3-5ve 6 yaş çocuğa nasıl davranacağınızı bilemiyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.Çocuğunuzu büyütürken sizi örnek aldığını vesöylediklerinizin onun için çok önemli olduğunudaima hatırlayın.
3-5 yaş arası çocuğa nasıl davranmalı?
Çocuğunuzun zihinsel gelişimini desteklemek için değişik nesne,kavram ve insanlarla farklı öğrenme deneyimleri oluşturun.Çocuğunuzu parka,sinemaya, gezilere götürün. Gittiğinizyerlerde çevreniz hakkında onunla sohbetedin.Çocuğunuza hikayeleranlatın, şiir, şarkı öğretin. Kitaplardakiresimleri anlattırın, tekerlemeler söyleyin.Çocuğunuza temel öz bakımve temizlik becerileri kazanması içinyardımcı olun.Çocuğunuzu dinleyin,etkileşim kurun. Dinlenen çcouk kendisinidaha iyi ifade eder. Sadece dinleyerek bileonun dil gelişimine destek olursunuz.Dinlenen çocuk sorunlarına kendisi çözümbulduğu için kendine güven de duyar.Merakını detsekleyin.Çevresini keşfetmesine ve oyun oynamasınaizin verin.Çocuklar yetişkinlerinsöylediklerini yaparak değil, davranışalrınıtaklit ederek öğrenir. Ona örnek olun.Ona aile olarakyapacaklarınızla ilgili bilgi verin.Ailesine değerli olduğuna inanan çocuğunuzdiğer insanların da onu değerligöreceklerine inanır ve çevresindekikişilerle olumlu ilişkiler kurabilir.Çocuğunuz için başka çocuklarla arkadaşlık kurabileceği ortamlar yaratmaya çalışın.
6 yaş çocuğa nasıl davranmalı?
Çocukla sık sık karşılıklı konuşun. Birlikte yaşadığınız olayları anlatın ve onu dinleyin, fikrini sorun. Fikirlerin dinlenmesi çocukların kendilerini önemli hissetmelerine yardımcı olur. Birlikte karar almak için her fırsatta fikrini sorun. Çocuğunuzla karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak, aranızdaki güven ilişkisini güçlendirir, çocukların ifade yeteneklerini geliştirir.Diğer çocuklarla ve yalnız başına oynaması için fırsatlar sağlayın. Çevresini keşfetmesine izin verin.Merakını destekleyin, merak ettiği konularla ilgili araştırma yapabilmesi için kaynaklar gösterin.Hatalı konuştuğu zamansiz doğru konuşarak doğru model olun.Çocuğunuzu azarlamayın,korkutmayın, acele etmeyin, zorlamayın.Sakin açıklamalarda bulunun.Çocuğunuza günde en az 2kere hikaye kitapları okuyun veya anlatın,resimleri gösterin, onun anlatması için onu destekleyin.Çocuğa evde ve dışarıdakendi evdeki araçlar, trafik gibi konularda güvenliği ile ilgili bilgiler verin.Bu dönemde çocuklar oldukça koordineli hareket edebilirler. Kas gelişimi için çocuğunuzun evde koşup zıplaması, sürekli sokağa ve parka gitmesi gereklidir. Atlamak, zıplamak, koşmak bedeninin sağlıklı gelişebilmesi içinvücudunun yapmayı istediği, ihtiyaç duyduğu hareketlerdir. Küçük kaslarını geliştirecek makas, kağıt, kalem, boya kalemi, oyun hamuru, ip makarna / boncuk gibi malzemeleri ona verip oynaması ve resim yapması için fırsatlar yaratın.Kendi başına giyinmesi,ayakkabılarını bağlaması, yemeği yemesi gibigüven ve fırsat verin. Başardığı zamantakdir edin.