Kazaları önlemek, ölüme varan sonuçların önüne geçebilmek ve trafikte düzeni sağlayabilmek için konulan kurallara uyulmaması çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Özellikle hız sınırı aşılması en çok yaşanan ve en tehlikeli olarak kabul edilen kural ihlallerinden biridir. Trafik cezaları, aşılan hız sınırlarının, ihlal edilen kuralların sonucunda meydana gelen durumlara göre son derece ağır olabilir. Cezai yaptırımların, idari para cezalarının miktarları her yıl güncellenir ve resmi internet sitelerinde yayınlanır.
Hız sınırının aşılması önceden belirlenen kurallar gereğince cezaya tabi tutulur. Örnek olarak hız sınırının 70 km olarak belirlendiği bir yerde hız sınırı kuralının ihlal edilmesinin ceza tutarı farklıdır. Bu durumda ceza tutarı aracın hızına göre hesaplanır. Eğer bir araç 77-90 kilometre arası bir hızla ilerliyorsa ve bulunduğu yerde hız sınırı 70 km ise bu ihlal tespit edildiğinde ödemesi gereken ceza 951 TL olacaktır. Ancak aynı yerde bir saatte 105 km’den fazla bir hızla gidiyorsa o araç 1.979 TL civarında bir ceza ödemek durumunda kalacaktır.
Hız sınırını aştığı tespit edilen sürücüler radarın tespit ettiği bu durumu takip edebilirler. Elektronik olarak denetleme yapan trafik kontrol sistemleri çok daha hızlı bir şekilde tespit yapabildiği için sürücü ceza kesildiğini anlamadan işlem yapabilir. Bu nedenle düzenli bir şekilde araca ceza kesilip kesilmediğini, bir trafik kuralının ihlal edilip edilmediğini kontrol etmek önemlidir.
Sürücüler, radar cezası sorgulama yapabilmek için mobil uygulamaları ya da e devlet hesaplarını kullanabilirler. Cezalar PTT’ye ait sorgulama sitesinden ya da uygulamasından da yapılabilir. Bir seçenek de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan resmi internet sitesidir.
Trafikte hız sınırını aşarak ilerleyen bir sürücü, bir trafik polisi tarafından durdurularak cezaya tabi tutulabilir. Tespit edilen hız sınırına göre hesaplanan ceza tutarı ya da ceza uygulaması o anda sürücüye bildirilir. Trafikte kullanılan elektronik takip sistemleri de aynı gün sürücünün görebileceği sisteme yüklenir. Sürücü bu cezaları e devlet üzerinden bir ayar yaparak mail yolu ile anında öğrenebilir. Ancak elektronik sistemler hızlı çalıştığı için ceza dökümlerinin görüldüğü uygulamaları düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Trafik kurallarını ihlal edenler için çeşitli cezai yaptırımlar uygulanır. Trafikten men etme, ehliyete el koyma, hapis gibi türlü cezalardan biri de idari para cezasıdır. Bu ceza kesildikten sonra on beş gün içinde ödenmelidir. Ödeme zamanında yapılırsa belli bir oranda erken ödeme indirimi hakkı da kazanılabilir. Her yıl değişkenlik gösteren ve güncellenen hız sınırı cezaları Trafik Genel Müdürlüğünün ve trafik ile ilgili diğer resmî kurum ve kuruluşların resmî internet sitelerinde açıklanmaktadır. 2023 hız cezası oranları:
Trafik kurallarının ihlaline karşılık en caydırıcı kabul edilen sistemlerden biri de EDS adı verilen sistemdir. Açılımı Elektronik Denetleme Sistemi’dir. Ülkemizde ilk kez Tekirdağ’da uygulanmıştır ve İstanbul genelinde de uygulanmaktadır. EDS akıllı telefonlara da entegre edilebilme özelliği bulunan bir ceza sistemidir. İlk oluşturulduğunda sadece hız cezalarını tespit eden EDS’nin alanı son birkaç yılda genişletilmiş ve sistem geliştirilmiştir.
EDS hız cezaları e-Devlet kişisel hesabı üzerinden takip edilebilir. Sistem fotoğraflı olarak ispat edebilmektedir ve ceza durumu 1 – 10 gün arasında sürücüye bildirilir. Ceza tutarları 950 TL – 4000 TL arası değişiklik gösterebilir.