HABER

23 Nisan kutlu olsun! Gazi Meclis 101 yaşında

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 101. yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, koronavirüs salgınına rağmen tüm yurtta çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlanıyor.

23 Nisan kutlu olsun! Gazi Meclis 101 yaşında

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu tüm yurdu sardı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 101. yıl dönümünde coşkumuza engel olmazken, bu yılki kutlamalar da geçen yıl olduğu gibi izolasyon ve sosyal mesafe kuralı gözetilerek yapılıyor.

Koronavirüs önlemleri altındaki ilk tören bu yıl da Ankara'da yapıldı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliği yaptığı törenler kapsamında Sonrasında devlet erkanı, Anıtkabir'de biraraya geldi.

DEVLET ERKANI ANITKABİR'DE

Heyette, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bakanlar yer aldı.

Heyet, Aslanlı Yol'da yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi, TBMM Başkanı Şentop, burada mozoleye çelenk bıraktı.

DASDGH

ŞENTOP ÖZEL DEFTERİ İMZALADI

Meclis Başkanı Şentop, daha sonra Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı, yazdığı mesajı okudu:

"TBMM'mizin 101. yıl dönümünde ilk Cumhurbaşkanımızın manevi huzurundayız. TBMM'nin taşıdığı büyük mananın idrakindeyiz. TBMM olarak ülkemizin kalkınması için gayretlerimiz engel tanımayan bir ısrar ve inançla sürmektedir, sürecektir."

İLK TÖREN MİLLİ EĞİTİM BAKANI VE HEYETLE

Bu tören öncesinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Bakan Selçuk ve beraberindekiler, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine ziyarette bulundu.

MEB

MECLİS'TE 23 NİSAN ÖZEL OTURUMU

Daha sonra TBMM Genel Kurulu özel gündemle toplanacak. Siyasi parti genel başkanları ya da sözcülerinin kürsüye çıkıp birer konuşma yapması beklenirken, daha önceki yıllarda olduğu gibi 23 Nisan resepsiyonu, kutlamaları kabul gibi etkinlikler olmayacak.

MECLIS

23 NİSAN COŞKUSU ONLINE ORTAMA TAŞINACAK

Öğrencilerin 23 Nisan coşkusu da koronavirüs nedeniyle çevrimiçi ortama taşınacak. Milli Eğitim Bakanlığı salgın nedeniyle etkinlikleri sınırlama kararı alırken Bakan Ziya Selçuk, 81 ilden öğrencilerin katıldığı çevrim içi programda çocuklar ile sohbet edecek.

Gün boyunca TRT EBA kanalları da bayram coşkusuna özel bir programla ortak olacak.

23

ATATÜRK'ÜN 101 YILLIK EMANETİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk; 19 Mart 1920'de, illere ve kolordu komutanlıklarına bir genelge göndererek yeni meclis için bulundukları bölgelerde aday seçimi yapılmasını ister.

İLK MECLİS 115 VEKİLLE AÇILDI

Kapatılan Meclis-i Mebusan üyelerinden Anadolu'ya kaçabilenlerin hakları saklı tutulacaktır. Meclis, 23 Nisan cuma günü saat 13.45'te, 115 milletvekilinin katılımıyla açıldı. Heyet halkı selamladı.

MECLISSSSDDFG

MECLİS'TE 4 SAATLİK KONUŞMA YAPTI

24 Nisan 1920'deki ikinci Meclis oturumunda, Mustafa Kemal oy birliği ile Meclis Başkanlığı'na seçildi. 4 saatlik konuşmasında süreci anlatan Mustafa Kemal, izlenecek siyasetin “Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek, millet ve memleketin gerçek saadet ve imarına çalışmak” olacağını söyledi.

HER YIL COŞKUYLA KUTLANIYOR

Bağımsızlığa giden yolda dönüm noktası olan Birinci Meclis'in açılış gününü 23 Nisan 1924 tarihinde her yıl 'Ulusal Egemenlik' adıyla milli bayram olarak kutlanması TBMM'de kabul edildi.

23 nısdaad

ATATÜRK, ÇOCUKLARA ARMAĞAN ETTİ

Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.

Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" ifadesi yer aldı.

COCUK ATATURK

1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da, 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.

1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınılan bu milli bayramda, dünyanın bir çok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke.

Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil ediyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler