İSTANBUL (ANKA) - Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TÜYAP) tarafından düzenlenen 26. İstanbul Kitap Fuarı, 27 Ekim 2007 Cumartesi günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla gerçekleştirilecek törenle, kapılarını kitapseverlere açıyor.
500'ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı 26. İstanbul Kitap Fuarı'na 34 ülkeden yayınevleri ve yayıncı örgütleri de konuk olacak. 4 Kasım 2007 tarihine kadar sürecek fuar boyunca gerçekleştirilecek 250 etkinlikte 800 yazar ve sanatçı okurlarıyla buluşacak.
-500'DEN FAZLA KURULUŞ KATILACAK-
İstanbul Kitap Fuarı'nın Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Cemran Öder, ANKA'ya verdiği bilgilerde, yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılımının geçen yıl 500 olduğu, bu yıl ise bu rakamın aşılacağını belirtti. Öder, yabancı katılımın da 2006 yılındakinden iki kat fazla olacağını kaydederek, "34 ülkeden yayın evleri ve yayıncılar birliği temsilcisi katılacak. Yabancı katılımın fazla olması sebebiyle bu seneki uluslararası etkinliklerin sayısı arttı. Özellikle fuarın ilk hafta sonunda Kore Edebiyatı, Çin Edebiyatı, Romanya Edebiyatı ve 18 ülkenin katılacağı uluslararası şairler etkinliği yapılacak" diye konuştu.
-350 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR-
Öder, dokuz gün sürecek olan fuara, yurt dışından gelecek 35 yazarın katılacağını, toplam 250 etkinlikte 800 yazar ve sanatçının okurlarla buluşacağını dile getirdi. Geçen yıl toplam ziyaretçi sayısının 330 bin olduğunu hatırlatan Öder, bu yıl için ise 350 bin ziyaretçi beklendiğini ifade etti. Öder, 2007 fuarında önceki yıllarda yapılan fuarlardan farklı olarak, fuarın ilk üç günü olan 27-28-29 Ekim'de akşamları caz dinletisi düzenleneceğini de ekledi.
-FUARIN BU YILKİ TEMASI 'AKDENİZ'DE EDEBİYAT"-
Her yıl ayrı bir temanın işlendiği İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yılki teması "Akdeniz'de Edebiyat; Edebiyat'ta Akdeniz", onur yazarı ise Metin And olarak belirlendi. Fuarda tema çerçevesinde, Akdeniz Şiirleri Dinletileri, Akdeniz Edebiyatı, Akdeniz'de Modernite, Akdeniz Kültüründe Kadın Olmak, Akdeniz Mutfağı üzerine söyleşi-paneller, dinleti ve dia gösterisi yer alacak.
Fuar'ın konukları arasında Valentin Rasputin (Rusya), David Gaunt (İsveç), Qi Pinjing (Çin) Eva Cox, Henri Loevenbruck (Fransa), Mladen Jandrlic (Almanya), Asa Lind (İsveç), Yoon Ji-Kwan, Yi Mun-Yol, Gong Sun-Ok, Young-Ha (Kore), Gregory Jusdanis (ABD), Brigitte Labbé (Fransa), Alev Adil (KKTC), Nicholas Gage (ABD), Anna Aguilar-Amat (Katalan), Uldis Berzins, Liana Langa, Junis Kronbergs (Letonya), Brane Mozetic ve Jana Putrle (Slovenya), Jerzy Jarniewicz (Polonya), Helim Yusiv (Suriye), Marius Chivu, Denisa Comanescu, Bogdan Stanescu, Luminita Munteanu, Cornia Bernic Ioana Ieronim, Filip Florian (Romanya), John Barnie (Galler), Claire Messud (ABD), Kemal Abdulla, Elçin Şıhlı, Vagıf Behmenli (Azerbaycan) bulunuyor.
Fuar'ın yabancı katılımcıları arasında ise Almanya, Azerbaycan, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, İran, Ermenistan, Rusya, Kosova, , İtalya, İsveç Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Çin, Kore, Romanya, Küba ve Literature Across Frontiers bünyesinde Bask Ülkesi, Katalonya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Belçika, İzlanda, Macaristan, Letonya, Litvanya, İrlanda, Malta, Portekiz, Slovenya ve Galler'den yayıncılar ve yayıncılar birliği temsilcileri yer alacak.
Fuarda ayrıca, TÜYAP Çocuk Kulübü bünyesinde okuma, söyleşi, drama çalışması ve resim atölyeleri gibi 30'a yakın çocuk etkinliği ve çeşitli sergiler de yer alacak.