Diyabet, bilinen adıyla şeker hastalığı pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da insülinin vücut tarafından yeterli kullanılamaması sonucu oluşuyor. Uzmanlar, şeker hastalığının en önemli belirtilerinden birinin çok fazla ve sık acıkma olduğunu söylüyor.
Uzmanlar, diğer belirtileri iseAşırı tatlı yeme isteği, hızla kilo alma, çok su içme, ağız kuruluğu, çabuk yorulma, ani kilo kaybı, tansiyon yüksekliği, sık enfeksiyona yakalanma, ciltteki kesik ve yaraların zor iyileşmesi, sık idrara çıkma, ciltte kuruma ve kaşıntı, bulanık görme ve el veya ayaklarda uyuşma-karıncalanma hissi" şeklinde sıraladı.
Şeker hastalığını kontrol altında tutmak için diyabetlilerin beslenme, egzersiz ve ilaç planlarını doktorun verdiği şekilde birebir uygulaması gerekiyor. Kan şekerinin sık sık ölçülmesini öneren uzmanlar, tedavide dikkat edilecek hususlar için "Tansiyon sık sık ölçtürülmeli. Her yıl tam bir göz muayenesi yapılmalı. Her üç ayda bir idrar tahlilinizi yaptırın ve keton değerlerinizi ölçtürün. Böbrek hasarlarının belirlenmesi için kan ve idrarınızda gerekli testleri yaptırın. Kan yağlarınızı ölçtürün. Her altı ayda bir, kalp-damar hastalıkları için muayene olunmalı. Sinir hasarlarına ait yakınmalarınız varsa, bu durumu doktorunuza bildirin. Ayaklar ve deri her gün kontrol edilmeli bir sorun varsa, dermatoloğa başvurmalı. Gebe veya gebe kalmayı planlayanların doktora başvurmaları gerekiyor. Sigara ve alkol kesinlikle yasak" dedi.
Diyabetin uzun dönemde yol açtığı hastalıklar konusunda mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Diyabetle yaşamayı kabullenin. Bu konuda zorluk ve sıkıntılar yaşıyorsanız, yaşam bir azap haline gelmişse, bir psikologdan yardım istemekten çekinmeyin" şeklinde konuşuyor.
(İHA)