HABER

2016 YGS başvurularında bugün son

13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak YGS başvuruları 20 Ocak'ta sona eriyor. Peki YGS başvuru ücretlerine zamana kadar yatırılabilecek? İşte ÖSYM'den YGS başvuru ücretleriyle ilgili son açıklamalar...

2016 YGS başvurularında bugün son

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan YGS başvuruları öğrencilerin büyük heyecanla bekledikleri konuların başında geliyor. Yüz binlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleşen Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir stresle bekleniyor. Öğrenciler YGS başvuru tarihlerini yoğun çalışma temposuyla beklerken Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi YGS başvuru tarihlerini duyurdu. ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi(ÖSYS) başvurularının, 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılacağı öğrenildi. İnternet aracılığıyla gerçekleştirilecek YGS başvurularının 20 Ocak 2016 tarihinde, saat 23.59’da sona ereceği açıklanırken YGS başvuru ücretleri için son günün 21 Ocak 2016 olduğu bildirildi. 13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak sınav öncesinde merak edilen YGS başvuru işlemlerini, başvuru ücretlerini ve YGS sonuçları hakkında detaylı bilgiyi haberimizin devamında bulabilirsiniz. Öte yandan haberimizde yer alan bağlantıdan YGS başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.

2016 YGS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

_YGS BAŞVURUSUNDA BULUNMAK İÇİN TIKLAYINIZ_

2016 ÖSYS BAŞVURU İŞLEMLERİ

1) Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

2) Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir.

3) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.

YGS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

2016-2017 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2016-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır.

Öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar 2016-ÖSYS'ye (sınavsız geçiş dâhil) başvurabileceklerdir:

2015-2016 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler

Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar

Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar

Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

YGS BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

ÖSYS başvurularında bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklar.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacaktır.

Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır.

Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır.
Eğitim bilgisi: 2008 yılı ve sonrasında MEB'e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar ile daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. Bu bilgiler, başvuruda başvuru ekranına yansıtılacaktır.

YGS BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADARDIR?

2016-ÖSYS’ye KKTC ve yurt içinden başvuran adaylardan; “YGS’ye girmek istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 55,00 TL’yi, “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 15,00 TL’yi (Bu seçeneği işaretleyen adaylardan süresi içinde 15,00 TL ücreti yatırmayanlar sınavsız geçiş hakkı için yükseköğretim programı tercihinde bulunamaz.) kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri TC kimlik numarasını ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekmektedir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabileceklerdir.

YGS BAŞVURU ÜCRETİ ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN SONA ERİYOR?

Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücreti ödeme işlemleri, 21 Ocak 2016 tarihinde, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.

Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, belirtilen sürelerde ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile Türk Lirası olarak yatıracaktır. Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuru bilgileri geçersiz sayılacaktır ve sistemden silinecektir.

YGS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir (Bkz. 9. Özel Yetenek Sınavı İle Seçme Yöntemi).

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YGS sonuçları ÖSYM sınav takvimine göre 25 Mart 2016'da duyurulacak ve adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, sms ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet’ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır.

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler