BURSA (İHA) - Fransız bir bilim adamının, Çinliler'in kullandığı radyestezi (ışınım duyarlılığı) ilminden etkilenerek geliştirdiği, sinyal ölçümü ile vücut organlarının durumu hakkında bilgi veren cihaz, Bursalılar'ın hizmetine sunuldu.
Haşim İşcan Caddesi'nde açılan Nuc-On Medikal Center'da hizmete giren ESG (Elektroscangrapy-electrosomatogram) cihazı ile el, ayak ve başa bağlanan elektrotlarla vücuda düşük yoğunluklu elektrik gönderiliyor. Bilgisayara vücuttan geri dönen sinyaller kaydediliyor. Vücut, 3 dakika içinde 4 defa elektrikle taranıyor. Tarama işlemi sırasında oluşan yeşil, sarı, mavi, kırmızı ve lacivert renkler organların aktivite ve hastalık durumlarını tanımlıyor. Hastadan alınan vücut sinyalleri, bilgisayar programında yüklü olan 15 bin sağlıklı insanın sinyalleri ile mukayese ediliyor. Sorunlu sinyal gönderen bölgeler renklendirilerek bilgisayar ortamında yorumlanıyor. Yeşil sinyal gönderen yerler normal-fizyolojik sorunsuz kabul edilirken, sarı renkli dokular, elektriksel aktivite artımı yeni başlayan ve az sıkıntılı bölgeler olarak belirleniyor. Mavi renklerde belirtilen dokular, elektriksel aktivitesi azalmış, az hasarlı bir hastalığı veya kronik ama hafif seyreden bir hastalığı işaret ediyor. Kırmızı renkle belirtilen dokular, elektriksel aktivitenin yüksek oranda arttığını, çok sorunlu yeni başlayan ancak aktif ve şiddetli bir hastalığın olduğuna işaret ediyor. Lacivert bölgeler ise ciddi anlamda bozukluğun devam ettiğini ortaya koyuyor. Bu elektriksel kontrolden sonra kişinin yaptırması gereken standart tetkikler tavsiye ediliyor. Bu arada, gereken diyet programı planlanıyor, vücut yağ oranı, kolesterol düzeyi ve psikolojik karakter yapısı hakkında da detaylı bilgiler bilgisayar programından alınabiliyor.
Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Baş, sistemin kişilerin hangi bölgelerinde acil sıkıntılar olduğunu göstermesi ve gelecek dönemde risk taşıyan organları ile alakalı bilgi vermesi bakımından büyük bir pratik görüş sağladığını söyledi. Dr. Murat Baş, "Bu cihaz sayesinde kişinin hangi uzvunun tedavi için öncelikli ele alınması gerektiğini, 3 dakikalık bir elektrik taraması ile görebiliyorsunuz. Bir ağrının kaynağının hangi bölge ile irtibatlı olduğunu daha kolay fark ediyorsunuz. Rahatsızlık işareti veren uzuv, standart tıbbi tetkiklerle inceleniyor, lüzumsuz bölgelerle vakit harcamadan ve birçok tetkik gerekmeden daha kısa sürede tedaviye geçiliyor. Gelecekte riskli olan organları görebiliyorsunuz" diye konuştu.
Düşük elektrik dalgaları göndererek, organların çıkarttığı sinyalleri algılayan sistem ile kontrolden geçen gazeteciler ise yaşadıkları sıkıntıların bilgisayar ekranında belirmesi üzerine, uygulamanın pratikliğini gördüler. 3 dakika içinde bütün vücutlarının sıkıntılarını gören ve karakter tahlillerini de alan basın mensupları, 100 milyon liralık vücut taramasının birçok hastalığın erkenden fark edilmesine imkan sağlayacağını ifade ettiler.