YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

26. Türkiye Toplantıları (2)

Türkiye Gazetesi’nin 43. kuruluş yıldönümünde konuşan İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür...

Türkiye Gazetesi’nin 43. kuruluş yıldönümünde konuşan İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür A. Mücahid Ören, Türkiye Gazetesi’nin kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye Gazetesi benim ağabeyim” dedi.

Türkiye Gazetesi’nin düzenlediği “26. Türkiye Toplantıları” ve aynı zamanda Türkiye Gazetesi’nin 43. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen program, İhlas Holding VIP Salonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür A. Mücahid Ören ile Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve çok sayıda konuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Faruk Çelik, düzenlenen toplantıda yaptıkları projelere değindi.

Türkiye Toplantıları’nın 26. sına iştirak eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yaptıkları çalışmalara değinerek, “1 Ocak 2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortasına geçmiş bulunuyoruz. 75 milyon vatandaşımız şu anda genel sağlık sigortası kapsamındadır. Sosyal güvenlik reformu 2008’in 10. ayında yürürlüğe girdi. Yeşil kartlı diye ifade ettiğimiz vatandaşlarımız bu kapsamın içinde değillerdi. 1 Ocak 2012’den itibaren yeşil kartlılar da bu kapsam içine dahil edildi ve gelir testine tabi tutuluyorlar. Gelir testi neticesinde 7 milyon 342 bin kişi, yeşil kartlı diye dediğimiz filmlerinin kamu tarafından karşılanması gereken kişi olarak karşımıza çıktı. 35 TL prim ödeyenlerin sayısı 3 milyon 166, 106 TL prim ödeyenlerin sayısı 366 bin ve gelir testi sonucu 212 TL ödeyenlerin sayısı ise 73 bin kişiden oluşmaktadır. Yıl sonu itibariyle bu rakamlar netleşecek, kamu tarafından primleri ödenmesi gerekenlerin sayısı 12. ay itibariyle sizlere o tabloyu imkanı bulacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu dönemde ilk çıkardığımız yasalardan biri Van ve Simav’da meydana gelen depremler dolayısıyla orada genç öğretmenlerimiz hayatlarını kaybettiler. Bunlarla ilgili bir düzenleme yaptık. 1 ay sigortalıkla ilişkisi olanlara ölüm aylığının bağlanması düzenlemesini Meclis’ten geçirdik. Emeklilerimizin uzun yıllar beklediği intibak yasasını meclisten geçirdik. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 2 milyon emeklimizin maaşlarına yansıyacak düzenleme teknik boyutlarıyla bakanlığımız bünyesinde devam ediyor.”

Asgari ücrette önemli bir artış yaptıklarını belirten Bakan Çelik, “Yüzde 12. 37. Sayın Başbakanımız 700’ün altında kalmasın bakışıyla 639’dan şuanda 739’a gelmiş bulunuyor asgari ücret. Bunu uzlaşmayla tespit ettik. En önemlisi mevsimlik işçilerimiz var. Onlarla ilgili kaynak tahsisi yaptık. Çalıştıkları yerlerde önemli iyileştirme gerçekleştirdik. Bunun yanında denetimlerimiz dört bir tarafta devam ediyor. Yeni bir bakış açısı geliştirdik. Caydırıcı değil, önleyici teftiş anlayışını ve risk yasasına dayalı bir denetim modeline geçmiş bulunuyoruz” dedi.

İşsizlere danışman projesiyle kaliteli çalışan potansiyelinin artacağını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “İŞKUR’un personel sayısını 6 bine çıkardık. İŞKUR’a iş ve meslek danışmanı 2 bin 800 kişi aldık. 200 kişi daha alacağız. İş ve meslek danışmanını ne yapacağız? Bizim 2 milyon 600 bin işsizimiz var. 4 bin iş ve meslek danışmanıyla yaklaşık 500 kişi düşüyor. Bir iş ve meslek danışmanına 500 işsiz. Bu 500 işsizi kendilerine vereceğiz. Diyeceğiz ki, iş gücü talebiyle, senin elindeki 500 kişiyi uyumlu hale getir diyeceğiz. Artık iş adamımız iş yerinden kalkıp, gazeteye ilan verme devri kapandı. Çünkü iş ve meslek danışmanı, o işi yapacak işçi kimse hazırsa, hazırdan verecek. Hazır değilse de hangi esnaf işçi istiyorsanız, iş ve meslek danışmanı İŞKUR Bünyesinde yine kamu kaynakları ve eğitim vererek istenilen kıvama getirip, size teslim edecek” diye konuştu.

Kayıt dışı istihdam konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, “Emeklilikte aylık bağlama süresini 25 güne indirdik. Bunun daha da geliştiriyoruz. Bir diğer konu esnek çalışma, geçici iş ilişkisi ve uzaktan çalışma konusu gündemimizde var. Kayıt dışılık Türkiye’de Mart ayı itibarıyla yüzde 37.5 kayıt dışı istihdam. Yıllık kayıt dışı istihdam 2011 sonu itibariyle yüzde 42. Özellikle ev işlerine çalışan kadınlarımızın yüzde 99’u kayıt dışı. Sigortası yok. Resmi kaydı yok. Ama çalışıyor. Oysa bu hizmetleri haftada 2 gün geliyorsa, ayda 8 gün geliyorsa, 8 gün istihdam bürosu tarafından sigortalanıp, kayıt altına alınması son derce önemlidir” dedi.

Taşeron işçilerinin şartlarının düzeltilmesi gerektiğini kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Biliyorsunuz işletmelerde asıl işveren var. Alt işveren var. İş kanununda bu düzenleme 2. maddede yapılmış. Alt işveren bir olay meydana geldiği zaman, sorumluluk var. Ama alt işverenin yanında çalışan işçilerin şartlarını dikkate alınmasını istiyorum. Çok zor şartlarda çalışıyorlar. Bunların konumların iyileştirmesi çerçevesinde bir çalışmamızın olduğunu, alt işverenlerle görüştük. Sosyal hakları hiç yok. Maaş asgari ücret. Çalışma saati 13 saate kadar çıkıyor. Neden insanlar kıdem tazminatından yararlanamasın. Neden yıllık 15 gün izin yapmasın? Bu da son derce önemli bir konu” dedi.

Kıdem tazminatına değinen Bakan Çelik, “Kıdem tazminatı gündemimizin en önemli konularından biri. Şu ana da Türkiye’de kıdem tazminatından yararlanan resmiyette yararlandığını gördüğümüz çalışanların yüzde 10’u. Yani 11 milyon 700 çalışanımız var. Yüzde 10’u, 1 milyon kişi kıdem tazminatından ancak yararlanabiliyor. 2011 yılı içerisinde 12 buçuk milyon kişi iş değiştirmiş. Yüzde 10’u ancak kıdem tazminatı hak edebiliyor. Bütün çalışanlar bir ay dahi çalışsalar bile kıdem tazminatından yararlansın istiyoruz” dedi.

E- reçete sistemini en kısa zamanda başlatacaklarını belirten Bakan Faruk Çelik, “Sosyal güvenlikte bütün sistem elektronik ortama alınıyor. Büyük ihtimalle 1 Temmuz’da e-reçete başlayacak. Size yazılan reçete İstanbul’da bütün eczanelere düşecek. Eczaneye gidiyorsunuz, kimlik numaralarınızı veriyorsunuz. Eczacı kimlik numaralarınızı girince reçete karşısına çıkıyor. Artık eczacı doktor, sektör ilişkisi ortadan kaldırmaya dönük bir proje. İkincisi bu sistemle bu fişlerin, her yıl 360 milyon ilaç faturası kesiliyor. Koyacak yer kalmıyor. Bunun için böyle önemli projeler devam edecek” dedi.

MÜCAHİD ÖREN: “TÜRKİYE GAZETESİ BENİM AĞABEYİM”

Türkiye Toplantıları’nın 26.sına katılmaktan mutluluk duyduğunu belirten İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdürü A. Mücahid Ören, “Klasik Türkiye Toplantıları’ndan biraz farklı oldu. Türkiye Gazetesi 43. yılını kutluyor. Dolayısıyla Türkiye Gazetesi benim ağabeyim. Biz beraber büyüdük. Sahibi, kurucusu değişmeyen, yayına başladığı bugünden yana ilkeleriyle, yönetimiyle var olan bir yayın kuruluşu. Ben fahri meslek hayatıma yani lisedeyken, Türkiye Gazetesi’nde başladım. Dolaysıyla cebimde sarı basın kartımı taşıyorum. Her ne kadar İhlas Holding Genel Müdürlüğü’nü de yapıyorsam, biz aslında gazeteciyiz. Gazeteci ruhumuz da devam ediyor. Teknolojiyi ilk takip eden Cağaloğlu’ndaki medya kuruluşlarından bir tanesiyiz” dedi.

Ayakta kalabilmek için gelişen teknolojiye ayak uydurmak gerektiğini belirten Ören, “Kağıt üzerinde tirajlar bir daha zor gelecek. Çünkü o devir geçti. İnsanların alışkanlıkları değişti. Kağıt üzerinde okuma alışkanlıkları bitti. Yeni nesilde bu yok. Çocuklar kağıdı aline alıp, okumayı çok garip karşılıyorlar. Madem biz 43 yıldır bu yapının içerisindeyiz. Bir şekilde bu ihtiyaçlara cevap vermemiz gerekiyor olmamız lazım. Türkiye gazetesinin markası yayıncılığı, ilkeciliği kendini ispatlamış bir medya. O zaman bu şekilde yeni teknoloji neyse onu karşılaması gerekiyor. Türkiye Gazetesi nasıl bizden önce var olduysa, bizler gittikten sonra da devam eder inşallah. İlerleyen yıllarda kimi gazeteden okuyacak, kimi bilgisayardan okuyacak. Bu konuda gece gündüz hesabı yapmadan emeği geçen bütün arkadaşlarımızı kutluyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ise, “Gazetecilik yaparken, kaliteyle başlamış bir gazeteyi, yıllarca sürdürmek bu kadar basit olmuyor. Yayın ilkelerinizi korumak konusunda yıllar geçmesine rağmen, onu muhafaza etmek zorundasınız. Ama bu yetmiyor. Neredeyse her gün değişen şartlar, değişen ihtiyaçlara göre siz de yayın tarzınızı da yenilemeniz gerekiyor. Dolayısıyla bir taraftan baktığınız zaman son derce muhafazakar, öbür taraftan başarılı yayıncılık değişimci bir konum gerektiriyor. Gazetemizi değerlendirirsek, o ilk kısmı büyük bir gururla söylüyorum ki, bu kurumda çalışmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Başladığı günden bugüne kadar, kurucusu, sahibi değişmeyen bir gazete olduğu için, ilk günkü ilkeleri halen devam ediyor” dedi.

Albayrak, Türkiye Gazetesi’nin çığır açacak yeni sistemini açıklayarak, artık yeni bir sitemle mobil cihazının gazetedeki haberin üzerine tutulması halinde, haberin görüntülü izlenebileceğini söyledi.

Mücahid Ören, Bakan Çelik’e plaket takdiminden sonra, Türkiye Gazetesi’nin yeni görüntülü sistemini ilk kez beraber deneyerek, test etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler