Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mübariz Hasanov, Türkiye'nin son yıllarda önemli alt yapı yatırımları yaptığını belirterek, Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olduğunu söyledi.
Gazeteci ve Yazarlar Vakfı'nca bu yıl 27'ncisi düzenlenen Abant Platformu'nun ikinci gününde, "Türkiye'nin Ekonomik Gelişimi" başlıklı oturumunda konuşan Hasanov, Türk ekonomisinin geleceğinin olumlu olduğunu anlattı.
Türkiye'de konut sektörünün hızla büyüdüğünü vurgulayan Hasanov, "Bu hızlı büyüme, nihai olarak genel ekonomik büyüme için olumsuz. Çünkü bir bölümde büyüme varken diğer bölümlerde bu büyümeyi göremiyoruz. Bu dengesiz büyüme, şu anki cari açık kriziyle ilgilidir. Ama ben duruma iyimser bakıyorum. Türkiye'nin geleceği aydınlık. Çünkü son yıllarda Türkiye, çok büyük alt yapı yatırımları gerçekleştirdi. İnsan kaynaklarını da iyi değerlendiriyor" dedi.
Hasanov, alt yapının yanı sıra eğitim sektöründe de önemli yatırımların yapıldığını dile getirerek, bunun genel gelişmişliği artıracağını ifade etti.
Türkiye'nin ihracat rakamlarının da iyiye doğru gittiğini belirten Hasanov, Türkiye'de daha çok eğitime yatırım yapıldığını bunun da çok yönlü gelişimi sağlayacağını kaydetti.
Hasanov, Türkiye'nin, genç bir nüfusa sahip olduğunu ve hızla büyüdüğünü anlatarak, bununda yatırımcılar için çok cazip olduğunu söyledi.
AB üyelik sürecindeki problemlerin, yatırımları olumsuz etkilemeyeceğini dile getiren Hasanov, "1996 yılında Türkiye, Gümrük Birliği'ne girerek AB için önemli bir pazar haline geldi. Türkiye'nin geleceği, altyapı ve eğitim yatırımlarında aranmalıdır. Türkiye, ileride ciddi sıkıntılar yaşamaz. Sadece avro bölgesindeki durumdan dolayı kısa süreli bir sorun yaşayacaktır" şeklinde konuştu.
Apoyevmatini Gazetesi Yazarı Mihail Vasiliadis de ekonomik kalkınmada istikrarın sağlanması gerektiğine işaret ederek, Türk ekonomisinin önemli bir gelişim gösterdiğini bildirdi.
Vasiliadis, var olan ekonomik kalkınmayı görmenin mümkün olduğunu ifade ederek, bunu hem yerli hem de yabancı yatırımcılara borçlu olduklarını anlattı.
Türk ekonomisinde çeşitli sıkıntıların olduğunu dile getiren Vasiliadis, şunları söyledi:
"Bir çok çalışanımız sigortasız olarak merdiven altı yerlerde çalışıyor. Burada Avrupa'da yasak olan ilaçlar kullanılıyor ve 40 yaşına varmadan kanserden ölen insanlarımız oluyor. Teknolojimiz çok iyi ama Avrupa'ya göre demode olan teknolojiler kullanılıyor. Plansız ve programsız kentleşme de var. 1962'de 2 milyon olan İstanbul nüfusu, bugün 17 milyon. Bütün bunları dikkate alarak kalkınmayı değerlendirmemiz ve bu kalkınmanın camdan ayaklar üzerinde değil sağlam temeller üzerinde kurmamız gerekiyor."
Muhabir: Emin Gürbüz - Mehmet Özcan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz