Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Mersin üyesi Şükrü Altınova, hazırlanan yasa tasarısının orman arazilerinin yeniden kazanılması değil, tam tersi, orman arazilerinin kaybedilmesi anlamına geldiğini söyledi.
"Üstelik bu, devlet eliyle yapılıyor. Ne şekilde bir kaybedilme? Devletin kadastro memurları içerisinde orman mühendisleri, teknisyenler orman kadastrosu da çıkarıyorlar" diyen Altınova, "Bu orman kadastrosu çıkarılırken, raporda birtakım yerler orman arazilerinin dışına çıkarılıyor ve o bölgeler, verilen rapor sonucunda orman arazisi olma vasfını kaybediyor" şeklinde konuştu.
Altınova, TEMA’nın 2B arazilerin değerlendirilmesine bakışını şöyle anlattı: "Bugüne değin "2B arazisi" olarak artık orman sayılmayan 473 bin hektar arazinin yalnızca % 9’unun kullanım kadastrosu yapılabilmiştir. Kullanım kadastrosu yapılan 43,9 bin hektar "2B" arazisinin yalnızca 6,7 bin hektarı satılabilmiş ve 2003 yılı fiyatlarıyla da 49 trilyon TL elde edilebilmiştir. Başka bir söyleyişle; Türkiye’nin her yerinde yapılabilen "2B arazisi" satışının birim fiyatı, 2003 yılı fiyatlarıyla, yalnızca; 731 343 TL/m2 olmuştur. Tüm "2B arazileri" bu birim fiyat üzerinden satılabildiğinde, 2003 yılı fiyatlarıyla elde edilebilecek gelir, toplam; en fazla 2,5 milyar Dolar dolayında olabilecektir. 25 Milyar lira beklentisi gerçekçi değildir. Tüm ülkemizde "orman" sayılan alanların % 80’inin üzerinde bir bölümünün kadastrosu yapılabilmiştir. Bunların da büyük bir çoğunluğu sorunludur ve yargıdadır.Geriye kalan ve henüz kadastrosu yapılmamış orman alanlarının bir kısmı da mevcut yasal düzen içinde yeniden "2B arazisi" olarak değerlendirilebilecektir. Halen de orman arazilerinde 2 B sonucunu doğuracak faaliyetler devam etmektedir. Bu nedenle ve öncelikle 2B uygulamalarına dayanak olan yasal düzenlemeler ortadan kaldırılmalıdır. Hali hazır 2B uygulamalarında yasada gerekli değişiklik yapılarak, “bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetme” durumuna açıklık getiren ölçütler arasında; “orman bütünlüğünü bozmama”, “su ve toprak rejimine zarar vermeme”, “çevresindeki orman ekosistemlerinin tüm öğeleriyle kendisini yenileyebilme gücüne zarar vermeme”, “ormancılık çalışmalarının etkenlik, verimlilik ve kârlılık düzeylerini düşürmeme” vb koşulların da birlikte aranması sağlanmalıdır. 2 B arazilerinde satış kesinlikle düşünülmemelidir. Toplu yerleşim alanı haline gelmiş/kentleşmiş yerlerdeki insanların sokağa atılması da düşünülmemelidir. Fakat orman içinde münferit veya siteler halinde yapılaşmalar, mevcut yasalar gereği kesinlikle yıkılarak orman haline dönüştürülmelidir. Kentleşen alanlarda ise medeni hukukumuzdaki mülkiyet kavramında yeni düzenlemelere gidilerek satış dışı çözüm oluşturulmalıdır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz