İSTANBUL (İHA) - Fas'ın başkenti Rabat'tan başladığı rekor denemesinin bugün İstanbul'un Asya yakasında sona erdiren Avusturyalı sürüş uzamanı Gerhard Plattner, 72 saat içinde 4 bin 949 kilometrelik yol kat ederek dünya rekoruna imza attı.
Rekor denemesine Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan Kral mezarlığından başlayan deneyimli sürüş uzmanı Plattner, Cebelitarık Boğazını Hızlı feribotla geçerek İspanya'nın Tarifa kentine ulaştı. Yardımcı pilot Franz Doppler'in eşlik ettiği Plattner, yolculuklarına İspanya, Fransa, İtalya rotası ile devam eden pilotlar Münih'te verdikleri kısa aranın ardından Balkan ülkeleri üzerinden Bulgaristan'a ulaştı.
Bulgaristan Türkiye sınırında beklemek zorunda kaldıklarını belirten Plattner, İstanbul'a varmış olduklarından duydukları mutluluğu belirterek 3 günde 3 kıta geçerek ilk kez böyle bir rekor denemesi yapıldığını belirtti. 4 bin 949 kilometrelik yolu 97.6 kilometre hızla aldıklarını söyleyen pilot Plattner, "Ortalama hızın böyle olması yolların kötü olduğunu gösterir. Güzel yollarda hız limitlerine uyarak hızlı sürdük, Kurallara uymadığım zamanlar da oldu ama henüz ceza ödemedim" diye konuştu.
"YOLCULUĞUMUZ SIRASINDA 100 KİLOMETREDE 4.9 LİTRE YAKIT TÜKETTİK" Audi A3 modelinin yol boyunca keyifli bir sürüş sağladığına ve yolculuk süresince 100 kilometrede 4.9 litre yakıt kullandıklarına dikkat çeken Plattner, "Audi A3 çok ünlü bir araba. Her şeyden önce küçük ve kavraması kolay. Bu, sürücünün rahatlığı açısından çok önemli. Çok konforlu bir araba" dedi.
Böyle bir rekoru kırmada doğru aracı kullanmanın yanı sıra doğru zamanda yolculuk etmenin de gerektiğini vurgulayan Plattner, "Bu yolculuğu kışın yollar buzlu ve karlıyken de yapabilirdik, Ağustos ayında yoğun bir trafik varken de yapabilirdik. Doğru zamanı seçtiğimizi düşünüyorum. Yol boyunca duraklama, kaza gibi bizi engelleyecek sorunlarla karşılaşmadık. Hiçbir sorun yaşamadık" diye konuştu.
Tek şoför ile yol almanın zor olduğunu ve sürüş sırasında yoruldukları sırada yardımcı pilot Doppler ile değiştiklerini belirten Plattner, bu yüzden uzun rotaları süresince uyku sorunu yaşamadıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Yolculuğumuz sırasında küçük bir mola verdik, yoga yaparak motivasyonumuzu arttırdık. Uyku sorunuyla baş etmek için 'yapabilirim, yapmalıyım' diyerek yol alabilirsiniz. Gördüğünüz gibi işe yaradı. İnsan istediğinde 5 dakika da uyuyabilir. Zor olan uyumak değil, uyanmaktır".
"İSTANBUL'UN EKONOMİK SÜRÜŞ İÇİN UYGUN BİR YER OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM" Platter, seyahat rotasındaki bazı yolların kötü durumda olduğuna dikkat çekerek, "Türk sınırına yakın kesimlerde kötü yollar vardı. Geçen yıllara kıyasla yolların çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim" derken, Türkiye'deki yolların ise iyi olduğunu söyledi. Çok sayıda aracın trafiğe neden olduğunu vurgulayan Platter, "İstanbul'un ekonomik sürüş için uygun bir yer olmadığını düşünüyorum. Trafik yoğunluğu nedeniyle sürücüler dur-kalk yapmak zorunda kalıyor. Fakat dur-kalk yapmak bazen sürücüye keyif verir, sürüşü keyifli hale getirir" ifadelerini kullandı.
13 ülkeyi içeren 4 bin 949 kilometrelik yolda Plattner'a eşlik eden yardımcı pilot Franz Doppler de, ekip arkadaşı ile daha önce de seyahat ettiklerini ve yarış öncesinde de test sürüşleri yaptıklarını belirterek, "Bu yaptığımız yolculuklar arasında en keyifli olanıydı. Zor ve uzun bir yoldu. Burada olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Çok iyi bir iş çıkardık" şeklinde konuştu.
Guiness Dünya Rekorlar Kitabı'nda "Dünyanın En Çok Yönlü Sürücüsü" unvanını elinde bulunduran Gerhard Plattner, eski başarılarıyla ilgili olarak şunları kaydetti:
"Guiness kitabında dünyanın 'en çok yönlü' sürücüsü olarak geçiyorum. En az yakıt tüketimiyle en verimli şekilde 28 günde dünyayı dolaştım. Bugüne kadar yaptığım kilometre 7 milyon metrekare civarındadır. Norveç'ten İspanya'ya 2.9 litre yakıt kullanarak bir rekora imza attım."