan kültürünün şiddete, tecavüze, işkenceye ve barbarlığa karşı duyarsızlaştırdığını söyledi.

Aziz Ansari

Hindistan asıllı Amerikalı aktör ve komedyen

Aziz Ansari geçen yıl New York'un ünlü konser salonu Madison Square Garden'daki bir gösterisinde cinsiyet ayrımcılığına değinmişti.

Ansari, ABD'nin ünlü talk show sunucusu David Letterman'ın programında eğlence sektöründe kadınlara ve erkeklere eşit ücret ödenmesini talep etmişti.

Saad Mohseni

Afghan medya patronu

Saad Mohseni'nin şirketinde, çalışanların yüzde 40'ı kadın.

Bu kadınların bazıları ölüm tehditleri alıyor.

Tehdit edilen kadınların kimileri bir Hint pembe dizisinde başları açık boy gösteriyor, kimileri bir şovda erkeklerle yarışıyor, kimileri telefonda izleyicilerle sohbet ediyor.

Vikas Bahl

2012'de Delhi'de bir çetenin otobüste genç bir öğrenciyi te**cavüz sonrası öldürmesine tepki olarak viral olan bir video yapan yönetmen**

Vikas Bahl'ın çektiği videoda, ilk görünüşte pek iyi bir izlenim bırakmayan erkekler, otomobili bozulunca yolda kalan bir kadını evine bırakıyor. Videoda kadınların, "erkeklerin onlara zarar vermeyeceği" beklentisinin gerçek olması gerektiği mesajı veriliyor.

Bahl, "Bugünkününtamn aksine, güvensizliğin ve korkunun hareketlere ve kararlara hükmetmediği bir ütopyayı hayata geçirmek istiyorum" demişti.

Liang Xiaojun

"Çin ölüm cezasına karşı" adlı kampanyanın kurucusu ve Çin'in insan hakları alanında öncü avukatı

Liang Xiaojun, protesto hareketi "Erkeklerin Tuvaletlerini İşgal Eden Yağmacı Gelinler"adlı protesto hareketinin beş liderini savunmuştu.

Hareketin liderlerinin Nisan ayında gözaltına alınmarının ardından Çin'de Temmuz ayında bu kez çok sayıda avukat gözaltına alınmıştı.

Vittorio Colao

Cinsiyet ayrımcılığı ile mücadeleyi amaçlayan He For She (Kadın için Erkek) adlı kampanyaya bayraktarlık eden Vodafone şirketinin İtalyan CEO'su

Vittorio Colao, dünyanın en büyük ikinci cep telefonu şirketi Vadofone'un üst düzey yönetiminde cinsiyet eşitliğini temel politikası olarak belirledi.

Colao ayrıca 2020'ye kadar mülteci kamplarında yaşayan 3 milyon kızın teknoloji yardımı ile uzaktan eğitilmelerini öngören projeyi başlattı.

Michael Kaufman

1991'de Montreal Üniversitesi'nde 14 kız öğrencinin vurulması sonrası erkek şiddeti ile mücadele için "Beyaz Kurdele" kampanyasını başlatan Kanadalı akedemisyen

Kadına şiddet konusunda 'Ataerkil güç, ayrıcalık hissi, erkek gücü tezatı, ruhani baskı, düdüklü tencere etkisi ve erillik, geçmiş deneyimler' terimlerinin oynadığı rolü ortaya koydu.

Stanley Nhlangothi

Güney Afrikalı girişimci, yaşlılara ve hastalara evde yardımcı olan gönüllülerden oluşan bir sivil toplum örgütünü 1996'da kurmuştu.

Merkez aile içi şiddet mağduru kadınları korumak için çalışıyor. Nhlangothi, "Aklımın ucundan bile geçmezdi ama kadınlarla birlikte çalışmayı öğrendim. Olaylara bakış açılarını, nasıl düşündüklerini görebiliyorum ve artık dünya görüşlerini anlayabiliyorum" diyor.

En Çok Aranan Haberler