Darphane’nin son olarak piyasaya sürdüğü yeni altın ile eski tarihli altınlar arasındaki fiyat farkı, yatırımcıyı eski altına yöneltti. Eski tarihli altın kıymete binince kuyumcu esnafı müşterisine zinet altın yetiştiremez oldu.
Zinet altına yatırım yapan vatandaşlar, altını ucuza getirmenin yolunu buldu. Kuyum sektöründe basıldığı günden sonra bir yılı dolduran zinet eski altın sayılıyor. Buna göre, 2013 yılında basılan altın ile 2012 tarihli altın arasında 5 ile 30 liraya kadar çıkan fiyat farkı bulunuyor. Bu durumu keşfeden yatırımcılara ise kuyumcu esnafı eski tarihli zinet altın yetiştiremiyor. Kuyumcu dükkanlarında eski tarihli çeyrek altın 138 liraya satılıyor. Yarım altın ise 276 liradan alıcı buluyor. 7 gramlık lira altın ise 552 lira olurken, 2.5’luk büyük altın ise bin 380 liradan alıcı buluyor. Buna göre, 2,5’luk zinet altını müşteri 2013 tarihli olandan 30 lira daha ucuza alabiliyor. 7 gramlık lira altını ise 18 lira daha ucuza temin edebiliyor. Çeyrek altında ise bu fark 5 liraya tekabül ediyor.
Bu durumu fark eden zinet yatırımcıları kuyumcu esnafına akın ediyor. Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde altına yatırım yapanlar eski altına yöneldi. Darphane’nin bastığı yeni altınlara göre 30 liraya kadar daha ucuza temin edilen zinet eşyalar yoğun talep nedeniyle müşteriye yetiştirilemiyor. Döviz yıllardır yerinde saydığı için insanların yatırım için altına yöneldiğini belirten Tavşanlı Kuyumcular çarşısı esnaflarından Tunç Sarraf'ın sahibi Ömer Tunç, yeni tarihli zinet altınla eski tarihli arasında fiyat farkı olduğunu belirterek, “Yeni tarihli zinet altınla eski tarihli arasında fark var. Sene içerisinde satarsa yeni tarihli altında vermiş olduğu farkı geri alabiliyor. Ama bir sene geçtikten sonra dediğim gibi 1978 tarihli ile 2012 tarihli zinet altın arasında bir fark yok fiyat olarak.” diye konuştu.
“On gün öncesine kadar çeyrek altında 10 lira fark ediyordu şu an 5 lira. Yarımda, çeyrekte, cumhuriyette, 2,5’luk altında hepsinde var. Çeyrekte 5 lira diğerlerinde de katlanarak gidiyor. 4 lira onun büyüğünde var. 7 gramlık lirada 18 lira var. 2,5’luk altında ise 30 lira fiyat farkı var.” diye belirten Tunç, “Dükkana gelen müşteri ilk eski tarihli zinet altın var mı? diye soruyor. Kuyumcu esnafının elinde zinet sıkıntısı var. Yeni tarihli zinetlerde bir sıkıntımız yok. İstediğimiz zaman toptancıdan alabiliyoruz. Ama eski tarihli zinet toptancıda yok. Onlar sadece müşterilerden geri dönüyor.” dedi.
Ramazan dolayısıyla düğün sezonuna bir ay ara verildiğini dile getiren Merih Kuyumculuk sahibi Merih Görgülü ise umreye gitmek isteyenlerin Euro'ya, yurt dışına çıkmak isteyenlerin dolara, yatırım yapmak isteyenlerin ise altına yöneldiğini belirtti. Görgülü, bayram sonrasında düğünlerle sektörde hareketlilik yaşanacağını ifade etti.
Darphane’den yeni tarihli altın çıkınca bir önceki baskının eskidiğini ifade eden sanayi esnaflarından Sadık Dağdeviren de “Düğünlere genelde küçük altın götürülür. Eski tarihli tercih ediliyor. 2012 tarihli bir çeyrek diğerine göre daha uygun fiyata geliyor. Biz sanayide 4 arkadaş birleştik. Her hafta 40-50 lira para koyuyoruz. Ayda her birimize birer altın düşüyor. Bir yılın sonunda her birimizin 12 çeyrek altını olacak.” diye belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz