YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

297 Bin 715 Ton Atık Akü, 178 Bin 629 Ton Kurşun’a Dönüştü

2005 yılından bu yana yürürlükte olan 'Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği' çerçevesinde Çevre...

2005 yılından bu yana yürürlükte olan 'Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği' çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 7 yılda 297 bin 715 ton atık akü topladı. Toplanan ömrünü tamamlamış akülerden 178 bin 629 ton kurşun elde edilirken, akülerin dönüşümü sayesinde 41 bin megawat saat enerji tasarrufu sağlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, bakanlık 2005 yılından bu yana yürürlükte olan 'Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği' uygulamaları çerçevesinde atık akümülatörlerin kaynakta ayrı toplanmasını ve geri kazanımını sağlıyor. Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde akümülatör üreticisi sorumluluğunda toplanan atık akümülatörler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan atık akü geri kazanım tesislerinde ekonomiye geri kazandırılıyor.

AKÜLERİN DÖNÜŞÜMÜNDEKİ BAŞARI RAKAMLARA YANSIDI

Türkiye her yıl yaklaşık 80 bin ton civarında akümülatör piyasaya sürülüyor. Piyasaya sürülen 80 Bin ton akünün yaklaşık yüzde 70’i toplanarak ekonomiye geri kazandırılıyor. Toplanan ve geri kazanılan atık akümülatörler 2005 yılından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kayıt altına alınıyor. 2005 yılında kayıt altına alınan atık akümülatör miktarı yaklaşık 10 bin ton iken, bu rakam 2010 yılında 55 bin tona, 2011 yılında ise 59 bin tona ulaştı.

ATIK AKÜLERDEN KURŞUN ELDE EDİLDİ

Atık akümülatörlerin geri kazanımı sayesinde yüzde 60 oranında kurşun elde edildi. 2005 yılından itibaren geri kazanılan toplam 297 bin 715 ton atık akümülatörden ise 178 bin 629 ton kurşun elde edildiği bildirildi.

Kurşunun cevherden üretilmesi esnasında harcanan enerjiye nazaran, atık akümülatörden kurşun elde edilmesi sırasında daha az enerji harcanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 7 yıllık süreçte atık akümülatörlerden elde edilen kurşun sayesinde yaklaşık 41 bin megawat saat enerji tasarrufu sağladı.

Toplanan atık akümülatörün geri kazanım tesislerine maliyetinin 565 bin 658 TL olduğu belirtilirken, geri kazanım sonucu elde edilen kurşunun satışından ise yaklaşık 714 bin 516 TL kazanç sağlanıyor. Ayrıca elde edilen kârın ise 148 bin 858 TL olduğu kaydediliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler