HABER

2020'lerde Estetik cerrahi ile ilgili hangi gelişmeler olacak?

Estetik Cerrahi, ben bu mesleğe başladığımda, bu kadar popüler bir Tıp dalı değildi. Hem bu kadar gelişmemiş hem de herkesin çekinerek yaklaştığı bir konuydu.

2020'lerde Estetik cerrahi ile ilgili hangi gelişmeler olacak?

Hakkında efsaneler çıkmış, dilden dile yanlış bilgilerin dolaştığı bir branştı. Hatta o zamanlar bu branşı seçtiğimi söylediğimde hep olumsuz tepkiler alırken, şimdi Estetik Cerrahi eğitimi almadığı halde estetik işlemler yapan kişilerle bile karşılaşıyoruz. Estetik Cerrahi'de geçen 13-14 yılda neler oldu, neler değişti, bir 10 yıl sonra neler bekliyoruz? Bu yazımda kısaca bu konulardan bahsetmek istiyorum.

Burun Estetiğinde neler değişti, öncelikle her hastanın korkarak sorduğu tampon kalktı, tamponun yerine silikon kullanıyoruz. Artık tampon çıkarma kabusu bitti. Yine bir değişiklik alçının yerini termal splintler aldı. Ve artık buz uygulaması yerine kullandığımız, daha başarılı sonuçlar elde ettiğimiz Hiloterm uygulaması ile daha az ödem daha az morlukla karşılaşıyoruz. Bir 10 yıl sonra burun estetiğinde neler değişir? Yeni ameliyat teknikleri, kemiğin daha çabuk şekillenmesi için, ödemin çok hızlı geçmesi için belki ilaçlar, belki kremler, termal spilnt ve silikon yerine başka bir maddeden yapılmış materyaller, bizi neler bekliyor tahmin etmek zor…

Saç Ekimine ilk başladığımda FUT denilen saç ekim yöntemini uyguluyorduk. Fut yönteminde başın arka bölgesi eliptik şekilde kesilerek, çıkan dokudan greftler hazırlanırdı. Saçsız bölgeye bu greftler yerleştirilirdi. Başın arka bölgesinde bir kesi oluşur, dikiş atılırdı, belli belirsiz bir iz kalırdı. Daha sonra punch biyopsi aletleri ile saç köklerini tek tek alma yöntemi ortaya çıktı. Ancak bir seansta 400-500 greft alabiliyorduk. Sonra mikromotor cihazı ortaya çıktı, böylece daha hızlı ve daha çok sayıda greft almamız için imkanlar doğdu. Şu anda ortalama bir seansta 3000-4000 greft ( 6000-8000 saç kökü) alabilmekteyiz. Ekilen saçların daha doğal olması için, çim adam görüntüsü oluşmasın diye, daha ince mikromotor uçları ve daha ince kanal açmak için splitler üretildi. Bir 10 yıl sonra ne olur? Neler bekliyoruz? Beklediğimiz kök hücre tekniği ile saç üretilmesidir. Yani kişiden bir adet saç kökü alınacak, kök hücre yöntemi ile çoğaltılacak ve saçsız bölgeye yerleştirilecek. Bununla ilgili araştırmalar ve çalışmalar yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

Kök hücre uygulaması herhalde son zamanların en popüler buluşudur. Birçok tıp dalında kullanılmaktadır. Ortopedi, kadın doğum, dermatoloji ve yara iyileşmeleri kullanıldığı diğer alanlardır. Biz Estetik cerrahi’de Antiaging amaçlı kullanmaktayız. Bir tür yüz ve cilt gençleştirme yöntemidir. Kişinin kendinden alınan hücrelerle fibroblastlar üretilerek yüz, boyun ve el bölgesine enjekte edilmesi ile uygulanan bir işlemdir. 6 ay içinde etkileri ortaya çıkar ve 5 yıl boyunca da devam eder.

Göğüs Estetiğinde; özellikle göğüs büyütme ile ilgili devamlı yeni yöntemler bulunmaktadır. İlk yerleştirilen göğüs implantlarının içinde serum fizyolojik vardı. Dışarıdan şişirilerek ameliyat sonlandırılıyordu. Sonra içi koheziv jel olan silikon protezler üretildi. Sonra bu protezlerin farklı modelleri, farklı yüzeyli ürünleri, damla, yuvarlak şekilleri çıkarıldı. Sonra göğüs büyütme için dolgu maddeleri piyasaya sürüldü. Bir sonraki adım ne olabilir? Kalıcı dolgular olabilir? Kök hücre ile göğüs büyütme imkanı doğabilir. Ya da şimdi hayalini bile kuramadığımız herhangi bir şey?

Lazerle Dikiş Atma

Tıbbın en gelişeceği nokta herhalde lazer ile dikiş atma yöntemi bulunduğunda yaşanacaktır. Çünkü nedense bize başvuran kişilerde bu konuyla ilgili olarak böyle yanlış bir bilgi var. Lazer ile dikiş atma yöntemi olduğu, bu şekilde ameliyatların izsiz kaldığı düşünülmektedir. Ama ne yazık ki henüz böyle bir şey yok. Eğer ameliyatları izsiz yapabilmemizin yöntemi bulunursa son zamanların en mucizevi buluşu olurdu.

Op.Dr.Eser Aydoğdu
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Soru ve görüşleriniz için: dreseraydogdu@mynet.com

En Çok Aranan Haberler