YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü İkinci Safranbolu Kongresi

31 Mart tarihleri arasında Safranbolu Zalifre Otel'de gerçekleştirildi.

31 Mart tarihleri arasında Safranbolu Zalifre Otel'de gerçekleştirildi.

İkinci Safranbolu Kongresi açılış konuşması 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ tarafından yapıldı. Özdağ, kongrede dünya kamuoyunun ve Türkiye'nin gündemini meşgul eden Arap Baharı ve bölgesel etkilerinin ele alınacağını ifade ederek, kongrede farklı görüşleri bir araya getiren ve böylece daha etkili ve kapsamlı bir tartışma platformunun oluşacağının altını çizdi. Kongrenin birinci gününde Dr. Serdar Erdurmaz, "Turuncu Devrimler ile Arap Baharı Karşılaştırması", Doç. Dr. Mehmet Şahin, "Arap Baharının Yerel Dinamiklerini Anlamak", Dr. Sait Yılmaz "Arap Baharının Küresel Dinamikleri", Oytun Orhan "Suriye Ayaklanmasının İç Dinamiklerini Anlamak", Sezgin Mercan "Arap Baharı ve AB Politikaları", Doç. Dr. Konuralp Ercilasun "Arap Baharı Gölgesinde Çin'in Ortadoğu Politikası", Dr. Tuğçe Varol "Arap Baharı Enerji Savaşı mı?", Dr. Ali Asker "Rusya'nın Arap Baharı politikası ve Suriye" başlıklı tebliğlerini sundular. Daha sonra bu konularla ilgili olarak söz alan katılımcılar düşüncelerini açıkladılar. Kongrenin ilk gününde, tartışmalar Arap Baharı'nın dayandığı iç ve dış dinamikler üzerinde yoğunlaştı. Arap Baharı'nın Turuncu Devrimler'le olan benzerliği ve dış dinamiklerin etkisiyle batılı hegemonlar tarafından bu sürecin maniple edildiği düşüncesine karşılık, Arap Baharı'nın gerçekleştiği ülkelerdeki otoriter rejimlerin toplumsal ihtiyaçlar tarafından değişime zorlandığı düşüncesi konuşmacılar tarafından dile getirildi.

Kongrenin ikinci gününde Arap Baharı'na yönelik bölgesel tepkiler ele alındı. ORSAM Başkanı Hasan Kanbolat'ın oturum başkanlığını yaptığı toplantıda Dr. Serkan Taflıoğlu "Arap Baharı, Suriye ve İran", Sibel Kalemdaroğlu "İsrail'in Suriye Politikasını Anlamak", Tuğçe Varol "Arap Baharı Enerji Savaşı mı?", Prof. Dr. Ümit Özdağ "Suriye'de Müdahale Bölgesel İç Savaşa Neden Olur Mu?" başlıklı tebliğlerini sundu. Kongrenin ikinci gününde Arap Baharı'nın Suriye'ye politik etkileri ele alındı. Ümit Özdağ, Suriye olaylarının uluslararası aktörler tarafından bir müdahale sebebi olarak kullanıldığı ifade edilerek, muhtemel bir müdahalenin Ortadoğu'yu bir iç savaşa sürükleyebileceğini ifade etti. Suriye'nin parçalanması durumunda PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde hakimiyet kurabileceğini ve bu durumun Türkiye için ciddi bir tehlike yaratacağını söyleyerek sözlerine devam eden Özdağ, PKK'nın Arap Baharı sinerjisinden etkilenerek bu durumu kullanmaya çalıştığını ifade etti.

İkinci günün son oturumuna ise KARAM Başkanı Doç. Dr. Bilgehan Gökdağ tarafından yönetildi. Prof. Dr. Haydar Çakmak "Arap Baharı ve Türk Dış Politikası", Doç. Dr. Ali Murat Özdemir "Arap Baharının Ekonomi Politiği" konulu tebliğlerini sundular.

  1. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından düzenlenen "Arap Baharı ve Türkiye" temalı "İkinci Safranbolu Kongresi Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler