HABER

28 Şubat iddianamesinin süresi doldu

28 Şubat iddianamesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, 15 günlük süre içinde iade edilmeyince kabul edilmiş oldu.

ANKARA(ANKA)TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından hazırlanan iddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 15 günlük süre içinde iade edilmeyince kabul edilmiş oldu. Mahkemenin, iddianamenin kabulüne ilişkin zaptı yarın düzenleyeceği öğrenildi. Bin 300 sayfadan oluşan iddianamede, 103 asker hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Ortaklarını merhum Necmettin Erbakan ve eski Başbakan Tansu Çiller'in oluşturduğu Refahyol hükümetinin 1997 yılında düşürülmesine teşebbüs edildiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından başlatılan 28 Şubat soruşturmasının iddianamesi TMK'nın 10. Maddesiyle görevli 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bekleme süresinin dolması ile kabul edilmiş oldu.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, suç tarihi itibarıyla şüpheliler lehinde olması nedeniyle eski 765 sayılı TCK'nın 147. maddesinde belirtilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan 22 Mayıs 2013 tarihinde toplam bin 309 sayfadan oluşan iddianameyle kamu davası açıldı. Bir numaralı şüphelisinin eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın olduğu bin 309 sayfalık iddianamede, 75'i tutuklu 103 şüpheli ile 480 müşteki yer aldı. İddianamenin suçlanan 2. sırasındaki isim ise Batı Çalışma Grubu'nu kurduğu belirtilen emekli Orgeneral Çevik Bir. 28 Şubat sürecinin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan'ın Refahyol hükümetindeki ortağı eski Başbakan Tansu Çiller ise iddianamede "müşteki" sıfatıyla yer aldı.

-SORUŞTURMA SUÇ DUYURUSU İLE BAŞLADI-

28 Şubat soruşturması, Nisan 2011'de bir avukatın suç duyurusu üzerine başlatıldı. Soruşturmada TMK'nın 10. Maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili görevlendirildi. Bilgili, onlarca ismin ifadesini aldığı soruşturmasına Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen Batı Çalışma Grubu'na (BÇG) ilişkin belgelerle yön verdi.

Savcı Bilgili, ilk gözaltı talimatını BÇG Kriz Masası ve BÇG'ye giriş kartı verilen askerlere yönelik olarak yaptı. 12 Nisan 2012'de başlayan gözaltı kararında, gözaltına alınan 28 kişiden 9'u 14 Nisan'da tutuklandı. Tüm bu operasyonlar sonucu, tümü emekli 10 orgeneral, 1 oramiral, 10 korgeneral, 2 koramiral, 10 tümgeneral, 6 tuğgeneral, 20 albay, 2 binbaşı, 2 yüzbaşı ile tümü muvazzaf olmak üzere 5 tuğgeneral, 6 albay, 1 astsubay tutuklanarak Sincan F Tipi Cezaevine gönderildi. Gözaltına alınan ve tutuklanan tek sivil isim ise eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz oldu.

-ÇİLLER MAĞDUR SIFATIYLA İFADE VERDİ-

Soruşturmada, 28 Şubat döneminde Refahyol hükümetinin ortağı eski Başbakan Tansu Çiller, mağdur sıfatıyla Savcı Bilgili'ye ifade verdi. Çiller'e, savcılıkta kendisine BÇG belgelerinin gösterildi. Soruşturma kapsamında "Köstebek" davasının 1 numaralı sanığı Kadir Sarmusak ve eski RP'lilerin de aralarında bulunduğu birçok siyasetçi mağdur sıfatıyla ifade verdi. İddianamede, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisinin millettekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile Fazilet Partisinden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi "müşteki/mağdur" gösterildi. Suç tarihinin, "8 Temmuz 1996 ve sonrası" olarak geçtiği iddianamenin "şüpheliler" kısmında, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ilk 4 sırada yer aldı. (ANKA)

(YE/OLÇ)

En Çok Aranan Haberler