Yıl 1944. Yer Ankara. Hipodromda 30 Ağustos. Atatürk'ün ve İnönü'nün özel fotoğrafçısı Hüseyin Ezer, geçit törenini böyle fotoğrafladı. Fotoğraflarını ve Hüseyin Ezer’i kendisi gibi usta bir foto muhabiri olan Rıza Ezer anlattı.
70 YILLIK KARELER
Ankara’da bugün Atatürk Kültür Merkezi’nin bulunduğu alan Cumhuriyet’in kuruluş yıllarından günümüze bir çok törene ev sahipliği yaptı. Hipodrom olarak anılan ve 1987 yılında AKM’nin tamamlanarak hizmete girdiği bu alanda 1944 yılında yapılan geçit törenini o dönem Polatlı’daki topçu okulunun da fotoğrafçılığını yapan Hüseyin Ezer fotoğrafladı.
OĞLU ANLATIYOR
Hüseyin Ezer’i ve o fotoğrafları bu usta ismin kendisi gibi usta foto muhabiri oğlu Rıza Ezer anlattı. Ulus, Yenigün, Hürriyet, Cumhuriyet, Sabah, Radikal gazetelerinde foto muhabirliği yapan Rıza Ezer, Hürriyet Gazetesi Ankara Büro Fotoğraf Editörüyken emekli olan Rıza Ezer, bugün Datça’da yaşıyor. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin de kurucuları arasındaki Rıza Ezer’in gözü ile babası Hüseyin Ezer ve fotoğrafı:
TOPÇU OKULU FOTOĞRAFLARI
Babam 1945 yılında foto muhabirliğini meslek olarak seçiyor. Ama ondan öncede fotoğrafçılık yapıyor. Ne zaman tam olarak fotoğrafçılığa başladığını bilemiyorum. Ama benim elimde Atatürk’ün Florya’da denize girerken babam Hüseyin Ezer’in çektiği kareler bile var. 1940’lı yıllarda Polatlı’daki Topçu Okulu’nun da fotoğrafçılığını yapıyor. Bu fotoğrafları da o dönemde çekiyor.
BOMBOŞ BİR ALAN
1944 yılında bir bayram gününde yapılan törende Topçu Okulu’nun geçişini fotoğraflamak için orada Hüseyin Ezer. Bugün şehrin merkezindeki o alan o yıllarda bomboş. Bir tribün var yalnızca. Zaten babam, fotoğrafların bir bölümü o tribünün çatısından çekmiş. Çimlerin üzerinde atların çektiği top arabalarını, sıra sıra askerler izliyor. O karelere bakınca Cumhuriyet’in nereden nereye geldiğini görebiliyorsunuz. Orada yapılan törenleri izlerken babamın bu kareleri aklıma gelir çoğu zaman. Cumhuriyet’in kökleri orada sanki. Onun için önemli geliyor bana buradaki törenler.
BABAM VE BEN
Foto Muhabirliği’ni meslek olarak seçmemde tabii ki babamın büyük etkisi var. Zamanının en iyi foto muhabirlerindendi. Bir dönem İsmet İnönü’nün fotoğrafçısı olarak tanınındı. Çektiği fotoğraflar hep ses getirirdi. Bugün pek çok kişinin arşivi yok. Tertemiz bir arşiv bıraktı ki bu bile onun işine verdiği önemin göstergesi gibi.
Hüseyin Ezer kimdir?
Hüseyin Ezer, gençlik yıllarında fotoğrafçılığa başladı. Atatürk’de dahil pek çok 1945’lerde foto muhabirliğine başladı, çeşitli gazetelerde çalıştıktan sonra Ulus Gazetesi’ne geçti. Ulus’un 1971’de kapanmasından sonra Hürriyet Gazetesi’nde çalışmaya başlayan Ezer, 1974’te yaşamını yitirdi. Ezer, meslek hayatı boyunca İsmet İnönü başta olmak üzere Türk siyasetinin ünlü şahsiyetlerini yakından izleyip, fotoğraflarını çekti. Sahip olduğu Türkiye’nin en önemli fotoğraf arşivlerinden birini oğlu Rıza Ezer’e bıraktı.