HABER

23 bin adayın sırrı çözüldü

Dün açıklanan ALES sonuçlarına göre; 272 bin 496 adaydan 23 bin 24 kişinin sınavı geçersiz sayıldı.

23 bin adayın sırrı çözüldü

Bu rakamlar normal mi; yoksa yeniden yanlış puan hesaplaması gündeme gelebilir mi?

24 Nisan'da gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) - İlkbahar Dönemi'nin sonuçları dün açıklandı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre; sınava başvuran 272 bin 496 adaydan 23 bin 24 kişinin sınavı geçersiz sayıldı.

Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Geçtiğimiz haftalarda YGS'de yaşanan yanlış puan hesaplamalarının ardından akıllara şu soru geldi; peki bu rakam normal mi?

Önceki yılların sınav sonuçlarını incelediğimizde rakamsal herhangi bir bilgi ile karşılaşamadık. Yorum yapmadan önce işi bir bilene sormak istedik ve Sınav Akademi Müdürü İlker Sümer'den ALES sonuçlarına ilişkin değerlendirme aldık.

İşte Sümer'in açıklamaları:

"ÖSYM'nin, geçmiş yıllarda gerçekleştirilen ALES'e ait sayısal verileri incelendiğinde, sadece sınava başvuran aday sayıları ile sınava giren aday sayılarını görebiliyoruz. Dolayısıyla geçmiş yıllarda sınavı geçersiz sayılan aday sayısı hakkında resmi bir bilgi edinemiyoruz.

Ancak KPSS, YGS ve devamında ALES'te eksik kitapçık ve sorular nedeniyle yaşanan sıkıntılar göz önünde tutulduğunda, kamuoyu açısından sisteme karşı bir güven eksikliği oluştuğu bir gerçektir.

Şimdi ALES sonuçlarına baktığımızda 23 bin adayın sınavının geçersiz sayıldığı bildirilmiştir. Kitapçıkların aday isimlerine göre düzenlenmesi; kodlama hatası veya yanlış bilgi nedeniyle sınavın geçersiz sayılma ihtimalini ortadan kaldırıyor.

O halde 23 bin adayın sınavı neden geçersiz sayılmıştır? Yeni iddialar ortaya atmak, kamuoyunda güven bunalımını artıracaktır. O nedenle de bu sorunun cevabını ÖSYM vermelidir. En önemlisi ise ÖSYM'nin bugüne kadar yaşanılan sıkıntılardan ders çıkarması ve bir an önce gerekli önlemleri alması gerekir.

GÜVENSİZLİĞİN GİDERİLMESİ GEREK Altını bir kez daha çizmekte yarar vardır ki; ÖSYM, kamuoyunu doğrudan ilgilendiren sınavları yürüten, yapan bir kurumdur. Bunun için de, kamuoyunun gözü sürekli üzerindedir. Sisteme karşı yaratılan güvensizliğin giderilmesi, yerini yeniden güvene bırakması zaman alacaktır.

Bu nedenle ÖSYM'nin yaşananları dikkate alıp, bir an önce önlemler alması zorunlu ve acildir."

ÖSYM'DEN AÇIKLAMA GELDİ ÖSYM, sonuçlara ilişkin şu açıklamada bulundu:

''Sınavı geçersiz sayılan 23 bin 24 adaydan 22 bin 613'ü çeşitli sebeplerden dolayı sınava girmedi."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler