İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından AB Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik programları kapsamında "Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilemez, Öyleyse Tarihle Öğret" adlı Comenius Bölgesel Ortaklık Projesi kapsamında antik kentte "Archetory Festivali" düzenlendi.
Müdürlüğün Uluslararası tabandaki İtalyan ortakları ile düzenlenen festivalde Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri, Stratonikeia ile Lagina Antik Kenti arasında bulunan ve antik dönemde dini törenlerde kullanılan 3 bin yıllık "Kutsal Yol" olarak bilinen 9 kilometrelik güzergahta yürüdü.
Stratonikeia Antik Kenti'nin Kutsal Yol güzergahındaki Kuzey Şehir Kapısı'ndan giriş yapan öğrenciler, projenin İtalyan paydaşları ile antik kentin taş döşeli yollarından geçerek amfi tiyatroya geldi. Burada çok sayıda vatandaş ve protokol üyesi tarafından karşılanan öğrenciler, şehrin anahtarını Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık'a teslim etti.
Festivalin açılışında konuşan Işık, Yatağan'ın sahip olduğu kültürel değerler ile Türkiye ve dünya turizminde ön planda olduğunu söyledi.
Işık, yüzyıllar önce iki ülke arasında kurulan dostluk köprüsünün bugün tekrar canlandırılmasının sevindirici olduğunu kaydetti.
İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar ise projenin faaliyetlerine 2011 yılında başlandığını, proje ile geçmişte farklı coğrafyalarda aynı uygarlıklara ev sahipliği yapmış, bu nedenle benzer tarihi-kültürel değerlerin izlerini taşıyan iki ülkenin tarih ve kültür paylaşımını sağlamayı amaçlandıklarını dile getirdi.
Stratonikeia Antik Kenti'nin proje çalışma alanı olarak belirlendiği anlatan Çınar, "Stratonikeia Antik Kenti'nin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak amacıyla böyle bir çalışma yaptık. Proje ile ilimizin saklı mirası olan bu tarihi kenti bölge halkına tanıtmak, sonraki kuşaklara aktararak tarih bilinci oluşturmak ve uluslararası alana taşımak hedeflenmiştir" dedi.
Proje ile tarihi canlandırmanın amaçlandığına işaret eden Çınar, "Öğrencilerimizde proje ile tarih bilincini oluşturmayı hedefledik. Öğrencilerimizin bu alanı görerek, tarihin toprağın içerisinde kaybolmadığını, yıllar sonra tekrar canlandığını öğrenmesi bizim için mutluluk verici. Öğrencilerimiz burada tarihe mal olmanın güzelliğini yaşadı" diye konuştu.
-"3 bin yıllık Kutsal Yol"-
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, Stratonikeia Antik Kenti ve çevresinde binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini bulmanın mümkün olduğunu söyledi.
3 bin yıllık bir geleneği bugün tekrar canlandırdıklarını kaydeden Söğüt, şunları söyledi:
"Yöneticiler kente gelip giderken Stratonikeia ile Lagina arasında bulunan ve antik dönemde dini törenlerde kullanılan Kutsal Yol'da yürüdüler. Lagine ve Stratonikeia arası yaklaşık 9 kilometrelik bir alan. Antik dönemde de bu törenler gerçekleştiriliyordu. Biz de şimdi bu toplantılarla öğrencilerimize buranın güzelliklerini tanıtıyoruz. 3 bin yıllık bir geleneği bugün tekrar canlandırıyoruz."
Projenin İtalyan Ortaklarından Sophie Canteneur ise İtalya'dan 11 kişilik bir ekiple tarihi geziye katılmak için geldiklerini belirtti.
Birçok arkadaşının Türkiye'ye ilk defa geldiğini ve hayran kaldığını vurgulayan Canteneur, "Stratonikeia'da çok güzel zaman geçirdik. İtalya ve Stratonikeia arasındaki tarihi yerler birbiri arasında turistik bir bağ oluşturabilir. Proje ile tarih ve eğitim anlamında önemli işler yaptığımızı düşünüyorum. Burası gerçekten etkileyici bir antik kent" dedi.
Festival kapsamında Yatağan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri, halkoyunları gösterisini sundu. Daha sonra öğrenciler tarafından hazırlanan resimler, Stratonikeia Antik Kenti'nin girişinde sergilendi.
Muhabir: Durmuş Genç
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz