YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“28 Şubat’ta değişen ırmak, şimdi kendi yolunda akacak”

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, Meclis'te görüşülen 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili bir...

“28 Şubat’ta değişen ırmak, şimdi kendi yolunda akacak”

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, Meclis'te görüşülen 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. Ceylan, “28 Şubat sürecinde akan ırmak tali bir kanalla başka bir zemine kaydırılmıştı. Başka bir kanal takılmıştı. Şimdi ırmak kendi yolunda akacak.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, bu hafta sonu yapılacak YGS sınavı ile ilgili okul müdürleriyle bir araya geldi. Ardından gazetecilere açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ceylan, öğrencilere ve velileri tavsiyelerde bulundu. Ceylan, öğrencilerin sınavdan bir gün önce çalışmayı bırakıp, stresli ortamlardan uzak durmasını istedi. Ceylan, öğrencilere, “Sınavlara kadar olduğu gibi sınav arifesinde sağlığı bozacak yağlı yiyeceklerden ve soğuk içeceklerden uzak durun. Sınav motivasyonunuzu bozacak televizyon programlarından aile ve ve arkadaş konuşmalarından uzak durun. Sınava giderken rahat bir elbise tercih edin. Sınav sabahı aşırı tuvalete çıkma ihtiyacı hissettirecek kadar aşırı sıvı tüketmekten kaçının. Sınavda sakin ve rahat olun. Sınav sırasında bilmediğiniz soruları cevaplamayınız ve atmayınız. Sınavda sorularda atacaksanız soru seçeneklerini iki şıkka indirmeden atmayınız. Başınız ağrırsa şakaklarınıza küçük masajlar yapınız, Sınav süresini sonuna kadar kullanınız.” önerisinde bulundu.

Veliler de tavsiyede bulunan Ceylan, sınava bir iki gün kala velilerin tartışma ortamından kaçınmaları ve problemlerini çocuklarına yansıtmamalarını istedi.

Daha sonra gazetecilerin 4+4+4 eğitim sistemi ve dershanelerin kaldırılmasına ilişkin sorularını cevaplayan Ceylan, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkacağını hatırlattı. Ceylan, “Meclis’te görüşülen yasa var. 4+4+4 yasa tasarısı. Türkiye’de zorunlu eğitim 12 yıla çıkıyor. Her Türk vatandaşı birinci sınıftan 12. sınıfa kadar zorunlu eğitim almak durumunda. Artık eğitim 3 eşit parçada yapılacak. İlk dört yıl çocuğun temel becerilerinin kazandırıldığı sosyalleşmesinin artırıldığı bir devre olacak. İkinci dört yıllık dönem ortaokul olacak. Çocuğa bilginin nereden nasıl bulanacağı ve nasıl kullanacağını öğreteceğiz. İleride nasıl bir meslek seçecekse ona göre seçmeli derslerle çocuğunu lise öğrenime hazırlandığı bir devre olacak. 3. devrede akademi alanında mı yoksa meslek lisesinde mi eğitim alacağına yönelik olacak. Milli eğitim Bakanlığı olarak var olan 100 öğrenciden 70’ninin meslek liselerine gitmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 70'İ MESLEK LİSESİNE GİDERSE SINAV SINAVLAR KALKAR

Sistemin net olarak uygulanması sonucunda sınavların ortadan kalkacağını ifade eden Ceylan şunları kaydetti: “Bu sistem net olarak uygulandığında sınavlar ortadan kalacak. İkinci 4 yılda öğrenciler kabiliyetleri oranında 3. döneme hazırlarken her 100 öğrencinin 70’sini meslek lisesine yönlendirip geriye kalının da Anadolu fen liselerine gitmesi şeklinde yönlendirme yaparsak, zaten akademik anlamda kontenjan orayı seçenle örtüşecek. Örtüştüğü anda sayısal anlamda SBS sınavı ortadan kalacak. Biz ortaöğretimde okuyan 100 öğrenciden 70’ini meslek liselerinde istihdam edersek, 30 tanesini Anadolu fen liselerinin mezun olursa, üniversitelerin var olan kontenjanları da otomatikten örtüşeceği içinde çocukların sınava girme gibi söz konusu olmayacak. Meslek liselerini bitiren çocukların işleri hazır. Sanayiciler bekliyor. Meslek lisesini tercih etmeyen öğrencilerde olabilir. Belki Türkiye’de ileriki aşamada üniversite okumak zorunla hale gelecek. Yüzde 70’i meslek lisesinden mezun edip, iş dünyasına kazandırırken, yüzde 30’luk akademik eğitim verip üniversiteye gönderdiğimizde kontenjan örtüşecek ve ortadan üniversite sınava kalkacak. 28 Şubat sürecinde akan ırmak tali bir kanalla başka bir zemine kaydırılmıştı. Başka bir kanal takılmıştı. Şimdi ırmak kendi yolunda akacak. Her şeyin olması gerektiği gibi olması sağlanacak.”

Ceylan, Kur’an-ı Kerim’in seçmeli ders olarak okutulması ile ilgili olarak da, “Türkiye laik ve demokratik bir hukuk devleti. Bir öğrencinin velisi Kur'an-ı Kerim dersini seçmeli okutmak istiyorsa elbette okutacaktır. Ama bunun yanında velilerimizin çocuklarının matematik ve fen bilgisi istiyorsa onu da okutabilecektir. Her türlü seçmeli dersin olabileceğini sistemimiz öngörüyor.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler