Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2023 yılında 2 trilyon dolarlık ekonomiye, 500 milyar dolarlık ihracata ve yüzde 3 oranında Ar-Ge yatırımlarına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Nevşehir’in en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan Genç İşadamları ve Sanayicileri Derneği (GESİAD) tarafından verilen 2012 Yılı Ekonomi Ödülleri, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından sahiplerine verildi. Dedeman Otel’de gerçekleştirilen törene Bakan Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, GESİAD Başkanı İrfan Avşar ile daire müdürleri, iş adamları ve sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede TUSKON’un tanıtım filmi izletildi. Daha sonra GESİAD Başkanı İrfan Avşar gecede yaptığı konuşmada derneğin 8 yılda yaptığı çalışmaları, hedeflerini ve yeni dönem planlarını anlattı.
GESİAD’ın 2005 yılında 10 üye ile kurulduğunu, şu anda ise 156 iş adamı ve sanayicinin üyesi bulunduğu geniş bir temsil kabiliyetine sahip hale geldiğini kaydeden Avşar, “Küçük esnafımızı KOBİ’ler haline getirmek, KOBİ’leri de ihracatçı büyük firmalar yapmak üzere yoğun bir çaba içerisindeyiz. Hedefimiz ülkemizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına 500 milyar dolarlık ihracatla dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokacak girişimde Nevşehir olarak iş adamı ve sanayicilerimizin hazır olduğu, bu yönde çalışmalarımızın devam ettiğini buradan belirtmek istiyorum.” dedi. Avşar, Nevşehir’in, kısa süre içinde daha büyük gelişme ve atılımlar gerçekleştirerek çok yakın bir gelecekte dünyanın en önemli marka kentleri arasında yer alacağını kaydetti.
5084 sayılı Kanun ile getirilen Gelir Vergisi stopajı teşviki, sigorta primi işveren paylarındaki teşvik ile enerji desteği, Nevşehir'in de içerisinde yer aldığı kapsam dahilindeki 49 ilde başarıyla uygulandığını kaydeden Avşar, sözlerine şöyle devam etti: “İlimizde işsizliğin önlenmesi ve yatırım hamlesinin artarak, devam etmesi için yürürlüğe konulan ve kamuoyunda Teşvik Yasası olarak bilinen 5084 sayılı Yasa ile çok olumlu gelişmeler sağlanmış ve önemli oranda yatırım alınmıştır. Teşvik Yasası ile birlikte Nevşehir'in cazip bir il olması sağlanmıştır. Uygulama süresi 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek olan 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın yaptığımız araştırmalarda 49 ilde 400 bin kişiyi doğrudan etkilediğini saptadık. Bu kadar önemli oranda yatırım ve istihdamın yapılmasını sağlayan yasanın uygulama süresinin en az 5 yıl daha uzatılmasını iş adamları ve sanayicileri temsil eden sivil toplum kuruluşu olarak hükümetimizden beklemekteyiz. Bu konuda müjdeli haberin yakında verileceğine de inanıyoruz. Nevşehir’de 5 bin 094 iş yerinde 71 bin 865 kişi sigortalı olarak çalışmaktadır. Türkiye genelinde 2010 yılında işsizlik oranı yüzde 9,9 iken Nevşehir’de yüzde 8,4 olarak gerçekleşmiştir. Sigortalı sayısında Teşvik Yasası'nın büyük etkisi vardır.”
2023 HEDEFLERİ BÜYÜK
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 10 yıl önce 230 milyar dolar olan ekonominin bugün 774 milyar dolara, kişi başı gelir düzeyinin 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara, 36 milyar dolar olan ihracatın 150 milyar dolara, binde 53 olan Ar-Ge yatırımlarının ise binde 86’ya yükseldiğini ifade etti. Bakan Yılmaz, 2023 yılında 2 trilyon dolarlık ekonomiye, 500 milyar dolarlık ihracata ve yüzde 3 oranında Ar-Ge yatırımlarına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Daha yeni 11. dönem bütçemizi Meclis'ten geçirdik. 10 yıl süren istikrarlı bir dönemden sonra 11. döneme de adım atıyoruz. Bu 10 yılda 230 milyar dolarlık bir ekonomiden bugün itibariyle 774 milyar dolarlık bir ekonomiye geldik. 3 bin 500 dolar olan kişi başı gelirden 10 bin 500 dolar olan bir kişi başı gelire ulaştık, ihracatımız 36 milyar dolardan 150 milyar dolara ulaştı, araştırma geliştirme harcamalarımız milli hasılanın binde 53’ünden binde 86’ya ulaştı. Yatırımlara ve diğer göstergelere baktığınızda Türkiye bu son 10 yılda çok ciddi mesafeler aldı. Önümüzdeki süreçte de iddialı hedeflerimiz var. Bizim 2023 yılı hedeflerimiz var ve burada da 2 trilyon dolar bir ekonomi hedefliyoruz, 25 bin dolar kişi başı milli gelir hedefliyoruz, 500 milyar dolar ihracat hedefliyoruz, Ar-Ge harcamalarımızı ise yine milli hasılanın yüzde 3’lere kadar çıkmasını hedefliyoruz. Peki Türkiye bu başarıyı nasıl elde etti? Bir defa Türkiye bu başarıyı istikrar ile elde etti, istikrarlı bir yönetimle. Türkiye’nin geçmişinde koalisyon olan zamanlara bakıyorsunuz, maalesef Türkiye ilerleyememiş. Ama güçlü hükümetlerin olduğu zamanlarda istikrar olmuş ve Türkiye büyümüş. Sadece istikrarla da büyüme olmuyor. İstikrarın yanı sıra reformist bir hükümet olmak da önemli. Yapılması gereken değişiklikleri yerinde, zamanında, kararlı bir şekilde gerçekleştirmek de önemli. İşte bunu da bu son 10 yılda başarmışız. Hükümete geldiğimiz günden bu yana gerek ekonomide gerekse demokraside, hukukta, sosyal alanlarda, dış politikada yenilikler yaptık, değişiklikler getirdik.”
2013 yılı bütçesinden üniversitelere 3 milyar 500 milyon dolar yatırım harcaması, eğitime 68 milyar lira ayırdıklarını kaydeden Bakan Yılmaz, “Bunlar güven veren bir hükümetle başarıldı. Belirsizliğin olduğu yerde ekonomik canlanma olmaz. Avrupa Birliği ve Amerika trilyonlarca dolar para bastı ve ekonomiyi canlandıramadı. Çünkü güven yoktu.” dedi.
Türkiye’de istihdamın özel sektör eliyle gerçekleştirildiğini kaydeden Bakan Yılmaz, şunları ekledi: “Devlet artık sadece altyapı çalışmaları, teşvikler, eğitim ve sağlık gibi konulara eğiliyor. Girişimciliği ve işletmeciliği tamamen özel sektöre bıraktık. İstihdamın yüzde 87,5’ini özel sektör sağlıyor. Bunu güven ve istikrar olduğu için yapabiliyor. Ancak özel sektörün de yatırımlarında bilgiye, Ar-Ge’ye, yenilikçiliğe yönelmesi de gerekiyor. 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için ülkemizin esas sermayesi olan genç, yetişmiş insanlara yatırım yapılmalıdır.”
Bakan Yılmaz konuşmasının ardından yılın başarılı sanayici ve iş adamlarına ödüllerini verdi. Gecede Yılın İş Adamı Ödülü (Çevrükler Makina) Fevzi Çevrük’e, Yılın Sanayicisi Ödülü Mesut Sayar’a, Yılın Markası Ödülü (Gürex) Mahmut Güçlü’ye, Yılın Eğitime Katkı Ödülü (Dirikoç Otomotiv) Mustafa Dirikoç’a, Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü (Uzer Sarrafiye) Sacit Uzer’e, Yılın Girişimcisi Ödülü (Uluer Grup) Mahmut Uluer’e, Yılın İhracatçısı Ödülü (Özaltın Şirketler Grubu) Esat Özaltın’a, Yılın İnovasyon Ödülü (Doğuş Güneş Enerji) Hakan Kır’a, Yılın Sanayi Yatırım Ödülü (Nevsac) Mehmet Ali Öbekli’ye, Yılın Gesiad Üyesi Ödülü (Teknobims) Serhat Sonugelen’e, Yılın Gesiad Onur Ödülü (Er Motor) Tuncay Erçetin’e, Yılın İstihdam Ödülü Kapadokya Hastanesi’ne ve Yılın Sağlık Sektörü Yatırım Ödülü Versa Hastanesi’ne verildi.
Ödüller Bakan Cevdet Yılmaz tarafından sahiplerine verilirken ödül töreni sonrasında Vali Abdurrahman Savaş, Bakan Yılmaz’a Hitit desenli bir anfora hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz