İSTANBUL,
30 Mart Dünya Bipolar Günü, tüm dünyada kendisinin de muhtemel bipolar bozukluğu olan ünlü ressam Vincent Van Gogh’un doğum gününde kutlanıyor. Bu özel günün kutlanması ile birlikte dünya çapında farkındalık yaratma, toplumsal damgalamayı yok etme gibi hedeflerin yanı sıra, uluslararası işbirliği ile hastalık konusunda duyarlılığı ve eğitimi arttıracak faaliyetlerin dünyadaki tüm halklara sunulması amaçlanıyor.
BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?
Bipolar bozukluk TEDAVİSİ MÜMKÜN
Günümüz şartlarında bipolar bozukluk başarılı bir şekilde tanınıyor ve etkili biçimde tedavi edilebiliyor. Ancak hastalığın yineleyici doğası hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanları arasında sürekli bir işbirliğini gerektiriyor. Tıpkı diyabet hastalığı ya da kalp hastalıkları gibi bipolar bozukluğun da bir tıbbi rahatsızlık olduğu bilinse de, ülkemizde hastalığa yönelik damgalama maalesef hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmasını engelliyor, erken tanı ve etkili tedavi almalarını aksatıyor.
HEDEF DAMGALAMAYI ENGELLEMEK
Dünya genelinde bipolar bozukluğa bakışla ilgili farklılıklara değinmek amacıyla, Asya Bipolar Bozukluk Ağı, Uluslararası Bipolar Vakfı ve Uluslararası Bipolar Bozukluklar Topluluğu bir araya gelerek Dünya Bipolar Günü kavramı üzerinde çalışıyor. Yapılan çalışmaların temel hedefi, bipolar bozukluğu olan hastaların ve yakınlarının yaşamlarına katkı sağlama ve damgalamayı engelleme.
“OĞLUMUN YARGILANMAYACAĞI BİR DÜNYA”
Dünya Bipolar Gününün kutlanmasına ön ayak olan Uluslararası Bipolar Vakfının ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR
Hastalıkla ilgili yapılan araştırmaların odağında, hastalığın biyolojik nedenleri, tedavi hedefleri, daha iyi tanı yöntemleri ve tedavileri, hastalığın genetik yönü ve bipolar bozuklukla daha iyi bir yaşam sürdürmenin yöntemleri yer alıyor.
Hastalar Bipolar Bozukluklar Derneği
Türkiye'de bu yıl ilk kez düzenlenen ve herkese açık ve ücretsiz olan Dünya Bipolar Günü etkinlik programı şöyle:
Bipolar Yaşam Derneği’nin düzenlediği “Söz Bipolarlar ve Yakınlarında” isimli forum 30 Mart saat 13.30'da Taksim Point Hotel’de olacak. Forumda hasta, hasta yakınları ve ruh sağlığı çalışanları bir arada olacak, bilgilendirici konuşmalar, hasta ve hasta yakını deneyimleri paylaşılacak ve bipolar yaşamdan kesitin olduğu bir kısa oyun yer alacak. İkinci organizasyon "İki Kutuptan Şarkılar" başlıklı bir dinleti. Dinleti, Lityum Derneği’nin girişimi ile 30 Mart günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü B Toplantı Salonu’nda saat 20.00'de başlayacak. Piyano eşliğinde bipolar bozukluğu olduğu bilinen besteci ve şarkıcıların çeşitli eserleri değerli soprano ve tenorlar tarafından seslendirilecek. Bu organizasyonun davetiyeleri Point Hotel’deki forum sırasında temin edebilir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz