HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2022 Dünya Kupası: Fifa'dan Katarlı yetkillere soruşturma

Fifa, 2022 Dünya Kupası'nın teklif aşamasında yetkililere rüşvet verildiği iddialarıyla ilgili olarak Katarlı yetkilileri sorgulayacak.

2022 Dünya Kupası: Fifa'dan Katarlı yetkillere soruşturma

Fifa (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği), 2022 Dünya Kupası'nın teklif aşamasında yetkililere rüşvet verildiği iddialarıyla ilgili olarak Katarlı yetkilileri sorgulayacak.

Fifa'nın soruşturması Michael Garcia tarafından yürütülüyor.

Sunday Times gazetesi, Fifa'nın eski başkan yardımcısı Muhammed bin Hammam'ın, Dünya Kupası'nın Katar'da yapılmasını sağlamak için Fifa'nın seçim kurulu üyelerine toplam 5 milyon dolar ödediğini iddia ediyor.

Katar'ın adaylık komitesi ise iddiaları 'şiddetle reddettiğini' açıkladı.

Komite, Bin Hammam'ın komite adına aktif olarak hiçbir lobi faaliyeti yapmadığında ısrar ediyor.

ABD'li bir hukukçu olan Garcia bu haftanın başında, hem 2018 hem de 2022 Dünya Kupası seçim süreciyle ilgili soruşturmanın 9 Haziran'da sonuca ulaşacağını söyledi.

Garcia, sonuç raporunu Fifa'nın bağımsız yargı komitesine altı ay sonra sunacağını söyledi.

Rusya, 2018 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hak kazanmış durumda.

Katar ise 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği için Avustralya, Japonya, Güney Kore ve ABD gibi rakiplerini geçti.

Oylama yeniden yapılacak mı?Sunday Times Katarlı işadamı Bin Hammam'ın, seçim sürecinde Dünya Kupası'nın ülkesinde yapılmasını sağlamak için kilit konumdaki yetkililerin desteğini satın almak amacıyla 5 milyon dolarlık bir rüşvet fonunu yönettiğini belirtiyor.

Gazete, belgelerin Bin Hammam'ın kararın açıklamasından en az bir yıl önce ülkesi adına lobi faaliyetlerinde bulunduğunu gösterdiğini iddia ediyor.

BBC'nin edindiği bilgilere göre Garcia, Sunday Times'a yazılı olarak başvurarak soruşturmaya yardımcı olacak her türlü malzemeyi kendisine vermesini istedi.

Bununla birlikte gazete, Garcia'nın soruşturmayı, gazetenin elde ettiği milyonlarca gizli belgeyi inceleyerek genişletmek yerine erkenden bitirmeyi hedefleyebileceğinden kaygı duyuyor.

2022 Dünya Kupası'yla ilgili Katar hakkındaki önceden gündeme gelen rüşvet ve yolsuzluk iddiaları da soruşturuluyor.

Fifa başkan yardımcısı Jim Boyce yolsuzluk iddiaları kanıtlanırsa yeniden oylama yapılmasına destek vereceğini söylemişti.

İddiaların ardından 2022 Dünya Kupası oylamasının yenilenmesi yönündeki baskıların artması bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler