HABER

21.yüzyılın güvenliği uzmanlarca masaya yatırıldı

21.yüzyılın güvenliği uzmanlarca masaya yatırıldı

ANKARA (ANKA)- Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği(UİK), Dışişleri Bakanlığı, NATO Kamu Diplomasi Birimi ve Ankara Üniversitesi'nin katılımıyla "Güvenlik Akamedesi, 21.Yüzyılda Güvenliği Anlamak" konulu bir sertifika programı gerçekleştirdi.

Programda Türkiye'de güvenlik politikası yapım ve uygulamalarında rol alan aktörler ve konuyu akademik düzeyde çalışanlar güvenlik kavramının 21. yüzyılda değişen çehresini ve Türkiye'ye etkilerini kapsamlı bir şekilde tartıştı. Ankara Üniversitesi Ilgaz Dağı ÖRSEM Tesislerinde gerçekleştirilen programda, güvenlik alanında teori ve pratikte çalışanlar arasında bir tartışma platformu oluşturmak ve bilgi-tecrübe değişimini amaçlanırken, akademisyen, araştırmacı, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile sivil toplum, medya ve güvenlik bürokrasisin temsilcileri programı takip ettiler.

Yöneticiliğini TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve UİK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa AYDIN'ın yaptığı 4 günlük programda uzmanlarca verilen dersler, paneller ve güvenlik temalı film gösterimleri ile yapılan tartışmalar sonucunda "21. Yüzyılda Türkiye'nin Güvenlik Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı bir rapor hazırlandı.

Programda yapılan tartışmalarda güvenlik kavramının günümüzde sadece askeri konular ile sınırlanamayacağı, aksine azalan kaynaklar, çevre, enerji, organize suç örgütleri, insan ticareti, göç, uyuşturucu kaçakçılığı, gelir dağılımındaki adaletsizliği de kapsadığı ve bu yeni anlayışın devlet ötesinde çeşitlenen güvenlik öznelerine yönelik ciddi tehditler oluşturduğunun altı çizildi.

Görüşmelerde, Türkiye'nin güvenlik problemleri konusunda, ülke içerisinde kimlik sorunları, terörizm, ekonomik sorunlar ve enerji güvenliği, psikolojik savaş, cinsiyet ayrımcılığı, göç, mülteciler ve kentleşmenin getirdiği asayiş problemleri ile ülke sınırları dışında İran'ın nükleer programı, Ermenistan ve Yunanistan'la yaşanan gerilimler ve Rusya'nın çevresinde yeniden aktif olmasının verdiği rahatsızlık gibi konular tek tek irdelendi.

-YAPILMASI GEREKENLER-

Katılımcılar "21. Yüzyılda Türkiye'nin Güvenlik Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlığıyla hazırladıkları raporda, belirtilen tehditler karşısında Türkiye'de yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:

-İstihbaratın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi;
-Askeri açıdan güç korunurken yakın çevre ile kültürel ve tarihsel bağlardan kaynaklanan yumuşak gücün etkili biçimde kullanılması;
-Başarılı iletişim ve lobi stratejilerinin geliştirilmesi adına Kamu Diplomasisi Ajansının kurulması;
-Ülke içerisinde ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması ve dışarıya karşı güçlü bir siyasi irade ortaya konması;
-Devlet kurumları arasında koordinasyon ve veri paylaşımının kuvvetlendirilmesi;
-Disiplinlerarası çalışacak Çatışma Araştırma ve Çözümü Merkezlerinin kurulması ve buralara kaynak sağlanması;
-Kendine güvenen, korku temelli politikalardan uzak bir dış politika anlayışının geliştirilmesi;
-Güvenlik sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili toplumun her kesiminde (resmi kurumlar, üniversiteler, medya, halk v.b.) farkındalık oluşturulması ve ilginin canlı tutulması;
-Güvenlik politikaları belirlenirken devlet kurumlarında hâkim görüşlerin dışında öneriler getirebilecek danışmanlara yer verilmesi ve böylece fikri çeşitlilikten yararlanmanın önünün açılması.
-Türkiye'de ilk kez düzenlenen bu programın yılda iki defa olmak üzere farklı tema odaklı olarak tekrarlanarak, Türkiye'de ortak paydalara dayalı bir "güvenlik kültürü" oluşturulması ve konunun uzmanları ile güvenlik sektörü çalışanları arasında iletişim kanallarının açık tutulması.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler