Peki 28 Şubat nedir? 28 Şubat süreci nasıl başladı? İşte 28 Şubat'ın daha önce hiç görmediğiniz fotoğrafları ve hikayesi
28 Şubat nedir?
28 Şubat'ın on binlerce mağduru ve ekonomiye verdiği milyarlarca liralık zarar hiç unutulmadı ve unutulmayacak. Yaralar zor da olsa sarıldı, yargı o dönemi soruşturmaya başladı. Peki 28 Şubat nedir? 28 Şubat süreci nasıl başladı? Başkent’e kış ayazının hâkim olduğu 1997 yılının ilk günlerinde, siyaset Cumhuriyet tarihinin en sıcak mevsimlerinden birini yaşıyordu. Necmettin Erbakan’ın Refah Partisi (RP) ile Tansu Çiller’in Doğru Yol Partisi (DYP) birlikteliğinde kurulan Refahyol Koalisyonu’nun uygulamaları askeri ve sivil bürokraside ‘kıpırdanmalara’ yol açmıştı.
28 Şubat nedir? 28 Şubat süreci nasıl başladı
MGK’ya Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlık ediyordu. Demirel, hükümeti kurma görevini genel seçimde 1. olan RP yerine 2. sıradaki ANAP’a vermeyi tercih etmiş, kurulan ANAP-DYP koalisyonunun Meclis’ten aldığı güvenoyuysa Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmişti. Bunun üzerine Demirel, 54. Hükümet’i kurma görevini Erbakan’a verdi.
Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın protesto gösterileri için “Mum söndü oynuyorlar” demesi tepki çekti. Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe’nin 10 Kasım’daki “İçim kan ağlayarak bugünkü törenlere katıldım” sözlerinin ardından Erbakan’ın Başbakanlık Konutu’nda tarikat liderlerine iftar yemeği vermesi Refahyol’a tepkiyi artırdı.
28 Şubat’taki MGK toplantısı 9 saat sürdü. O gün itibarıyla, “Cumhuriyet tarihinin en uzun MGK toplantısı” olarak kayıtlara geçti. Erbakan kararları ilk etapta imzalamadı. Daha sonra imzaladığı belirtilmiş olsa da, 2013’te başlayan 28 Şubat davası soruşturmasında incelenen MGK tutanaklarında Erbakan’ın imzasının bulunmadığı görüldü.
Bu kararlarla askeri ve sivil bürokraside kapsamlı bir ‘temizlik’ operasyonu başlatıldı. Batı Çalışma Grubu’nun çalışmaları medyadan kamu kuruluşlarına kadar her alanda yansımasını gösterdi. Yüzlerce asker TSK’dan atıldı. Üniversitelerde ‘türban’ tartışması ortaya çıktı. Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, ‘ülkeyi iç savaşa sürüklediği’ gerekçesiyle RP’nin kapatılması için dava açtı.