Kars’ta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 2023’e 10 kala düzenlenen “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı” yapıldı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Konferans Salonu’nda yapılan toplantı ve panele; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Kars Valisi Eyüp Tepe, Ağrı Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ve Iğdır Valisi Ahmet Pek ve Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı Üniversiteleri Rektörleri de konuşmacı olarak katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kars Valisi Eyüp Tepe, bölgenin çeşitli sebeplerden dolayı yeterli yatırım almadığını söyledi.
Tepe; “TRA/2 Bölgesi tarım ve hayvancılık konusunda ülkemizin önde gelen bölgelerindendir. Bölgemiz her bir ilimizin birer üniversiteye sahip olması, doğal, tarihi, arkeolojik, kültürel miras ve biyolojik çeşitlilik eko sistem tarım ve hayvancılığın, markalaşmaya yönelik tarım ve hayvancılık ürünlerinin bulunmasıyla son derece güçlü bir potansiyele sahip. Ancak gerek coğrafi şartlar, gerekse iklim şartları ve diğer nedenlerle ne yazık ki şimdiye kadar bölgemiz yeterli yatırım almamıştır” dedi.
“ETKİ DEĞERLENDİRMESİNİN YAPILMASININ YOLUNUN ANKARA’DA OTURUP BURALARA ANKET GÖNDEREREK YAPMAK DEĞİL”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, İstanbul’da başlattıkları yürüyüşün bugün 12’ncisi yaptıklarını belirtti.
Prof. Dr. Ersan Aslan; “Tek derdimiz 3 kesimin birbirinin gözüne baksın ve bir birini yakından eksiklerimiz nedir birbirimizden beklentilerimiz nedir. Bunu görsün istedik ve ondan dolayı da sizi bu bereketli ayda rahatsız etmiş olduk. Şimdi aslında şu soruları sorarak birazcık çerçeve çizmeye çalışacağım. Kamu açısından baktığımızda kamu bu çerçevede ne yapıyor, mevzuat hazırlıyor. Bizde bakanlıkta kendi ilgi alanları içerisinde mevzuat hazırlıyor. Bu mevzuat teşviklere yönelik, bu mevzuat işleyişi yönelik, bu mevzuat organizasyonlara yönelik olarak gerçekleştirilen bir mevzuat. Ama kendi bakanlığımız açısından baktığımızda biz bunun etkilerine bakmış mıyız. Yani mevzuat hazırlanmış, mevzuatın uygulanması sonucunda gerekli sonuçları görmüş müyüz. Almış mıyız, almamış mıyız? Yani bir cümle etki analizi yapmış mıyız. Etki değerlendirmesi yapmış mıyız. Etki değerlendirmesinin yapılmasının yolunun Ankara’da oturup buralara anket göndererek yapmak değil. O zaman biz kamu açısından şunu soruyoruz. Kendimize! Biz hazırladığımız mevzuatın etkilerini görmek için yere gitmiş miyiz? Soru bir! Kamu açısından baktığımızda OSB bu ülkede 60 yıllık demi bir geçmişi var. OSB’lerde etki analizi yapmış mıyız? Teknoloji geliştirme bölgeleri kurmuşuz bunlarda etki analizi yapmış mıyız. Destekler veriliyor. Bu destekler gerçekten verimli sonuca gitmiş mi? Ama bunun yolu yerele gitmektir. Ankara’da oturup, bizim Eskişehir yolunda ki 9 katlı binamızda oturup oradan dürbünle bakıp orada ne oluyor bitiyor değil. Yerine gitmiş miyiz? Biz 9 aydır Sayın Bakanımızın geldiği günden bugüne 4,5 yıldır bunu yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından “2023’e 10 kala, Ar-Ge ve Yenilikte Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan”, “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinde sorunlar ve çözüm önerileri konulu panele geçildi.
Panelin moderatörlüğünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan yaptı. Panelde bölgede yapılması gerekenler bölge üniversitesi rektörleri ve sanayicilerle tartışıldı. Panel sonrasında katılımcılara plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz