Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 1978 yılından bu yana gerçekleştirilen nakiller kapsamında 3 bininci nakil yapılan iki hasta için pasta kesildi.
Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi toplantı salonunda, 34 yılda gerçekleştirilen böbrek nakilleri kapsamında 3 bininci hasta ile 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen genel nakil operasyonlarındaki 3 bininci hasta için pasta kesim töreni düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Geçici, törende yaptığı konuşmada, 1978 yılından bu yana merkezin faaliyet gösterdiğini ve önemli başarılara imza attığını söyledi.
Bu başarıda merkezde çalışan herkesin katkısı bulunduğuna dikkati çeken Geçici, merkezde böbrek naklinin dışında karaciğer, pankreas, kalp nakli operasyonlarının gerçekleştirildiğini belirtti. Merkeze sadece Türkiye genelinden değil, dünya genelinden hasta geldiğini anlatan Geçici, "Merkezimizde sadece ülke genelinde değil, dünya çapında bilinen çok güzel işler yapılıyor. 3 bininci hastamız da Kıbrıslı. Yeni hedefimiz ise sağlık turizmi olacak. Bu konuda merkezimiz önemli rol üstlenecektir" dedi.
-3 bininci 2 hasta-
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, merkezin eğitim, araştırma ve uygulama alanlarında hizmet verdiğini belirterek, merkezi "organ nakli okulu" olarak nitelendirdi. Merkezde özel ve kamu hastanelerde çalışan uzmanlara ve yurt dışından gelen hekimlere eğitim verildiğini anlatan Dinçkan, merkezde çeşitli deneysel ve klinik anlamda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Uygulama merkezi olarak önemli işler başardıklarını anlatan Dinçkan, 1978 yılından bu yana gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonlarında 3 bininci hastayı geçen hafta ameliyat ettiklerini söyledi. Dinçkan, 3 bininci hasta Aykut Türkoğulları adlı hastanın, eşinin arkadaşından aldığı böbrekle sağlığına kavuştuğunu dile getirdi.
Ayrıca 2000 yılından itibaren merkezde sadece böbrek değil, karaciğer, kalp, pankreas, kompozit doku nakillerinin da yapılmaya başlandığını bildiren Dinçkan, bu doğrultuda 2000 yılını milat olarak kabul ettiklerini belirtti. 2000 yılından bugüne kadar tüm ameliyatlar genelinde 3 bininci naklin bu hafta içinde Semra Şen adlı hastaya gerçekleştiğini ifade eden Dinçkan, Semra Şen'in de böbrek nakli olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti.
Dinçkan, 14 Kasım 1978 tarihinden bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, 1978-2000 yılları arasında 331 böbrek nakli yapıldığını, bunun yüzde 20'sinin kadavradan gerçekleştiğini kaydetti. 2000 ile 2013 yılları arasında da 2 bin 676 böbrek nakli yapıldığını, bunun yüzde 21'inin kadavradan gerçekleştiğini anlatan Dinçkan, 2000 yılından itibaren böbrek, karaciğer, kalp, pankreas ve kompozit doku nakillerinin yapılmaya başlandığını bildirdi.
Dinçkan, 2000 yılından bu yana 2 bin 676 böbrek nakli, 207 karaciğer nakli, 52 kalp nakli, 61 pankreas nakli ve 5 de kompozit doku nakli operasyonlarının yapıldığını dile getirerek, "Bu yıl içinde ise 255 böbrek nakli, 14 karaciğer nakli, 7 kalp nakli ve 3 de kompozit doku nakli operasyonu yaptık. 255'inci böbrek naklimizi Saadet Şimşek adlı hastamıza gerçekleştirdik" diye konuştu.
-Kadavradan nakil sayısının düşüklüğünden yakınıldı-
Nakillerde sayı kadar verilen sağlık kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayan Dinçkan, bu anlamda başarı oranlarının yüzde 100 olduğunu söyledi. Nakil yapılan hastaların hepsinin sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydeden Dinçkan, ameliyatların büyük bölümünün kapalı yöntem ile yapıldığını bildirdi. Çocuk nakillerine de önem verdiklerine işaret eden Dinçkan, hastaların yüzde 8.7'sini çocukların oluşturduğunu, oranın da küçümsenmeyecek kadar önemli olduğunu ifade etti.
Nakillerde kadavradan yapılan ameliyatların sayısının az olmasından yakınan Doç. Dr. Dinçkan, "34 yıl önce kadavradan nakil yaptığımız oran sayısı yüzde 20, 2000 ile 2013 yılları arasında ise bu oran yüzde 21, geçen yıl ise yine yüzde 20. Bu tablo 34 yıl içinde kadavradan bağışın bir arpa boyu yol ilerlemediğinin bir göstergesi" dedi.
Toplantıda 2013 yılı hedeflerinden bahseden Dinçkan, mevcut rakamları ve kaliteyi sürdürerek organ nakli çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi. Farklı alanlarda organ nakli operasyonlarını gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Dinçkan, mekanı da genişletmek istediklerini anlattı.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Ünal da dünya çapında hizmet veren bir merkez olduklarını dile getirerek, bu başarıda emeği bulunanlara teşekkür etti.
-3 bininci hasta Kıbrıslı-
Eşinin iş arkadaşı tarafından bağışlanan böbrekle sağlığına kavuşan 3 bininci hasta 45 yaşındaki Aykut Türkoğulları, operasyondan sonra kendisine 3 bininci hasta olduğunun söylendiğini kaydetti.
Ailesinin büyük bölümünün böbrek rahatsızlığı yaşadığını anlatan Türkoğulları, kız kardeşinin yaklaşık 2 ay önce ameliyat olduğunu dile getirdi. Aileden böbrek bağışının gerçekleşmemesi üzerine eşinin arkadaşının gönüllü olduğunu belirten Türkoğulları, "20 yıldır böbrek rahatsızlığı çekiyorum. Şimdi ise sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum" dedi.
Aykut Türkoğulları'na böbreğini veren 37 yaşındaki Murat Çağlar da iş arkadaşı Meryem Türkoğulları'nın yaşadığı üzüntüye çare olabilmek için böbreğini bağışladığını kaydetti. Önce kendi eşinin rızasını aldığını anlatan Çağlar, "Tek böbrekle de yaşanabiliyormuş. Bir insana yaşama umudu verdiğim için çok mutluyum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından hasta ile nakil operasyonlarını gerçekleştiren hekimler tarafından pasta kesildi.
Muhabir: Hatice Özdemir
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz