YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

3 Bin Yıllık Ziyarete Kapalı Mardin Kalesi'ni Turizme Açma Çabası

İhsan DÖRTKARDEŞ/ MARDİN, (DHA)- MARDİN’de 3 bin yıllık geçmişi bulunan ‘Kartal Yuvası’ olarak bilinen, NATO ile işbirliği protokolü kapsamında hizmet

3 Bin Yıllık Ziyarete Kapalı Mardin Kalesi'ni Turizme Açma Çabası

İhsan DÖRTKARDEŞ/ MARDİN, (DHA)- MARDİN’de 3 bin yıllık geçmişi bulunan ‘Kartal Yuvası’ olarak bilinen, NATO ile işbirliği protokolü kapsamında hizmet veren ziyaretçilere kapalı Mardin Kalesi’ni gezen AK Parti Milletvekili Orhan Miroğlu, burasının askeri amaçlı hizmet verirken turizme mutlaka kazandırılması gerektiğini söyledi. Küçük sayılabilecek bütçe ile kalenin 5 yılda turizme açılabileceğini belirten Miroğlu, “Mardin’i keşfetmek Mardin Kalesi’ni keşfetmekten geçiyor” dedi.
Kayıtlara göre, 1 kilometre uzunluğunda, 30-150 metre genişliğinde, önündeki Mezopotamya Ovası’ndan 1000 metre yükseklikteki bir bölümü sarp kayaların üzerine oturtulan Mardin Kalesi’nde, geçmişte meslek olarak kullanılan yapıların kalıntıları bulunuyor. Milletvekili Orhan Miroğlu, Müze Müdürü Nihat Erdoğan ile birlikte Mardin Kalesi’ne çıkarak buradaki tarihi yapıların izlerini incelerken, turizme kazandırılması için neler yapılabileceğini dinledi. Müze Müdürü Erdoğan, Akkoyunlular döneminde yapıldan kalenin Osmanlı’nın son döneminde ve 1810’dan sonra kimse kalmayınca yıkılmaya başladığını, 1950-60’lı yıllarda kaleden aşağıdaki evlerin üzerine taşların düşmeye başladığını anlattı. Milletvekili Miroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıkların zaman zaman yaptığı açıklamalara rağmen Mardin Kalesi’nde istedikleri yerde olmadıklarını belirterek, şöyle dedi:
“İLGİSİZLİĞİMİZ, DUYARSIZLIĞIMIZ DİYELİM”
“Mardin’i keşfetmek; Mardin Kalesi’ni keşfetmekten geçiyor. Bu kaleye çıkılmadığı, Mezopotamya Ovası görülmediği sürece Mardin turizminde ilerleme kaydedileceği kanaatinde değilim. Otelleri doldurabiliriz, iç turizm ağırlıklı pek çok şey de yapılabilir. Fakat her zaman eksik kalır bu. Hem çok ilginç, hem şaşırtıcı. 5 yıllık bir kazı öngörülüyor ve çok küçük bütçeler gerekiyor aslında. Bu küçük bütçelerin bile henüz tahsis edilmemiş olması belki de bizim de biraz ilgisizliğimiz, biraz duyarsızlığımız diyelim. Bu duyarsızlık ve ilgisizliğin bir an önce ortadan kalkması için önümüzdeki dönemde gereken çabayı göstereceğiz. Kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi konusunda bu bakanlık ile Milli Savunma Bakanlığı arasında zaman zaman yazışmalar olmuş ama burada bildiğiniz gibi NATO ile kurduğumuz ilişkiler döneminden kalma bir radar sistemimiz var. Bu radar sistemi bugün de işlevseldir ve çok önemlidir. Bu radar sistemimizin faaliyetini sürdürmesi, aynı şekilde kalenin tarihi yapısının ortaya çıkarılması ve aşamalı biçimde turizme açılması son derece önemlidir. Yani hayallerimizi süsleyen UNESCO projesi eğer selametle yoluna devam edecekse hiç şüphe yok ki kalenin turizme açılması çok önemli. sonuçlar doğuracağına inanmak gerekir.”
Milletevekili Orhan Miroğlu, teröre karşı mücadele sonucu son 1 yıl içerisinde sağlanan sükunet ortamının Mardin’de turizm hareketliliği yarattığını vurgularken, “Bu hareketliliğin gerçek mirasımız ile buluşması gerekiyor. İnsanlar Mardin’i ziyaret ederken bu kaleye de çıkmalı, soluk almalı ve Mezopotamya Ovası’na, gökyüzüne bu kaleden bakabilmeli” dedi.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTI
Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, sivil toplum örgütleriyle birlikte Mardin Kalesi'nin halka açılması için 26 Haziran 2015 tarihinde 'Mardin Kalesi Mardin halkınındır' sloganıyla imza kampanyası başlatırken, askeri bölge durumundaki Mardin Kalesi’nin ziyaretçilere açılması ve turizme kazandırılmasını istemişti.
PROFESYONEL DAĞCI UZMANLAR ÖNLEM ALMIŞTI
Tarihi Mardin Kalesi’nden düşen taşların kentte tehlike yaratması ve tarihi dokunun bozulmaması amacıyla 2014 yılı sonunda, 3 ay süren güçlendirme çalışması yapılmıştı. Aralarında uzman, teknik personel, mühendis ve mimarların da bulunduğu profesyonel 11 dağcı düşme tehlikesi bulunan kayaları 10 metrelik bulonlar ve yüksek çekme germeli ağlar kullanarak düşmeye karşı önlem almıştı. Ayrıca Türkiye’de ilk kez Mardin Kalesi’nde İsviçre’den ithal edilen, 40 metre yükseklikten düşen 10 tonluk kayaya karşı dayanabilen bir bariyer sistemi kurulmuştu.

3 Bin Yıllık Ziyarete Kapalı Mardin Kalesi'ni Turizme Açma Çabası3 Bin Yıllık Ziyarete Kapalı Mardin Kalesi'ni Turizme Açma Çabası3 Bin Yıllık Ziyarete Kapalı Mardin Kalesi'ni Turizme Açma Çabası

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler