Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla alevlenen TEOG sınavı kalkıyor mu tartışmaları yavaş yavaş belirginleşiyor gibi. Erdoğan, 'TEOG kaldırılmalı' açıklamasının ardından gündemde kalan TEOG kalkıyor mu sorusu, şimdi de 'evet, tartışılabilir' açıklamalarıyla netleşti. Peki, TEOG kaldırılırsa, yerine hangi sınav uygulamada kalacak? İşte açıklamalarla ve dedikodularla TEOG sınavı kalkıyor mu sorusunun muhtemel yanıtları...
Mabeyn Köşkü'nde ATV ve yayın gruplarının ortak yayınına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG sınavı hakkında konuştu. Erdoğan, ''Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım.'' dedi. Bu açıklamaların ardından ise binlerce öğrenci ''TEOG kalkıyor mu'' sorusunun yanıtını araştırmaya başladı.
Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarının ardından eğitimcilerden de fikir ayrılıkları olsa da çeşitli yanıtlar ve açıklamalar geliyor. Nurullah Dal, yaptığı açıklamada, "Biz eğitimciler olarak bu tarz sınavların (TEOG) doğru olmadığı kanaatindeyiz. Peki liselere giriş nasıl olacak? 8 aydır üzerinde çalışıyoruz, sempozyum yapıyoruz. Kademeli geçişleri konuşacağız. Bunu bakanlığımız ile yapacağız. TEOG'un geliştirilmesi için biliyorsunuz, açık uçlu sorular eklendi. Çocuğun sportif sanatsal başarılının değerlendirilmesi lazım. Bir iyileştirme çalışması var. Ama konu çok ciddi bir konu. Tarafların bir araya gelip değişik alternatiflerin ele alınması lazım" açıklamasını yaptı.
Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'hemen bu adımın atılması mümkün' açıklamasıyla birlikte, gözler 2018 TEOG'una çevrildi...
TEOG NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG), 8.sınıf öğrencileri için yapılmakta olan sınavın kısa adıdır.
TEOG sınavında, Türkçe, matematik, fen bilimleri, yabancı dil, din kültürüve ahlak bilgisi ve T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin öğretim programlarında yer alan kazanımlarını öğrencilerin elde etme seviyesinin ölçülmesi amacıyla çoktan seçmeli soruların yer alacağı ortak sınavlar uygulanır.
Ortak sınavlarda alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puanı olarak e-Okul Sistemi'ne girilir ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilir.
Her dönem yapılan ortak sınavlar sonucunda derslerin AOSP puanları; Türkçe, matematik, fen bilimleri dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için iki katsayısı ile o dersin puanı çarpılarak hesaplanır.
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf AOSP'si toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alımında kullanılan "ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan" hesaplanır.