HABER

238 bilimadamı biraraya gelecek

ANKARA (ANKA) - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, 6. Uluslararası Atatürk Kongresi'ni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde 12-16 Kasım tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirecek.

Eş Başkanlıklarını Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Sadık Tural, Prof. Dr. Utkan Kocatürk ve Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nizami Caferov'un yaptığı kongreye 63 yabancı, 175 yerli toplam 238 araştırmacı katılacak. Yeni bilgi, belge, yorum ve sentezleri yaymak ve tanıtmak amacıyla başlatılan Uluslararası Atatürk Kongreleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli olaylarının aydınlatılmasına destek sağlamak ülkeler ve insanlar arasındaki kültürel bağların kurulmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Bu amaçla 6. Uluslararası Atatürk

Kongresi'nde geniş katılımlı toplantılar ve sunulacak 228 bildiri ile 1918-1938 arasındaki konular ve sorunlar tüm yönleri ile ele alınacak.

Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve Atatürk Yüksek Kurumu Başkanı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Sadık Vural'ın yapacağı açılış töreninin ardından "Millî ve Evrensel Yönleriyle Atatürk Devrimi" konulu panele geçilecek. Prof. Dr. Utkan Kocatürk'ün oturum başkanlığını yapacağı panele Prof. Dr. Hale Şıvgın, Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı ve Prof. Dr. Salahi R. Sonyel konuşmacı olarak katılacak.

Ayrıca açılış töreni içerisinde, Atatürk Araştırma Merkezi'nin amaçları doğrultusunda, Atatürkçü düşüncenin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yurt içi ve yurt dışında doğru bilgilerle tanıtımı ve yaygınlaşması konusundaki üstün hizmetlerinden dolayı, Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Emekli Büyükelçi Dr. Bilâl N. Şimşir, Prof. Dr. Salahi Ramadan Sonyel ve Dr. Andrew Mango'ya Gümüş Anılık verilecek.

Başkent Öğretmen Evi'nde bulunan dört ayrı salonda sürdürülecek olan Kongre'nin birinci oturumu 12 Kasım Pazartesi günü saat 14.00'te başlayacak. Toplam 50 oturumun yapılacağı kongre, Moğolistan'dan katılan Niama Davaa'nın "Cengiz Han'ın Mührü ile 10. Yıl Nutku'nun Benzerlikleri", Prof. Dr. Önder Göçgün'ün "Atatürk'ün Araştırıcı, Sorgulayıcı Derin Tarih ve Dil Görüşü; Mu Medeniyeti", Lübnan'dan katılan Prof. Dr. Massoud Daher'in "Küreselleşme Sürecinde Atatürkçülük Üzerine Bazı Düşünceler", Azerbaycan'dan katılan Prof. Dr. Musa Qasımlı'nın "Sovyet Rusya'nın Bakış Açısından Mustafa Kemal Hareketinin Temelleri" gibi sunumları dinleme ve dünyanın çeşitli ülkelerinde Atatürk'ün düşünce sistemi ve devrimlerinin etkileri üzerine, o ülkelerden gelen bilim insanlarının sunumları aracılığıyla bilgi edinme imkânı verecek.

Türkiye'nin siyasî tarihi ve anayasal kurumları üzerine çalışmalarıyla tanınan Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir ise "Amasya Genelgesi'nden Bugün Güç Almak başlıklı bildirisini kongrenin ikinci gününde sunacak.

16 Kasım Cuma günü sona erecek olan kongrede sunulan bildiriler kitap hâlinde yayımlanarak, bilim dünyasına kazandırılacak. Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi konusunda özel bir yeri olan Uluslararası Atatürk Kongreleri, 1987 yılından başlayarak dört yılda bir olmak üzere düzenleniyor.

En Çok Aranan Haberler