KADIN

Sadece bir sigara vücudunuza neler yapıyor?

Uzmanlar, sigaranın hemen hemen her kronik hastalığın risk faktörü olduğuna dikkat çekiyor ancak anlık olumsuz etkileri de var. Sigara hemen birçok ana sistemin veya organların işlevlerine müdahale eder. Sadece bir sigara, sinüslerinizi doldurup midenizi sıkıştırabilir ve kalp atış hızınızı ve tansiyonunuzu yükseltebilir. -Hatta beyindeki duygusal merkezleri değiştirmeye başlar.

Sadece bir sigara vücudunuza neler yapıyor?

Sigara içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Kan dolaşımınız yavaşlar. Sigara içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. En zararları da karbon monoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımınıza karışır. Bunun sonucunda, astım, ciğer yangısı, göğüs ağrıları başlar. Daha sık nezle, grip ve soğuk algınlığı geçirmeye başlarsınız.

2

İlk dumandan sonra nefesiniz değişir

Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler. Astımda hava yollarında mikrobik olma yan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Solunum yolundaki spazmlar, hem astım hastalığında hem de ilk kez sigara içenlerde nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi görülür.

Duman akciğerlere daha derine inerken, hasar oluşturmaya devam eder.

Bu mini deney ise sigaranın insan vücudunda bıraktığı etkiyi göstermek adına gayet başarılı. Vücudumuz pislikle mücadele etmeye biraz daha dayanıklı ama dokulara zararları çok da uzak değil. Bakın 30 paket sigara içerseniz akciğerlerinize neler oluyor?

Akciğerlerdeki mukus, dumanlar ve diğer toksinler hava yollarını kaplayarak ve bloke ederek nefes almayı daha da zorlaştırabilir. Normalde akciğerlerin içinde cilia diye adlandırılan hareket eden kıllar bu mukusun uzaklaştırılmasını sağlar, ancak duman bu doğal filtreleri neredeyse anında felç eder.

Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelimeyle yıkıcıdır. Nikotin kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak, felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıklardır.

Çalışmalar, sigara içenlerin kalplerindeki dakikada üç atım sayısının sigara içmeyen kişilerinkinden daha fazla olduğunu gösteriyor. Daha hızlı atan kalp zamanla yorulabilir ve ani ölüm riski doğurabilir.

3

Sigaranın sindirim sistemine pek çok kötü etkisi bulunmaktadır. Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir.

1

Sigara içtiğiniz zaman, karnınız ile mideyi arasındaki açıklığı kontrol eden kaslar, vücuda hemen geçerek tahrişe neden olabilir. Sigara, midenizi daha asidik yapar, bazıları için ani ağrılara neden olur.

Tütün dumanı kulaklarınızın doğal olarak temizlemesini engeller. Bu fonksiyon çöktüğü anda, orta kulağa sıvı birikimi başlar ve ağrılı bir kulak enfeksiyonuna dönüşebilir.

4

Bir sigara bağımlısı olarak, ağız kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Ayrıca tütün duman diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesinizin kötü kokmasına sebep olur. Bunların yanı sıra sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarında rastlanır. Beyne giden oksijende azalma olur bu da beyin damarlarının daralmasında neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürür.

Çoğu sigara içen, bir sigara molasının onları yatıştırdığını ve onları rahatlattığını iddia eder. Nikotin beyni çok hızlı etkiler. Duyguları, yön duygusunu, planlama kabiliyetini kontrol eden alanları geçici olarak yatıştırır. Ancak sadece birkaç saniye sürer. Bittiğinde, her şey eski haline döner.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler