İSTANBUL (İHA) - İçme suyu ve atıksu hizmetleri alanında dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Thames Water Türkiye Ülke Direktörü Evren Köprülü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen "Bin Yılın Kalkınma Hedefleri"ne ulaşmada su ve su kaynaklarının korunması gerektiğini söyledi.
Evren Köprülü, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bugün yaklaşık 1.1 milyar kişinin içme suyuna, 2.4 milyar kişinin ise yeterli hijyen koşullarına ulaşamadığını hatırlatan Köprülü, dünyanın odaklandığı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Dünya Su Günü'nün bu yılki temasının "Hayat İçin Su" olarak belirlendiğini belirten Köprülü, "Bu yılın bir özelliği de 2005-2015 yıllarını kapsayan 'Hayat İçin Su - Uluslararası On Yılı' adlı uluslararası programın başlatılması. 1981-1990 yılları arasında ilki uygulanan programda 1 milyarın üzerinde kişinin içilebilir suya, yaklaşık 770 milyon kişininse yeterli hijyen koşullarına erişmesi sağlanmıştı. Ancak halen ulaşılması gereken noktada değiliz. Önümüzdeki 10 yıllık program dahilinde, Birleşmiş Milletler'in belirlediği 'Bin Yılın Kalkınma Hedefleri'ne uygun olarak, 2015 yılına dek temiz suya ve yeterli hijyene sahip olmayan insan sayısının yarıya indirilmesi amaçlanıyor" dedi.
Sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik beklentiler, çevrenin korunması ve sosyal faktörler arasında hassas bir denge gerektirdiğini vurgulayan Köprülü, vazgeçilmez ama sınırlı bir kaynak olan suyun, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğe ulaşılması noktasında hayati öneme haiz olduğunun altını çizdi. Köprülü sözlerine şöyle devam etti:
"Su kaynakları dağılımındaki eşitsizliğe ek olarak küresel ısınma, kuraklık, hızlı nüfus artışı ve kirlenme, su zengini sayılabilecek ülkeleri bile yakın bir gelecekte su sıkıntısı ile karşı karşıya bırakacak. Ülkemiz su kaynakları açısından Ortadoğu ülkelerine göre daha zengin olmasına rağmen, Avrupa ülkelerine nazaran daha az potansiyele sahip. Buna rağmen kaynaklarımızı hiç tükenmeyecekmiş gibi savurganca kullanabiliyoruz. 2030 yılına doğru su sıkıntısı tehdidiyle karşı karşıya kalacağımız tahmin ediliyor. Dolayısıyla su kaynaklarımızın geliştirilip korunması, gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli kaynaklar bırakılabilmesi için 'Bütünsel Su Kaynakları Yönetimi' gibi yaklaşımlar, içinde bulunduğumuz Avrupa Birliği süreci de dikkate alındığında hayati önem taşıyor. Su ile ilgili mevzuata uyum için 30 milyar Euro'nun harcanması gerektiği de düşünüldüğünde, planlama ve uygulama konusunda özel sektör katılımı da kaçınılmaz hale geliyor."
RWE Thames Water, dünyanın en büyük içme suyu ve atıksu hizmetleri şirketlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. 2000 yılında Alman enerji devi RWE tarafından hisselerinin tamamı satın alınan Thames Water, hizmet vermekte olduğu İngiltere, Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya Pasifik bölgelerinde 70 milyonun üzerinde insana içme suyu ve atıksu hizmeti veriyor. Su hizmeti ve sistemlerine sadece İngiltere'de günde 1 milyon Sterlin yatırım yapan RWE Thames Water, İngiltere başta olmak üzere Porto Riko, Çin, Endonezya, Tayland, Türkiye, Avustralya, Mısır, ABD, Şili, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya ve Almanya'nın da arasında bulunduğu 20 ülkede içme suyu ve atıksu arıtma tesisleri, yatırım ve işletme faaliyetlerini sürdürüyor.