Üniversite tercihlerinin yapılacağı süreçte adayların en büyük yardımcısı olacak 2016 Tercih Kılavuzu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlandı. Yine ÖSYM, 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü LYS sonuçlarını adaylarla paylaştı ve adaylar sınavdan aldıkları puanları öğrenme fırsatı bulmuş oldular. Şimdi heyecanla üniversite tercihlerini yapacakları günü beklemeye başladılar. Tercihler aşamasında 2016 Tercih Kılavuzu'ndan programları, programlar için gereken şartları ve üniversitelerin ayırdıkları kontenjanları öğrenebilecekler. Tercih süresi boyunca pek çok etkene önem göstermek gerekiyor. Adaylar hayal ettikleri ve uzun süreler boyunca özel hayatlarından vakit ayırarak özveriyle çalışmalarının karşılıklarını almak istiyor. Yoğun çalışmaların sonucunda alınan puanları, doğru tercihlerle pekiştirmek istediğiniz okullarda okuma fırsatını sizlere getirecek. Bu nedenle öncelikle 2016 Tercih Kılavuzu incelemesini dikkatli yapmak gerekiyor. Tercihlerin de akılcı bir şekilde yapılması gerekiyor. Çünkü tercihte yapılan hatalar bazen sizi istemediğiniz okullara, daha az istediğiniz okullara ya da boşta kalmanıza neden olabilir. Bu da eğitim hayatınızın mutsuzluklar içerisinde geçmesine neden olabilir. Bu nedenle hem puanları, hem okulları, hem de okulların bulunduğu şehiri ve bölgeyi iyi incelemekte fayda bulunuyor.
ÖSYS 2016 Tercih Kılavuzu için tıklayın
ÖSYM 2016 TERCİH KILAVUZU'NU YAYIMLADI
ÖSYM tercih dönemi öncesinde adayların merakla bekledikleri 2016 Tercih Kılavuzu'nu yayımladı. Bu sayede öğrenciler kılavuzu inceleyerek, programları, programlar için gereken şartları, taban puanlarını ve kontenjanları inceleme ve tercih yapmadan önce değerlendirme fırsatı buldu. ÖSYM'nin resmi internet sitesinden yayımlanan 2016 Tercih Kılavuzu, bu süreçte öğrencilerin en önemli kaynağı olacak.
ÖSYM daha önce 2016 ÖSYS Tercih Kılavuzu'nun yayımlandığını adaylara duyurmuştu. ÖSYM'den yapılan duyuruda, "2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun Yayımlanması" adıyla yapılan duyuruda, "2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 27 Haziran-12 Temmuz 2016 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Adaylara ve kamuoyuna duyurulur." ifadeleri kullanıldı.
LYS SONUÇLARI ERİŞİME AÇILDI
Merakla beklenen LYS sınav sonuçları 18 Temmuz 2016 Pazartesi tarihinde ÖSYM tarafından açıklandı. Yaşanan darbe girişiminin ardından sonuçların açıklanmasında gecikmelerin yaşanabileceği düşünülse de, ÖSYM daha önce duyurduğu tarihte sonuçları açıkladı. Adaylar 2016 Tercih Kılavuzu'na ÖSYM'nin internet sitesinden erişebilecek. ÖSYM, LYS sonuçlarının açıklanacağını bu duyuru ile adaylara bildirdi:
LYS sınav sonuçları için tıklayın
"18-19 ve 25-26 Haziran 2016 tarihlerinde uygulanan 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (2016-LYS) sonuçları, 18 Temmuz 2016 tarihinde saat 17:45’te açıklanacaktır. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adaylara gönderilmeyecek olup adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM’nin resmi internet adresinden (https://sonuc.osym.gov.tr) ya da ÖSYM Mobil cihazlarından T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.
ÖSYM Yönetim Kurulunca; 18 Haziran 2016 tarihinde yapılan LYS-4 Felsefe Grubu Testinin Temel Soru Kitapçığında yer alan 19. sorusunun, mantık dersi öğretim programının “Tanım ve Tanımlanamazlar” ile ilgili 16. kazanımı doğrultusunda hazırlanmış olup soruda bilimsel hata bulunmamasına rağmen mevcut ders kitabında tanımlanamaz üç gruptan sadece ikisi hakkında bilgi verilmesi sebebiyle iptal edilmesine,
25 Haziran 2016 tarihinde yapılan LYS-2 Kimya Testinin Temel Soru Kitapçığında yer alan 3. sorunun “B” olarak girilmiş cevabının “E” olarak düzeltilmesine,
25 Haziran 2016 tarihinde yapılan LYS-5 Fransızca Testinin Temel Soru Kitapçığında yer alan 33. sorunun “C” olarak girilmiş cevabının “B” olarak düzeltilmesine,
26 Haziran 2016 tarihinde yapılan Türk Dili ve Edebiyat Testinin Temel Soru Kitapçığında yer alan 9. sorunun iptal edilmesine karar verilmiştir.
2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunun 4.6.1. LYS Puanları Nasıl Hesaplanacaktır? maddesinde yer alan hüküm gereği; Türk Dili ve Edebiyat Testi ile Felsefe Testinde en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruları doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.
Ayrıca, 2016-LYS’lerde kuraldışı davranıştan dolayı sınavları geçersiz sayılmış olan adayların sayısal verileri Ek'te yer alan Sayısal Bilgiler'de sunulmuş olup kopya çeken 8 aday hakkında ise 6114 sayılı yasanın 10. maddesi 5. fıkrası gereğince bu sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süre ile Başkanlığımız tarafından yapılan hiçbir sınava başvurusunun kabul edilmemesi ve sınavlara girememesine karar verilmiştir. Bu adayların fiilleri 6114 sayılı kanunun 10. maddesi 3.(c) bendi gereğince suç teşkil ettiğinden 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmak üzere savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur."
LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Sınav sonuçları açıklandı, 2016 Tercih Kılavuzu yayınlandı, şimdi ise tercih günlerinin başlaması beklenmeye başladı. LYS tercihleri henüz başlamadı. Üniversite tercihlerini yapacak adaylar bu işlemlerine 26 Temmuz 2016 Salı günü başlayabilecekler. Tercih süreci bir hafta boyunca devam edecek ve 2 Ağustos 2016 Salı günü tercih işlemleri sona erecek. Bu süre içerisinde tercih yapılması gerekiyor. Aksi halde ÖSYM'nin ek süre vermesi beklenmiyor.
TERCİH İŞLEMLERİ NEREDEN YAPILACAK?
2016 Tercih Kılavuzu'nda adaylara gerekli tüm bilgiler sunulmuş durumda. Tercih yapacak adaylar bu işlemleri için kılavuzlardan faydalanacaklar. İşlemlerini ise tüm ÖSYM işlemlerinde olduğu gibi yine ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden (ÖSYM AİS) gerçekleştirecekler. Bu sistemde tercih yapılabilecek alana adaylar tercih süresi boyunca erişebilecekler ve tercih süresi sona erene dek bu sayfadan tercihlerini ya da sıralamalarını değiştirme fırsatları olacak. Tercih işleminin ardından bu alan da görülmeyecek. Adayların tercihleri son yaptıkları düzenlemelere göre değerlendirilecek. Bu nedenle adayların en son tercih işlemlerinin ardından seçimlerinin bir çıktısını almalarında fayda var.
KİMLER LYS TERCİH İŞLEMİ YAPABİLECEK
LYS tercihlerinde bulunabilmek için ön şart bu sınavlara girmiş ve belli bir puan barajını aşmak gerekiyor. Yükseköğretim programları tercihini; 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar, 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar, sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar yapabilecekler. Adayların yerleştirilmesinde ise; YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve varsa sınavsız geçiş hakları, okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutulacak.
Adayların hangi tablolardan tercih yapacaklarını 2016 Tercih Kılavuzu'ndan incelemeleri gerekiyor. Adaylar öncelikle iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar 'Genel Lise Grubu' ve 'Meslek Lisesi Grubu'dur.
Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.
Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır. Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır.)