Bursa (AA)- Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının Irak'tan bile az olduğu Türkiye'nin nüfusun artmasıyla birlikte 2030 yılında "su fakiri" bir ülke olabileceği bildirildi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) Su Kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, son 20 yıl içerisinde büyüyen nüfusla birlikte su talebinin de arttığını söyledi.
Su kaynaklarının miktar, kalite ve tüm diğer sektörel kullanımlar açısından birçok ciddi sorunla karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Dıvrak, 20. yüzyılda dünya nüfusunun 19. yüzyıla göre 3 kat artmasına rağmen, su kaynaklarının kullanımının 6 kat büyüdüğünün belirlendiğini vurguladı.
Dıvrak, Türkiye'de su kaynaklarının yönetiminde, uluslararası standartlarda iyi ve sürdürülebilir bir yönetim politikası benimsenmediği için geleceğe ilişkin tehditlerin ciddi boyutlara ulaştığına işaret ederek, kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının Suriye'de bin 200, Lübnan'da bin 300, Irak'ta 2 bin 20 metreküp olduğunu kaydetti. Dıvrak, şöyle konuştu:
"Türkiye İstatistik Kurumu tahminlerine göre 2030 yılında ülkemizin nüfusu 80 milyona ulaşacak. Bu durumda kişi başına kullanılabilir su miktarı bin 100 metreküpe düşecek ve Türkiye su fakiri bir ülke olmaya doğru gidecektir. Bu veriler gözönüne alındığında, 2050 ya da 2100 yılında, Türkiye'nin çok ciddi bir su kriziyle mücadele etmesinin kaçınılmaz olduğu görülür. Bu tehlikeyi en aza indirmek için su kaynaklarımız çok dikkatli yönetilmelidir."