KADIN

24-36 Ay Aralığında Bebeklerde Uyku

Çocuğunuzun bu dönemde ihtiyaç duyduğu minimum süre gece uykusunda 11 saat ve öğle uykusunda 1.5-2 saat civarıdır.

24-36 Ay Aralığında Bebeklerde Uyku

4 yaşına kadar çocuğunuz derin uykuya dalıp çıkacak şekilde genellikle hafif uykuda uyur. Bu nedenle sık sık uyanması normaldir. Tekrar uykuya dalma anlarında müdahale edilmediğinde ve kendiliğinden uykuya daldığında daha sağlıklı bir uyku düzeni olur ve her uyuması gerektiğinde size ihtiyaç duymaz. Kendi uykuya dalamadığı zamanlarda hikayeler okumak, ninniler söylemek iyi birer uyku aktivitesi olabilir. Özellikle akşam yemeğinden sonra uyku vaktine kadar bir rutin belirlemek çocuğunuzun uyku düzeni için önemlidir. Bu aralıkta televizyon izlemek onun için iyi bir tercih olamayacaktır. Çünkü heyecan ve merak duygusunun gereksiz bir şekilde tetiklenmesine neden olur, bu da uykunun kaçması ya da uykuya dalmanın zorlaşması anlamına gelir. Bunun yerine uyku öncesi sakinleştirici bir banyo uykuya dalmasını kolaylaştırabilir ya da huzurlu müzikler dinlemek, hikaye anlatılması, ninni söylenmesi gibi aktiviteler tercih edilebilir. Henüz okuma bilmese de siz ona kitap okurken resimlerine bakmak onu mutlu edecek ve huzur verecektir. Eskisine göre daha uzun süreler odaklanabildiği için bu durum artık onun için eğlenceli olabilir.

Hayatta hala keşfetmek istediği birçok şey olması onun uyku sürecini olumsuz etkiler çünkü yapılacak çok sayıda şey varken uyumak onun için sıkıcıdır. Kaçırmak istemedikleri bir dünya varken onlar vakitlerini uykuyla harcıyormuş gibi hissederler. Bu nedenle gündüz uykuları da iyiden iyiye bir savaşa dönüşebilir. 2 yaşından itibaren çocuklar gündüz uykusuna daha az ihtiyaç duymaya başlarlar ve 3 yaş civarında tamamen bırakmaları normaldir. Bu geçiş dönemlerinde gece yatağa biraz daha erken girerek bu durumu daha kolay atlatabilirsiniz. 3 yaşında bir çocuk için artık küçük bebek yatakları yeterli olmayacaktır. Ayrıca özgürlüğüne düşkün olduğu bu dönem, yetişkin yatağına geçmek için iyi bir zamandır, çünkü ilerleyen dönemlerde daha zor olabilir.

Çocuğun bağlandığı eşyalardan ve düzeninden vazgeçmesi yaş büyüdükçe zorlaşacaktır. Bir diğer önemli konu ise çocuğunuzun gün içerisinde harcadığı enerjidir. Eğer çocuğunuzun günlük aktiviteleri yeterli enerjiyi harcaması için yeterli değilse bu durum gece uykuya dalma süresini uzatabilir. Hareketli bir yapısı olan çocuklar daha kolay uykuya dalar ama enerjisini atamayan çocuklar huzursuzlanacaktır. Çocuğunuzun aldığı besin miktarı ile doğru orantılı şekilde hareket etmesi, enerjisini atması daha huzurlu ve dinlendirici bir uyku çekmesine ve uykuya dalma süresinin kısalmasına olanak sağlar. Gündüzleri parka götürüp oyun oynaması ya da en azından temiz hava alması, biraz etrafta koşuşturması belki de top oynaması onun için faydalı olacaktır. Böylelikle zihnini de dağıtıp gece daha rahat bir uyku çekebilir. Gece uyanmaları devam ediyor olabilir. Çocuğunuzun kendiliğinden sakinleşmesine izin vermeniz onun yararına olacaktır. Bırakın uykusuna kendi kendine dönsün. Sizin desteğinizle uyuma alışması hem sizin için hem de onun için sağlıksız bir durum teşkil eder.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler