HABER

22 Mart'a kadar ilerleme bekliyorum

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Başbakan Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'taki liderler arasında 22 Mart'a kadar devam edecek müzakere sürecinde tüm konularda olmasa da ilerleme sağlanacağına inandığını belirterek, derogasyonlar dahil bazı taleplerinin uluslararası camiadan ciddi destek bulduğunu bildirdi.

Başbakanlık'ta bugün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Talat, Kıbrıs müzakere sürecinin başarıya ulaşacağından umutlu olduğunu söyledi.

"Rumlar işbirliğine hazır mı" şeklindeki soruya Talat, "Görüşmelerin başlamasını da beklemiyorduk, oldu. Şimdi neden olmasın. Bugün durum keskin, yarın yumuşama olabilir" cevabını verdi.

Görüşmelerin sadece masada değil, bütün platformlarda devam ettiğini vurgulayan Talat, bazı taleplerinin uluslararası camiadan destek bulduğunun altını çizdi ve derogasyonlar konusunda AB nezdinde yaptıkları girişimlerin de sonuç getirmeye başladığını bildirdi.

"BAŞKANLIK KONSEYİ İÇİN 8 ÜYE ÖNERDİK" Müzakere masasında ele alınan konularla ilgili sorulara karşılık, "Temel ilkeler yanında 'al-vere' dayalı konular var. Fakat bu süreçte ancak ne istediğimizi söyleyebiliriz, ne vereceğimizi söylemek taktik ve stratejik hata olur" diyen Talat, sadece Başkanlık Konseyi'ne ilişkin önerileri hakkında somut bilgi verdi. Başbakan Talat, ikisi Türk toplam altı kişiden oluşması öngörülen Başkanlık Konseyi'nin, iki taraftan da oy hakkı olmayan birer temsilcinin daha katılımıyla 8 kişi olması yönünde öneride bulunduklarını söyledi. Annan Planı'nın Başkanlık Konseyi'nin bütünsel olarak çalışması esasına dayandığını vurgulayan Talat, önerilerinin de bu temel yaklaşıma uygun olduğunu söyledi, ancak daha fazla ayrıntıya girmedi.

Tarafların uzlaşma sağlayamadıkları konuların planda olduğu şekliyle kalabileceğine de dikkat çeken Talat, planın değiştirilmiş son versiyonunun 22 Mart'ta adadaki müzakerelerin tamamlanmasından sonra masaya getirilebileceğini vurguladı. Talat, "22 Mart'a kadar bazı konularda sonuçlara varacağız. Bir kısmı da Genel Sekreter'in takdir yetkisine kalacak. Planın 4. versiyonun 22'sinden önce gündeme gelmesi söz konusu değil" dedi.

"SINIR SANAL OLACAK" Talat, toprak düzenlemeleriyle ilgili soruları yanıtlarken, müzakerelerin en kritik yanını oluşturan bu konunun henüz masaya gelmediğini söyledi. Talat, BM Genel Sekreterliği'nin Annan Planı'na ekli girintili haritayı, sınırdaki Türk köylerini Kuzey'de bırakma esası ve "Bir Türk'ün gideceği yere iki Rum'un gelmesi" felsefesiyle hazırladığını kaydetti. Talat, Türk tarafının "düz çizgi" talebinin ise güvenlik gibi endişelerden kaynaklandığını belirtti.

Israrlı sorulara karşın Türk tarafının toprakla ilgili düzenlemeleri hakkında bilgi vermeyen Talat, bir soruya karşılık, anlaşmayla birlikte iki kurucu devlet arasında oluşacak sınırın askeri değil, "eyalet sınırı" niteliğinde "sanal" bir sınır olacağına işaret etti.
Başbakan Talat, Rum tarafının "Türk tarafınca verilecek bölgelerin geçiş döneminde BM kontrolünde kalmasına" ilişkin önerisinin Türk tarafı yanında, BM tarafından da reddedildiğini söyledi. BM'nin bu konuda sorumluluk üstlenmek istemediğini belirten Talat, "Bu nedenle Rumların bu yöndeki tutumlarını ileriye götüreceklerini sanmıyorum" dedi.

Başbakan Talat, 22 Nisan'da iki tarafta eş zamanlı olarak yapılması öngörülen referandumun tarafların kendi iç mevzuatlarına göre yapılacağını ifade etti. Talat, Rumların "TC kökenli vatandaşların oy kullanmamasına" ilişkin taleplerinin hatırlatılması üzerine ise, "Bizde yapılacak referandumda kimlerin oy kullanacağı konusunda Rumlar bir şey söyleyemez. Biz kendi yasalarımızla bağlıyız" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un "Referandumda Rum tarafından hayır çıkarsa AB'ye sadece Güney girer" yönündeki açıklamasıyla ilgili sorulara karşılık da Talat, bu yaklaşımın müzakere masasına Türk tarafı açısından olumlu etki yapabileceğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler