YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

3. Kaman Abdallar Şenliği

Kaman ilçesinde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Abdallar Şenliği'ndeki davul, zurna, keman ve saz gösterileri ile söylenen Bozlak türküleri büyük beğeni

Kaman ilçesinde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Abdallar Şenliği'ndeki davul, zurna, keman ve saz gösterileri ile söylenen Bozlak türküleri büyük beğeni topladı.

Kaman Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'nın öncülüğünde düzenlenen şenlikte bir konuşma yapan Vali Mehmet Ufuk Erden, üçüncü kez bu şenliğe katıldığını ve büyük keyif aldığını söyledi.

Orta Anadolu'nun Bozlak ve Abdal kültürünün her zaman yaşatılması gerektiğini belirten Erden, "Düğünlerimizde, sünnetlerimizde mutluluklarımızı paylaşmışlardır. Abdal kültürünün yaşatılmasında Abdal olan arkadaşlarımızın da sorumluluğu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kaman Kaymakamı Mustafa Çiftçi de, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde, Kırşehir, Kaman, Keskin ve Bala'da aşiret halinde yaşayan Abdalların, hayatlarını müziğe adadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Müzik kulakları çok gelişmiş olup, müziğe karşı doğal bir yetenekleri vardır. Geçim kaynakları, düğünlerde davul, zurna, keman, saz çalmak ve türkü söylemektir. İnsanların mutlu günlerine eşlik ederek neşe katmak bilinen en önemli özellikleridir. Neşet Ertaş, bu toplumun en gözde kişisi kabul edilir. Kaman'da her Abdalın hayali ikinci bir Neşet Ertaş olmaktır."

Kaman Abdallar Derneği Başkanı Mustafa Boyacıoğlu da, 200 hanenin yaşadığı Kaman'ın, Abdalların başkenti olduğunu savunarak, "İyi huylu, gözü gönlü tok, ama itilmiş, katılmış, horlanmış Abdallara Kaman her zaman sahip çıkmıştır. Bundan sonra da çıkmaya devam edecektir. Sahip çıkılmasından dolayı Kaman'da 200 hane Abdal yaşamakta. Bu ciddi bir rakamdır. Abdallar, türkülerin kaynağı ve taşıyıcılarıdır. Düğünlerimizin olmazsa olmazları olan Abdallarımız, her neşemizde, düğünümüzde, asker uğurlamalarımızda bu eşsiz kültürü yaşatmaktadırlar."

Abdallar konusunda bir çok bilim adamının araştırma yaptığını, tez yazdığını, televizyonlarda konuşmalar yaptığını anlatan Boyacıoğlu, ancak hiç bir araştırmacının, bilgilerinin kaynağı olan Abdalların isimlerinden bahsetmediğini, bundan da üzüntü duyduklarını vurguladı.

Bayocıoğlu, Abdalların başka toplumlarla karıştırılması gerektiğine işaret ederek, "Bunlarda hile yok, bunlarda hırsızlık yok, bunlarda yalan yok, düzenbazlık yok. Sadece 'evet efendim' kelimeleriyle bize hürmet ediyorlar. 'Evet efendim' ile mesleklerini yürütüyorlar. Bunları yanlış tanıtmamalıyız. Değişik yerlerde Abdalların değişik meslekleri var. Kaman civarında veya Orta Anadolu'da yüzde 100'e yakını çalgı çalar. Davul, zurna, saz, keman çalar. Bir zamanlar köçeklik vardı. Artık köçekliği bitirdik" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Kaman Belediyesi önündeki platformda Abdallar çeşitli gösteriler sergiledi. Adem Göçer'in ödüllü davul zurna ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı. Kaman Abdallar Derneği küçükler davul ekibinin gösterisi büyüklerini aratmadı. Ekipler, saz, keman, davul ve darbuka gösterisi sundu. Şenlik, sesi ve yorumu ile Neşet Ertaş'a benzetilen Uğur Ertürk'ün okuduğu türkülerle sona erdi.

Muhabir: Abdullah Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler